Hirdetés
Hirdetés

Jól sikított Axl Rose: ők keresték tavaly a legtöbbet

Wéber Balázs, 2018. július 24., 20:20
Cimkék
zeneipar
, koncert
, U2

A Billboard bevételek alapján összeállított toplistáját a U2 vezeti, de felfért a dobogóra a Metallica is. Érdemes volt összeállnia a Guns N’ Rosesnak is, amely turnéjának köszönhetően szintén ott van a top 10-ben. A mostani lista is azt bizonyítja, hogy a bandák ma már a koncertezésből élnek.

Singer Axl Rose of US rock band Guns N' Roses performs during the Download Festival in Madrid, Spain, 29 June 2018. EPA/Victor Lerena
Meghízva bár, de törve nem: Axl Rose, a Guns'N Roses frontembere a 2017-es turnén EPA/Victor Lerena

Bár a U2 ma már nem tartozik a legmenőbb együttesek közé, még mindig ez a csapat keresi  a legtöbbet – derül ki az amerikai Billboard napokban közölt ranglistájából. Az amerikai könnyűzenei magazin szerint Bonóék tavaly 54,4 millió dollár (15 milliárd forint) bevételt könyvelhettek el. Ennek nagy részét a Joshua Tree turné hozta, amely mintegy 50 koncertből állt. 28 buli volt az Egyesült Államokban, 12 Európában, 10 pedig Latin-Amerikában.

U2: Joshua Tree újratöltve

Az ír banda így húzott le még egy bőrt a Joshu Tree-ről, amely harminc évvel korábban, 1987 márciusában jelent meg. A legendás album a világ egyik legkeresettebb lemeze lett, és olyan ma is kurrens slágerekkel ajándékozta meg a nagyérdeműt, mint a Where The Streets Have No Name,  az I Still Haven’t Found What I’m Looking For, és a With or Without You.

Maga az album tavaly 2,4 millió dollár bevételt hozott, az eladásokat természetesen felpörgette a turné. A csapat új albuma, a Songs of Experience decemberben az első helyre került a Billboard sikerlistáján, miután a kiadó a lemezeladást összekapcsolta a 2018-as lemezbemutató turnéval. Az album az első héten 186 ezer példányban kelt el, ami csúcsnak számít a tavalyi rockalbumok között.

Hirdetés

Nem sokkal maradt le a U2 mögött Garth Brooks, aki 52,2 millió dollár bevételt könyvelhetett el tavaly. Az amerikai countrysztár szinte teljes egészében a turnézásnak köszönheti az előkelő helyezést: 2014 óta folyamatosan úton van, három és fél év alatt összesen 390 koncertet nyomott le.

Öreg rocker nem vén rocker

A harmadik helyet egy szintén amerikai, de más műfajban utazó csapat, a Metallica csípte meg: a metállegendák tavaly 43,2 millió dollárt kalapoztak össze. Ez nem is rossz ahhoz képest, hogy dobosuk, Lars Ulrich 1981-ben még újsághirdetésben keresett bandatagokat. A turnézásból tavaly több mint 30 millió dollár folyt be. Emellett eladtak 1,4 millió lemezt, és több mint egymillió számot.

A top 10-be bekerült egy másik rocklegenda, a Guns N' Roses is. A több évtizedes durcizás után összeálló csapat 27,8 millió dollárt zsebelt be, a bevétel túlnyomó részét (25,9 millió dollárt) a Not In This Lifetime... turné hozta. Axl Rosék a nyolcadik helyen landoltak, Bruno Mars, Ed Sheeran, Lady Gaga és Billy Joel mögött. A top 10-be Roger Waters és a Coldplay fért még be.

A koncertek hozzák a pénzt

A Billboard szerint tavaly a zeneipar ismét nőtt, a legnagyobb ötven sztár 961 millió dollár bevételnek örülhetett. Ez 13 százalékos növekedés 2016-hoz képest. Az 50-es listára 24 rock, 9-9 pop és country, valamint nyolc R&B/hip-hop műfajba sorolt előadó került fel. A bevételek oroszlánrésze, csaknem 80 százaléka a turnézásból származott.

A rangsor nem teljes, mivel azt az amerikai koncert- és streamingbevételek, valamint albumeladások és egyéb jogdíjak alapján készítették el. Habár a latin pop (Luis Fonsi és társai) hatalmas sikereket ért el – a Despacito a Youtube legnézettebb videója lett –, ez még nem volt elég a top 50-be kerüléshez.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Az ARD híradója, a Tagesschau tegnap este több mint két perces anyagban számolt be a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról, valamint Angela Merkel ez alkalomból tett soproni látogatásáról. Kiállás Európa mellett: igen. Egyezség a vitatott kérdésekben: nem. A két politikus ma igazából nem közeledett egymáshoz - vonta le a következtetést az ARD találkozójuk után.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?