Hirdetés

Különleges Ikarust vett a Közlekedési Múzeum – megmutatjuk

2018. március 09., 15:17

Az akkor csúcsmodellnek számító buszban TV, légkondicionáló berendezés, illemhely, hangosító rendszer, de még külön hálófülke is volt.

Miből finanszírozzam a cégem? Mitől lesz versenyképes egy magyar KKV és honnan szerezhet fejlesztési forrásokat? Ki viheti tovább a családi vállalkozást?
KKV-finanszírozás - égető tulajdonosi dilemmák konferencia - jelentkezzen most!

A Közlekedési Múzeum legújabb szerzeménye egy Ikarus 396.27 típusú távolsági autóbusz. A 300-as széria tagja távolsági buszként egészen a 2000-es évekig szállította az utasokat Európa-szerte, majd Magyarországon folytatta pályafutását távolsági buszként. A múzeum főigazgatója elmondta: az Ikarus legendás járműveinek újabb példányát gyűjtöttük be, az idei év eddig különösen sikeres volt, gyűjteményünk a terveknek megfelelően folyamatosan és dinamikusan bővül – derült ki a múzeum közleményéből.

Az Ikarus 200-as családot követő 300-as széria tervezését már az 1970-es években megkezdték, ekkor vált szét a városi és a távolsági buszok típuscsaládjainak gyártása. A távolsági buszokkal szemben a nagyobb sebesség mellett is fenntartható biztonság is elvárás volt. A legmodernebb felszereltséggel rendelkező buszokban TV, légkondicionáló berendezés, illemhely, hangosító rendszer is helyet kapott - egyes járműveken a sofőr számára külön kialakított hálófülke biztosította a pihenés lehetőségét, de egyes buszokban még forgószékekkel kialakított tárgyalóbuszt is találunk.

Hirdetés

A Közlekedési Múzeum legújabb szerzeményét kifejezetten a belföldi piac számára fejlesztették 1990-ben, egy évvel később, 1991-ben mutatták be a nagyközönségnek a BNV-n. A modell hamarosan nagy népszerűségre tett szert, ezek közül néhányat Oroszországba, Csehszlovákiába, Bulgáriába és Ukrajnába exportáltak.

A Múzeum gyűjteményébe most bekerült jármű nemzetközi távolsági autóbuszként mintegy tíz évig járta Európa útjait, a 2000-es évek elején azonban kivonták a forgalomból, mert az egykor korszerű jármű már nem felelt meg a szigorú előírásoknak (motor, zajszint, ülőhelyek száma) amelyek alapján a buszok nemzetközi forgalomban közlekedhetnek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Félre tudsz tenni a nyugdíjas évekre? Ezzel számolnak a magyarok

Félre tudsz tenni a nyugdíjas évekre? Ezzel számolnak a magyarok

A 24-55 év közti magyar lakosság közel felének szerepel pénzügyi tervei között valamilyen nyugdíjcélú megtakarítás, azok körében pedig, akik rendelkeznek ilyen igénnyel, a többség, 61 százalék sikeresen félre is tud tenni nyugdíjcéljaira – derült ki egy kutatásból.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 10
  GDP
  Fogyasztói árindex
  szeptember 11
  KSH: Fogyasztói árak (augusztus)
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma (július)
  MNB: Inflációs alapmutatók
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Gépipari rendelésállomány
  ZEW index
  ZEW index
  szeptember 12
  KSH: Ipar (július)
  Ipari termelés
  Bézs könyv
  szeptember 13
  MNB: Az MNB statisztikai mérlege (előzetes, augusztus)
  Fogyasztói árindex
  Európai Központi Bank kamatdöntés
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Maginfláció
  Fogyasztói árindex
  szeptember 14
  KSH: Mezőgazdasági termelői árak (július)
  KSH: Építőipar (július)
  MNB: Havi fizetési mérleg (július)
  Kiskereskedelmi forgalom
  Ipari termelés
  Ipari termelés
  Kiskereskedelmi forgalom

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?