Hirdetés

Ismét felveszik a harcot a halálos kór ellen Magyarországon

2018. szeptember 26., 10:11

Idén ősszel is elindul a rókák veszettségmentesítése, cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban.

Szeptember 29. és október 14. között zajlik Magyarországon a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása. Idén ősszel Magyarország 41.970 négyzetkilométernyi területén végzi a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az illetékes járási főállatorvos.

A vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a kezelendő területre a szakemberek, a csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti. Immunizálásra kijelölt területek találhatók Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben. A vakcinázással érintett települések listáját az itt letölthető táblázat tartalmazza.

Hirdetés

Majd 25 éve nem kapta el ember

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. A kutyák védőoltása kötelező, de a szabadba kijáró macskák veszettség elleni oltása is ajánlott. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, magyarországi állományuk mintegy 75.000 egyedre becsülhető.

Az immunizálási program hatékonyságát kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Nébih. A legutóbbi vadászati évben a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede vette fel a kihelyezett csalétkeket. A vadon élő rókák veszettség elleni immunizációs programjának költségeihez az Európai Unió 75%-os társfinanszírozást biztosít Magyarország részére.

Az országban a veszettség a vakcinázási programnak köszönhetően mára ritkán fordul elő: emberi megbetegedésre legutóbb 1994-ben került sor. Állatok esetében legutóbb 2017 márciusában mutatták ki a vírust Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy rókában és két kecskében.

A vírusról

A betegséget a Lyssavirus nemzetségbe tartozó RNS-vírusok okozzák. Európában a klasszikus veszettség víruson kívül (RABV) az 1-es és 2-es európai denevérvírus (EBLV-1 és EBLV-2) fordul elő denevérekben, de rendkívül ritkán előfordul, hogy ezek a vírusok más emlősben, vagy emberben megbetegedést okoznak. A fertőzés fő fenntartói a húsevők, különösen a kutyafélék (Canidae) családjába tartozó fajok. Közegészségügyi szempontból sokkal jelentősebb az ún. urbánus veszettség, melyet elsősorban kutyák és macskák tartanak fenn illetve terjesztenek.

A fertőzés terjedésének illusztrációja.
Forrás: Privátbankár.hu
A fertőzés terjedésének illusztrációja. Forrás: Privátbankár.hu

A probléma a fejlődő országokban jelentős igazán, ahol évente mintegy 50.000 ember fertőződik kutyaharapás következtében. A világon a halálos kimenetelű emberi fertőződések 99 százaléka kutyaharapás következménye. A vírus a harapás helyéről az idegek mentén jut el a központi idegrendszerbe és itt elszaporodik, majd ismét az idegek mentén eljut a nyálmirigyekbe és egyéb szervekbe. Az esetek többségében a lappangási idő 2-8 hét, de előfordulhat rövid (5 napos) vagy igen elhúzódó (több hónapos, extrém esetben akár több éves) lappangási idő - olvasható a Veszettségmentesítés.hu-n.

A betegség heveny lefolyású, azaz a tünetek megjelenését követően gyorsan lezajlik és általában a megbetegedett állat elpusztulásához vezet. A vírus agyvelőgyulladást okoz, ennek megfelelően a legtöbb esetben valamilyen idegrendszeri tünet kialakul a beteg állatban. Először a viselkedés megváltozása figyelhető meg: az állat félénk, tompult lesz, míg a dühöngési szakaszban fokozott ingerlékenység alakul ki, ilyenkor az állat támadásra hajlamos. A végső, bénulásos szakaszban a törzs és a végtag izmai is megbénulnak, aminek következtében az állat elerőtlenedve elfekszik és néhány napon belül elhullik - írják.

Vadállatok esetében általánosságban elmondható, hogy a legfőbb tünet az embertől való ösztönös félelem kiesése. A veszett róka nappal is aktív, szinte „keresi” az ember társaságát, hagyja magát megközelíteni, megfogni, megsimogatni. Az alábbi videóban a betegség tipikus, késői stádiumú tünetei láthatók:

Elszaporodtak a vadak a Balatonnál – miért nem csinálnak valamit?

Ismét az agrártárcához fordul a Balatoni Szövetség (BSz), mert továbbra sem születtek meg azok a törvényben rögzített szabályok, amelyek a belterületen élő, illetve ott felbukkanó vadakra vonatkozó vadgazdálkodást szabályoznák - További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Forradalmi dráma a tévében: Budapestre figyel a világsajtó

Forradalmi dráma a tévében: Budapestre figyel a világsajtó

Német lapvélemények szerint a magyarországi tüntetések akár trendfordulót is hozhatnának, az ellenzék egysége azonban törékeny, a lakosság pedig szkeptikus. Az esetleges általános sztrájknak a német (és persze más külföldi) cégek nem örülnének, hiszen komoly összegeket fektettek be nálunk az elmúlt években.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 19
  november 20
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 50 mrdFt
  november 21
  PM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2018. október végi helyzetéről
  Thyssenkrupp - 2018 Q4
  Jelzáloghitel igénylések - november
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index (végleges) - november
  november 22
  KSH: Keresetek - január–szeptember
  Fogyasztói árindex (év/év) - október
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - november
  november 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés) - szeptember
  Moody's hitelminősítői felülvizsgálat
  GDP (év/év, munkanaphatással igazított) - 2018 Q4
  Feldolgózipari BMI (előzetes) - november
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - november
  Feldolgózipari BMI (előzetes) - november
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - november
  Szolgáltatóipari BMI - november
  Feldolgozóipari BMI - november
  BMI - november

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?