Hirdetés

Életveszélyes falatozás: varrótűket találtak a gyümölcsökben

2018. szeptember 19., 10:03

Több márkát is visszavontak, sok termelőnek meg kellett semmisítenie a termékeit.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

Ausztrália szigorítana az élelmiszerbiztonsági ügyek büntetőjogi hátterén, 15 évre emelve a maximum kiszabható büntetést az élelmiszerek szennyező vagy veszélyes hulladékkal való szennyezéséért. Az utóbbi napokban komoly botrányt kavart ugyanis, hogy számos  gyümölcsös dobozban tűket találtak.

Eddig mintegy 100 ilyen esetet jelentettek a hatóságoknak, a tűket először eprek között vették észre az északi államokban, de mostanra az egész országban elterjedtek a termékek, később pedig már almák és banánok között is találtak hasonló veszélyes hulladékot. A hatóságok szerint eddig senki nem szenvedett komolyabb sérülést, sok esetről pedig később kiderült, hogy átverés csupán  – írja a Reuters.

Hirdetés

Ennek ellenére erősen visszaesett a kereslet ezekre a termékekre, ami érzékenyen érinti a több mint 115 millió amerikai dolláros szektort. A botrányra reagálva a kormány most 10-ről 15 évre kívánja emelni a maximum kiszabható börtönbüntetést azok számára, akik ilyen módon veszélyeztetnek másokat. Hozzátették: az álhír terjesztőkkel és téves információkat szolgáltatókkal szemben is erősebben lépnek majd fel, egyes információk szerint akár 10 évet is kaphatnak a hatóság félrevezetéséért. Bár a pici szereplők örömmel fogadták a hírt, sokuk aggódik, hogy nem áll vissza időben a kereskedés, ami komoly forgalomkiesést okozhat - írja a Fox 13 News.

Az ügy komoly félelmeket váltott ki a lakosságban, sok gazda már fémdetektorokkal ellenőrzik termékeit, a hatóságok pedig komoly erőkkel próbálják felgöngyölíteni az ügyet és visszaállítani a népszerű gyümölcs hírnevét. A ügyre először az északi Queenslanden lettek figyelmesek, itt mintegy 72 ezer dolláros jutalmat ajánlottak a kézre kerítőknek. Eddig hat különböző márkánál is találtak ilyen problémát, a termékeket már visszahívták a polcokról.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?