Hirdetés

Különleges Ikarust vett a Közlekedési Múzeum – megmutatjuk

2018. március 09., 15:17

Az akkor csúcsmodellnek számító buszban TV, légkondicionáló berendezés, illemhely, hangosító rendszer, de még külön hálófülke is volt.

A Közlekedési Múzeum legújabb szerzeménye egy Ikarus 396.27 típusú távolsági autóbusz. A 300-as széria tagja távolsági buszként egészen a 2000-es évekig szállította az utasokat Európa-szerte, majd Magyarországon folytatta pályafutását távolsági buszként. A múzeum főigazgatója elmondta: az Ikarus legendás járműveinek újabb példányát gyűjtöttük be, az idei év eddig különösen sikeres volt, gyűjteményünk a terveknek megfelelően folyamatosan és dinamikusan bővül – derült ki a múzeum közleményéből.

Az Ikarus 200-as családot követő 300-as széria tervezését már az 1970-es években megkezdték, ekkor vált szét a városi és a távolsági buszok típuscsaládjainak gyártása. A távolsági buszokkal szemben a nagyobb sebesség mellett is fenntartható biztonság is elvárás volt. A legmodernebb felszereltséggel rendelkező buszokban TV, légkondicionáló berendezés, illemhely, hangosító rendszer is helyet kapott - egyes járműveken a sofőr számára külön kialakított hálófülke biztosította a pihenés lehetőségét, de egyes buszokban még forgószékekkel kialakított tárgyalóbuszt is találunk.

Hirdetés

A Közlekedési Múzeum legújabb szerzeményét kifejezetten a belföldi piac számára fejlesztették 1990-ben, egy évvel később, 1991-ben mutatták be a nagyközönségnek a BNV-n. A modell hamarosan nagy népszerűségre tett szert, ezek közül néhányat Oroszországba, Csehszlovákiába, Bulgáriába és Ukrajnába exportáltak.

A Múzeum gyűjteményébe most bekerült jármű nemzetközi távolsági autóbuszként mintegy tíz évig járta Európa útjait, a 2000-es évek elején azonban kivonták a forgalomból, mert az egykor korszerű jármű már nem felelt meg a szigorú előírásoknak (motor, zajszint, ülőhelyek száma) amelyek alapján a buszok nemzetközi forgalomban közlekedhetnek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A rettegőknek is elege van a kormányból – két éve lőtték hátba az EU-t

A rettegőknek is elege van a kormányból – két éve lőtték hátba az EU-t

A brit választók kétharmada szerint a kormány rossz munkát végez a Brexit-tárgyalásokon, minimális relatív többségben vannak azok, akik most már rossz döntésnek tartják Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. Ma két éve szavazták meg egyebek mellett a bevándorlástól rettegve a Brexitet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • június 18
  Import és export
  június 19
  MNB kamatdöntés
  FedEx (2018 Q4)
  június 20
  PM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről
  Termelői árindex
  Jelzáloghitel-igénylések
  Folyó fizetési mérleg

  június 21
  KSH Keresetek (január–április)
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok
  Gépipari rendelésállomány
  BoE kamatdöntés
  Philadelphiai Fed index
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  június 22
  KSH: Kiskereskedelem (április)
  Fogyasztói árindex
  Feldolgozóipari BMI

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?