Hirdetés

Újabb csapást mértek a szcientológiai egyházra Budapesten

2018. január 03., 07:06
Cimkék
NAV
, szcientológia

Zár alá vette a szcientológusok budapesti, Váci úti ingatlanát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Erről a hirado.hu számolt be a földhivatali bejegyzésre hivatkozva.

Fotó: Wikimedia Commons / Rakás
Fotó: Wikimedia Commons / Rakás

A zár alá vétellel a vagyontárgyak (jelen esetben az ingatlan) feletti rendelkezési jogot függesztik fel. A szcientológusoktól nem "vették el" tehát a tulajdonjogot és használhatják is az épületet, de nem rendelkezhetnek felette, azaz például nem értékesíthetik, amíg tart a zárolás. A NAV egyébként nem kommentálta a hirado.hu értesülését, mivel folyamatban lévő ügyről van szó.

Októberben robbant a bomba

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai múlt év októberében tartottak házkutatást a szcientológusok XIII. kerületi, Váci úti központjában, miután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) több panasz érkezett olyan magánszemélyektől, akik korábban az "egyház" tagjai voltak, vagy más módon kapcsolatba keveredtek a hivatalos egyházként el nem ismert "szektariánus csoportosulással".

Hirdetés

Az NNI személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság viszont már lépett is: októberben a házkutatást követően jogellenes adatkezelés miatt 20-20 millió forint adatkezelési bírságot szabott ki a Magyarországi Szcientológia Egyházra és az egyház központi szervezetére.

Sajtóhírek szerint a hatóságok azt gyanítják, azok a módszerek, amelyekkel a szcientológusok a tagjaikról információkat, személyes adatokat gyűjtenek, és ahogyan ezeket tárolják, törvénysértők, és súlyos visszaélésre adnak lehetőséget.

A teljes betiltás a cél?

A szcientológusok a vallásszabadság elleni támadásként értékelik a rendőrségi akciót; a magyar szervezet elnöke, Miklovicz Attila októberben úgy nyilatkozott, kommunista módszerekkel akarják ellehetetleníteni a Magyarországi Szcientológia Egyházat. Az elnök úgy fogalmazott, hogy végső soron akár a szcientológiai egyház teljes betiltása is lehet a cél.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Moszkva átveszi a parancsnokságot a Közel-Keleten

Moszkva átveszi a parancsnokságot a Közel-Keleten

A szír feszültség növekedésével párhuzamosan hétfőn titkos és rendkívüli látogatásra érkezett Izraelbe az amerikai Központi Parancsnokság parancsnoka. Moszkva feladta reményét, hogy valaha is csatlakozhat a nyugati politikai rendhez, ezért újrafogalmazta stratégiai érdekeit és történelmében először a Közel-Keletre irányul a központi figyelme.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • március 26
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  március 27
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt

  Fogyasztói bizalom (végleges) - március
  Conference Board fogyasztói bizalmi index - március

  március 28
  KSH: Foglalkoztatottság - 2017. december–2018. február
  KSH: Munkanélküliség - 2017. december–2018. február
  GDP (negyedév/negyedév, évesített, végleges) - Q4
  Yahoo! - 2017 Q4

  március 29
  KSH: Ipari termelői árak - február
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom - január
  Munkanélküliségi ráta - március
  Munkanélküliek számának változása (ezer fő) - március
  Fogyasztói árindex (év/év, előzetes) - március
  GDP (év/év, végleges) - Q4
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 30
  Munkanélküliségi ráta - február

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?