Hirdetés
Hirdetés

100 éves a legidősebb milliárdos, és még naponta munkába jár

Fellegi Tamás, 2018. december 06., 20:20

A milliárdos természetesen dollárban értendő, az idős úriember szingapúri hajózási vállalkozó, és esze ágában sincs napjait nyugdíjas módon tölteni, még ha meg is tehetne bármit. Számára az optimális életforma ugyanaz: bejárni a munkahelyére. Persze ha az ember saját cégéről van szó, ezt könnyebb megérteni.

Most is aktív

Csang Jun Csung 100 évével elnyerte a világ legidősebb milliárdosa címet, és nem kizárt, hogy hosszú életének egyik titka az, hogy még most is aktívan menedzseli vállalkozását, a Pacific International Lines (PIL) hajózási vállalatot. A vezérigazgatói posztot már azért átadta fiának, de csak most, hogy elérte a kerek 100 évet. Posztja így most tiszteletbeli elnök, munkája során pedig a cég ügyeinek nagy részét átnézi, tárgyal a vállalat minden osztályával, és minden tevékenységét feljegyzi naplójában.

Az idős vállalkozó és fia
Az idős vállalkozó és fia

Nyugodt erő

A vállalkozó 1967-ben alapította a céget két használt hajóval. Tíz évvel később már 60 hajójuk volt, majd a 80-as, 90-es években átálltak a modern, konténeres áruszállításra. Ma már a cég a világ 20 legnagyobb hajózási vállalata között van 18 ezer alkalmazottal. Az idős vállalkozó a CNBC-nek elmondta, hogy ő sosem veszti el hidegvérét, ami ebben a szakmában igen lényeges, miután állandóan váratlan eseményekkel, nehézségekkel kell szembenézni. Politikai nehézségek, technikai problémák merülhetnek fel, balesetek történhetnek, de még kalóztámadás is előfordulhat.

Hirdetés

A vállalkozó fia apjával szemben heves vérmérsékletű volt korábban, így évtizedek kellettek, amíg apja hozzászoktatta, hogy lehet az állandóan felmerülő kihívásokat nyugalommal kezelni. Míg korábban kemény főnök volt, megtanulta, hogy a cég munkatársai ne a rangja miatt nézzenek fel rá, hanem azért, mert olyan vezetőnek találják, akire lehet számítani, foglalkozik beosztottjaival, jól együtt lehet vele működni.

75 napos túszdráma

Ez különösen fontos volt 2009-ben egy esetben, amikor az egyik hajót kelet-afrikai (vélhetően szomáliai) kalózok rabolták el, és végül 75 napig tartott, amíg tárgyalások során sikerült a kalózokkal megegyezni. Ha türelmetlenek, vagy rossz taktikát választanak, az elrabolt hajó személyzetének életét veszélyeztették volna, ezért döntő volt a higgadt, de határozott taktika. Azóta már kísérettel járna arrafelé a hajók, és több ország haditengerészete is ellenőrzi a vizeket, így a kalózkodást visszaszorult.

Apa és fia egykor
Apa és fia egykor

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagyvárosi szmogot szabadítunk a lakásra, amikor főzünk

Nagyvárosi szmogot szabadítunk a lakásra, amikor főzünk

Egy friss amerikai vizsgálat szerint a nyílt lángon való főzés okozta beltéri légszennyezés a kültéri határértékek szerint is nagyon veszélyes lehet az egészségre.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?