Hirdetés
Hirdetés

100 éves a legidősebb milliárdos, és még naponta munkába jár

Fellegi Tamás, 2018. december 06., 20:20

A milliárdos természetesen dollárban értendő, az idős úriember szingapúri hajózási vállalkozó, és esze ágában sincs napjait nyugdíjas módon tölteni, még ha meg is tehetne bármit. Számára az optimális életforma ugyanaz: bejárni a munkahelyére. Persze ha az ember saját cégéről van szó, ezt könnyebb megérteni.

Most is aktív

Csang Jun Csung 100 évével elnyerte a világ legidősebb milliárdosa címet, és nem kizárt, hogy hosszú életének egyik titka az, hogy még most is aktívan menedzseli vállalkozását, a Pacific International Lines (PIL) hajózási vállalatot. A vezérigazgatói posztot már azért átadta fiának, de csak most, hogy elérte a kerek 100 évet. Posztja így most tiszteletbeli elnök, munkája során pedig a cég ügyeinek nagy részét átnézi, tárgyal a vállalat minden osztályával, és minden tevékenységét feljegyzi naplójában.

Az idős vállalkozó és fia
Az idős vállalkozó és fia

Nyugodt erő

A vállalkozó 1967-ben alapította a céget két használt hajóval. Tíz évvel később már 60 hajójuk volt, majd a 80-as, 90-es években átálltak a modern, konténeres áruszállításra. Ma már a cég a világ 20 legnagyobb hajózási vállalata között van 18 ezer alkalmazottal. Az idős vállalkozó a CNBC-nek elmondta, hogy ő sosem veszti el hidegvérét, ami ebben a szakmában igen lényeges, miután állandóan váratlan eseményekkel, nehézségekkel kell szembenézni. Politikai nehézségek, technikai problémák merülhetnek fel, balesetek történhetnek, de még kalóztámadás is előfordulhat.

Hirdetés

A vállalkozó fia apjával szemben heves vérmérsékletű volt korábban, így évtizedek kellettek, amíg apja hozzászoktatta, hogy lehet az állandóan felmerülő kihívásokat nyugalommal kezelni. Míg korábban kemény főnök volt, megtanulta, hogy a cég munkatársai ne a rangja miatt nézzenek fel rá, hanem azért, mert olyan vezetőnek találják, akire lehet számítani, foglalkozik beosztottjaival, jól együtt lehet vele működni.

75 napos túszdráma

Ez különösen fontos volt 2009-ben egy esetben, amikor az egyik hajót kelet-afrikai (vélhetően szomáliai) kalózok rabolták el, és végül 75 napig tartott, amíg tárgyalások során sikerült a kalózokkal megegyezni. Ha türelmetlenek, vagy rossz taktikát választanak, az elrabolt hajó személyzetének életét veszélyeztették volna, ezért döntő volt a higgadt, de határozott taktika. Azóta már kísérettel járna arrafelé a hajók, és több ország haditengerészete is ellenőrzi a vizeket, így a kalózkodást visszaszorult.

Apa és fia egykor
Apa és fia egykor

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Egy évtized után úgy tűnik, hogy az EU keleti partnerségében részt vevő államok inkább a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésével jutottak előrébb, és maga a partnerség nem sokat hozott a konyhára. A tegnapi konferencia térségbeli előadói főként a Moszkvából kiinduló hibrid háború információs aspektusát tárták a hallgatóság elé. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?