Hirdetés
Hirdetés

141 százalékkal nőtt a hazai kockázati tőkebefektetések piaca tavaly

2019. június 24., 14:05

191 tranzakcióban 346 millió euró összértékű tőkebefektetést hajtottak végre Magyarországon 2018-ban.


A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint 2018-ban 191 tranzakcióban 346 millió euró összértékű kockázati- és magántőke-befektetést hajtottak végre Magyarországon, 141 százalékkal többet az előző évinél - közölte a szervezet az MTI-vel hétfőn.

A magyarországi kockázati tőkebefektetők által végrehajtott tőkebefektetések 23 százalékkal, míg az itteni cégek által fogadott tőke 141 százalékkal haladta meg a 2017-es értéket. A két szám közti jelentős eltérés alapján 2018-ban a külföldi kockázati tőkebefektetők aktivitása is nőtt.

Hirdetés

Tavaly 337 millió euró értékben gyűjtöttek a magyarországi alapok friss forrást a jövőbeli befektetéseik finanszírozására, ami lényegesen meghaladja a már 2017-es évben is jelentős 236 millió eurós összeget. A forrás 76 százaléka a kelet-közép-európai régióból, 15 százalék az Egyesült Államokból, 3 százalék Franciaország és Benelux államokból származik, a fennmaradó 6 százalék eredete ismeretlen.

Tavaly a magyar befektetők által végrehajtott befektetések átlagos értéke 350 ezer euró volt, 37 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben. Az átlagos tranzakciós méret mind a magvető, mint a start-up fázisban csökkent 34, illetve 33 százalékkal. Az előző évhez hasonlóan a legtöbb tranzakció 2018-ban is a magvető vállalkozásoknál történt, a 189 bejelentett tranzakcióból 154 ebben a szakaszban történt. A magyarországi vállalkozásokba fektetett tőke átlagos értéke ennél magasabb, 1,8 millió euró volt, ami 31 százalékkal több, mint az előző évben - közölték.

A magyar befektetők által végrehajtott befektetések darabszámát tekintve több mint fele, összértékét tekintve közel kétharmada két szektorba, az informatika-kommunikáció-távközlés (ICT), illetve, illetve a fogyasztói termékek és szolgáltatások szektorába érkezett. Az átlag tranzakció értékét vizsgálva a vegyipar és az ICT került ki győztesként, előbbiben 622 ezer euró, utóbbiban 544 ezer euró volt az átlagos befektetett összeg.

A piaci statisztikák szerint is ez a két iparág bizonyult a legaktívabbnak, azonban a befektetések összértékét tekintve már 91 százalékban ehhez a két szektorhoz kötődtek az ügyletek, ami azt mutatja, hogy a külföldi befektetések szinte kizárólag ebben a két szektorban realizálódtak.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Csúcson az OTP

Csúcson az OTP

Történelmi rekordon zárt a magyar bankpapír, amely a hétfői kereskedésben átlépte a 15 000 forintos szintet. Sőt kedden reggel kisebb mértékben, de tovább tudott erősödni a papír. Az elemzők továbbra is optimisták az OTP kapcsán, így az lehet a kulcskérdés, hogyan alakul a nemzetközi piacokon a hangulat. Kezdődik például a Fed ülése: az amerikai jegybank szerda este ismerteti majd monetáris döntését.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?