7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Grammy-, Emmy-, Oscar-, Golden Globe- és cannes-i fesztivál-díjas művész már elmúlt hetven éves, közel hatvan éve van a pályán. Amikor már azt hinnénk, nyugdíjba vonul, egyszer csak előlép és újabb koncertturnéra indul, ami ezúttal már nevében sem búcsúkoncert. Cher visszatért - a hangja ismét a régi, alakja pedig csodás, mint mindig.

Egy anekdota szerint Cher egy vámpír, aki több ezer éve köztünk él. Olyan neveket vett fel korábban mint Kleopátra vagy éppen Marie Antoinette. Egyesek szerint az Alkonyat-regényeket is ő ihlette. Állítólag Leonardo Da Vinci le akarta festeni a portréját, de Cher éppen a 72. búcsúturnéra készült, ezért maga helyett egy barátnőjét, Monát küldte a mesterhez. Mások szerint a bordáit New Yorkban a természettudományi múzeumban állították ki, megint mások szerint ő Kim Kardashian nagymamája.

Az elmúlt közel hatvan évben annyi sületlenséget sikerült összehordani Cherről, hogy feltehetőleg Guiness-rekordot dönt. Ezekkel a pletykákkal nem lenne nagy baj, ha nem mennénk el amellett a tény mellett, hogy Cher a XX. század egyik meghatározó művésze. Előre szólunk: cikkünkben sok lesz a hiányosság, ugyanis nem fér bele egy cikkbe az a rengeteg minden, amiről Cher kapcsán írni kellene.

Sonny and Cher

A különleges (alt) hangú énekesnő karrierje 16 évesen indult, mikor otthagyta az iskolát és édesanyját. Los Angelesbe költözött, ahol pincérnőként tartotta el magát és színészetet tanult. A bárban, ahol dolgozott, megismerkedett Sonny Bonóval, aki felajánlotta neki, hogy legyen a házvezetője. Ebben az időben Sonny éppen a hírhedt fenoménnal, minden idők egyik legsikeresebb és legjobb zenei producerével, a végül gyilkosság vádjával börtönbe került Phil Spectorral dolgozott együtt. Spector háttérénekesként alkalmazta Chert, majd kiadta első saját dalát is, a „Ringo I Love You“-t Bonnie Jo Mason művésznéven.

Az idő múltával Sonny és Cher jó barátok lettek, majd szeretők, végül egymásba szerettek és 1964-ben összeházasodtak. 1974-es válásukig hihetetlen karriert futottak be együtt, de a sikerek művészileg inkább Cherhez köthetők.  Persze nem szabad elvitatni Sonny Bono kiváló üzleti érzékét – látszik ez abból is, hogy minden 1974-ig készült dal, hanganyag, zene, szöveg, tv-show, azaz minden amit Cher csinált, jogilag Sonny tulajdona volt. A válás után így Cher nincstelenül maradt, bevételek nélkül, még az is kétséges volt, hogy egyáltalán a saját slágereit elénekelhet-e illetve tv-műsorát folytathatja-e, hiszen a jogtulajdonos nem ő volt. Bár Cher a mai napig csak szuperlatívuszokban és nagy szeretettel, hálával beszél egykori férjéről, azért ebben az időszakban Chernek hatalmas szerencséje volt – jókor lépett ki a házasságból, ugyanis annyira nagy sztár volt, hogy a stúdióknak érdekükben állt a válás során mellé állni, hiszen óriási bevételeket hozott.

Mindenesetre közel 10 éves házasságuk alatt olyan slágereket adtak ki, mint az I Got You Babe, a The Beat Goes On, a Bang Bang – My Baby Shot Me Down, a Half-Breed vagy éppen a Dark Lady. A slágereik minden toplistát vezettek. Volt saját tv-showjuk, amelyért Cher megkapta a legjobb női színésznőnek járó Golden Globe-ot.

Cher dolgozott együtt ezalatt az idő alatt Tina Turnerrel, David Bowie-val, Elton Johnnal vagy éppen a Jackson 5-val.

A Sonny and Cher duó teremtette meg a hippikorszakot, stílusuk mai napig ikonikus. Chernek egy gyermeke született Sonnytól, Chaz Bono. Sonny után volt egy rövid házassága Greg Allmannel, akitől szintén született egy gyermeke, de Allman drogfüggősége tönkretette a kapcsolatukat.

Szólókarrier

A '74-es válás után Cher saját önálló műsort kapott a CBS-en és kiadott egy szóló albumot és egyet Allmannal is, de ezek kevésbé voltak sikeresek. Saját önálló stílusát még keresnie kellett, azonban a saját tv-műsora folyton nézettségi rekordokat döntött, továbbá a showban énekelt balladák külön kiadásra kerültek.

Ebben a műsorban került bemutatásra a Cher-féle West Side Story, ami egyrészt irtó vicces, mert minden női és férfi karaktert Cher játszik, másrészt megdöbbentő, mert olyan természetességgel és könnyedén  játssza a szerepeket ebben az abszurd szituációban, hogy a végeredmény így is szívszorító. Az újabb zenei siker 1979-ben a Take Me Home című albummal érkezett meg. Az album és a címadó dal is váratlan sikert hozott és visszahelyezte Chert az énekesnő státuszba.

Gyerekként inkább a színház és a film világa érdekelte. A Take Me Home sikere után egy időre abbahagyta a zenélést, ezért New Yorkba ment, ahol az Actor’s Studióban vett színészórákat. Mike Nichols filmre tette Chert a Slikwood című drámájának egyik főszereplőjeként Kurt Russel és Meryl Streep mellett. Nichols kétséget kizáróan az egyik legfontosabb film- és színházrendező aki valaha élt a földön, azon 9 ember egyike, aki a történelem folyamán mind a 9 rendezőnek járó szórakoztatóipari díjat megkapta. Ő fedezte fel Meryl Streepet is.

Meryl Streepet és Chert is Oscarra jelölték az alakításaikért, továbbá Cher megkapta a szerepért a legjobb női mellékszereplőnek járó Golden Globe-ot. A film moziba kerülése előtt a szakmai sajtó kikelt Mike Nichols ellen, és élesen bírálták Cher színésznővé emelését, a trailer bemutatásakor pedig kifütyülték őt. Majd jött a filmbemutató, ahol bebizonyosodott: Cher egy kiváló színésznő, sőt, korunk egyik legjobb színésznője.

A Silkwood után Cher filmes karrierje az egekbe repült. Fajsúlyos, komoly drámákban játszott főszerepeket. A Maszkért megkapta a cannes-i filmfesztivál legjobb női főszereplőjének járó díjat, a Moonstruckért pedig az Oscart is bezsebelhette. 10 évnyi színészet után, miután már Hollywood legdrágább színésznője lett, '87-ben újra zenélni kezdett.

Először az I Found Someone majd a Heart of Stone és az ikonikus If I Could Turn Back Time jelentek meg. 1990-ben jött a Heart of Stone Tour, majd ismét filmezni kezdett és a vígjáték-szerepek után 1996-ban megrendezte az If The Walls Could Talk című HBO-drámát az abortuszról, amit 3 Golden Globe-ra jelöltek és számtalan filmfesztiválon a versenyprogramban mutatták be.

A '98-as Believe és az ezért kapott Grammy után Cher ismét csak az éneklésre koncentrált, albumot adott ki turnézott, minden idők legsikeresebb női előadója lett. (Na jó, azért 1999-ben még forgatott egy filmet Zefirelli rendezésében, Judy Dench és Maggie Smith partnereként: a Tea Mussolinivelt, ami egyik legsikeresebb szerepe lett. Ez kellett ahhoz, hogy Európában is hajlandóak legyenek színésznőként tekinteni rá.)

2003-ban a nagysikerű, rekordbevételt hozó Farewell Tour után nyugdíjba vonult. Vagyis várjunk csak... nem. 10 év nihil után 2013-ban visszatért a Closer To The Truth című albumával, melyet Pinkkel együtt hozott létre és ami nemhogy méltó a hihetetlen karrierhez, hanem túl is szárnyalja azt.

Korának és múltjának köszönhetően rá nem vonatkoznak a szabályok, ezért az album tartalmaz dance, country és rock számokat is. Felidézi a pimasz de mindenképpen lenyűgöző autotune-korszakot és a ballada-korszakot is, ugyanakkor sok új arcát is megmutatja rajta. Az album bemutatása után koncertturnéra indult, de a turné megbukott. Cher illetve csapata azt gondolta, hogy a nosztalgia majd elég lesz, de a mai közönségnek, akik Beyoncé vagy éppen Sia-féle exkluzív showkhoz vannak szokva, nem volt elég az, amit összeraktak. Feltehetőleg Cher tanult az esetből és új csapattal újult erővel 2017-ben elindul a Classic Cher turné – ezt már nem merte búcsúturnénak nevezni, abból már túl sok volt.

A turné állomásait folyamatosan töltik fel, egyelőre amerikai helyszíneket találunk a weboldalon. Érdemes figyelni, mert ha minden igaz, ősszel Európába is ellátogat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG