Hirdetés
Hirdetés

Jól sikított Axl Rose: ők keresték tavaly a legtöbbet

Wéber Balázs, 2018. július 24., 20:20
Cimkék
zeneipar
, koncert
, U2

A Billboard bevételek alapján összeállított toplistáját a U2 vezeti, de felfért a dobogóra a Metallica is. Érdemes volt összeállnia a Guns N’ Rosesnak is, amely turnéjának köszönhetően szintén ott van a top 10-ben. A mostani lista is azt bizonyítja, hogy a bandák ma már a koncertezésből élnek.

Singer Axl Rose of US rock band Guns N' Roses performs during the Download Festival in Madrid, Spain, 29 June 2018. EPA/Victor Lerena
Meghízva bár, de törve nem: Axl Rose, a Guns'N Roses frontembere a 2017-es turnén EPA/Victor Lerena

Bár a U2 ma már nem tartozik a legmenőbb együttesek közé, még mindig ez a csapat keresi  a legtöbbet – derül ki az amerikai Billboard napokban közölt ranglistájából. Az amerikai könnyűzenei magazin szerint Bonóék tavaly 54,4 millió dollár (15 milliárd forint) bevételt könyvelhettek el. Ennek nagy részét a Joshua Tree turné hozta, amely mintegy 50 koncertből állt. 28 buli volt az Egyesült Államokban, 12 Európában, 10 pedig Latin-Amerikában.

U2: Joshua Tree újratöltve

Az ír banda így húzott le még egy bőrt a Joshu Tree-ről, amely harminc évvel korábban, 1987 márciusában jelent meg. A legendás album a világ egyik legkeresettebb lemeze lett, és olyan ma is kurrens slágerekkel ajándékozta meg a nagyérdeműt, mint a Where The Streets Have No Name,  az I Still Haven’t Found What I’m Looking For, és a With or Without You.

Maga az album tavaly 2,4 millió dollár bevételt hozott, az eladásokat természetesen felpörgette a turné. A csapat új albuma, a Songs of Experience decemberben az első helyre került a Billboard sikerlistáján, miután a kiadó a lemezeladást összekapcsolta a 2018-as lemezbemutató turnéval. Az album az első héten 186 ezer példányban kelt el, ami csúcsnak számít a tavalyi rockalbumok között.

Hirdetés

Nem sokkal maradt le a U2 mögött Garth Brooks, aki 52,2 millió dollár bevételt könyvelhetett el tavaly. Az amerikai countrysztár szinte teljes egészében a turnézásnak köszönheti az előkelő helyezést: 2014 óta folyamatosan úton van, három és fél év alatt összesen 390 koncertet nyomott le.

Öreg rocker nem vén rocker

A harmadik helyet egy szintén amerikai, de más műfajban utazó csapat, a Metallica csípte meg: a metállegendák tavaly 43,2 millió dollárt kalapoztak össze. Ez nem is rossz ahhoz képest, hogy dobosuk, Lars Ulrich 1981-ben még újsághirdetésben keresett bandatagokat. A turnézásból tavaly több mint 30 millió dollár folyt be. Emellett eladtak 1,4 millió lemezt, és több mint egymillió számot.

A top 10-be bekerült egy másik rocklegenda, a Guns N' Roses is. A több évtizedes durcizás után összeálló csapat 27,8 millió dollárt zsebelt be, a bevétel túlnyomó részét (25,9 millió dollárt) a Not In This Lifetime... turné hozta. Axl Rosék a nyolcadik helyen landoltak, Bruno Mars, Ed Sheeran, Lady Gaga és Billy Joel mögött. A top 10-be Roger Waters és a Coldplay fért még be.

A koncertek hozzák a pénzt

A Billboard szerint tavaly a zeneipar ismét nőtt, a legnagyobb ötven sztár 961 millió dollár bevételnek örülhetett. Ez 13 százalékos növekedés 2016-hoz képest. Az 50-es listára 24 rock, 9-9 pop és country, valamint nyolc R&B/hip-hop műfajba sorolt előadó került fel. A bevételek oroszlánrésze, csaknem 80 százaléka a turnézásból származott.

A rangsor nem teljes, mivel azt az amerikai koncert- és streamingbevételek, valamint albumeladások és egyéb jogdíjak alapján készítették el. Habár a latin pop (Luis Fonsi és társai) hatalmas sikereket ért el – a Despacito a Youtube legnézettebb videója lett –, ez még nem volt elég a top 50-be kerüléshez.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek

Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek

Három éven belül az összes kínai kormányhivatalban és állami intézményben helyi gyártásúra kell cserélni az idegen számítógépes eszközöket és szoftvereket. Az intézkedés 20-30 millió hardver lecserélését jelentheti, az amerikai gyártók pedig évi 150 milliárd dolláros megrendeléstől is eleshetnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?