Hirdetés

Perfect day - te is imádni fogod, ami ránk vár

2018. október 06., 17:01

Szinte az ország teljes területén csodás napsütéses őszi idő van szombaton; a köznyelv ezt vénasszonyok nyarának vagy indián nyárnak hívja, szerkesztőségünkben pedig csak simán "perfect day"-ként emlegetjük ezeket a napokat.

Vénasszonyok nyara, avagy perfect day

Az Eumet korábbi összefoglalója szerint a vénasszonyok nyara elnevezés abból adódik, hogy az idős asszonyok a falvakban ilyenkor előszeretettel üldögélnek nap közben a ház előtti padra a napsütést élvezni; az indián nyár megnevezés az angolszász országokból származik, jó eséllyel onnan ered, hogy az évszaknak ezen időszakában indultak nagy vadászatokra az amerikai őslakosok.

Mi pedig nem csak azért hívjuk perfect day-nek, mert nincs se túl meleg, se túl hideg, hanem azért is, mert ilyenkor sosem alakul ki nézeteltérés arról a szerkesztőségben, hogy hány fokra tekerjük a fűtést / állítsuk a klímát - egyszerűen tökéletes idő van, és még a természet is gyönyörű ilyenkor.

Hirdetés

Így nézett ki például a talaj menti köd a felvidéki Óbást közeléből fotózva ma, 2018. október 6-án:

MTI Fotó: Komka Péter
MTI Fotó: Komka Péter

Eső lehet, de hideg nem 

Ami a további kilátásokat illeti: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint nyugat felől fokozatosan megnövekszik, majd éjszaka több helyen meg is vastagszik a felhőzet, és helyenként zápor, néhol zivatar is kialakulhat, de a Tiszántúlon túlnyomóan derült marad az ég. Vasárnap szakadozott felhőzet lesz felettünk, emellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, szórványosan valószínű zápor, helyenként zivatar. Csapadék ugyan lehet, de lehűlés nem jön: 20 fok fölötti maximum-hőmérsékletet élvezhetünk vasárnap is.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, de a derült, szélvédett helyeken hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 19 és 24 fok között valószínű.

A távolabbi kilátásokat az Időkép.hu így foglalta össze: hétfőn már csak elvétve lehet zápor, esetleg zivatar, majd keddtől a napsütés veszi vissza a főszerepet 20 fok fölötti maximumokkal.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Míg tavaly a korán jött nyár, most a hűvös és csapadékos május okozott gondot a magyar dinnyetermelőknek, de állítják: a minőséggel idén nem lesz probléma. A boltok zöldséges standjain a görög görög és új vetélytársként megjelenő marokkói import mellett lassan felbukkan a magyar is, elsőként a sárgadinnye, míg a görögdinnye július közepére várható. Az áruházláncok ígérik, ha már lesz magyar is, leállnak az importtal.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?