Hirdetés
Hirdetés

20 éves az euró - vajon 20 év múlva is létezik majd? Májusban ez is eldőlhet

2019. január 20., 10:58

Legalább két évtizedig még biztosan létezni fog az euró, mivel a pénzügyi válságok kezelésére hozott intézkedésekkel a kormányok jelentősen megerősítették az alapokat - derül ki a Bloomberg firrs összeállításából. Az euró idén lesz 20 éves, a lap ezért közgazdászokat kérdezett meg a közös pénz kilátásairól.

A szakértők azért óvnak a túlzott elbizakodottságtól, leginkább azért, mert Európa-szerte populista politikai kampányok indultak, felvetve az EU-ból való kilépés lehetőségét is. A Dekabank szakértője, Kristian Toedtmann összességében sikertörténetnek nevezte a Bloombergnek az eurót, amelynek előnyei még tovább is nőhetnek, ha a bankunió és a tőkepiaci unió kialakításában további előrehaladást sikerül elérni.

Amit a britek művelnek, az mindenki kedvét elveszi a kilépéstől?

Első hallásra furcsa lehet, de a válaszadók közel 80 százaléka részben épp a Brexit miatt hisz az euró további fennmaradásában. A britek kiválása az EU-ból ugyanis annyira problémásra sikeredett, hogy könnyen elveheti bármilyen más "billegő" ország kedvét a kilépéstől. A britek nem tagjai az eurózónának, a szakértők szerint azonban a közös pénz elhagyásának gazdasági következményei még súlyosabbak lennének, mint az EU-ból történő kilépésnek. Az Intesa Sanpaolo közgazdásza szerint az euró [bevezetése] gyakorlatilag visszafordíthatatlan folyamat; a közös pénz elhagyása egy olyan költséges folyamat lenne, amelyet egyik tagállam sem kíván magának.

Hirdetés

Mi lesz, ha tényleg megerősödnek az európai populisták?

Mások azért a kockázatokról is beszéltek a lapnak, vannak, akik kevésbé optimisták abban, hogy a kormányoknak sikerül szorosabbra fűznie az integrációt. Szerintük az elmúlt 20 év története óvatosságra int; bár a mostani politikai vezetők elkötelezettnek tűnnek abban, hogy biztosítsák az euró túlélését, ez megváltozhat akkor, ha a májusi európai parlamenti választásokon a populista erők törnek előre, kapnak nagyobb szerepet a döntéshozatalban. Ezért van, aki inkább úgy fogalmaz: az euró 20 év múlva is velünk lesz - de nem feltétlenül ugyanaz a 19 ország használja majd, aki most is.

Lehet, hogy Magyarországon soha nem lesz euró?

A Kormányinfón feltettük a kérdést Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy van-e céldátum az euró bevezetésére, amely uniós vállalásunk. A kormányfő által elmondottak alapján az sem kizárt, hogy nem fogunk euróval fizetni Magyarországon. Részletek >>

A németeken és franciákon múlik minden

Az eurót 1999. január 1-jén vezették be, mint elszámolási pénzt.  Az euróérmék és az euróbankjegyek 2002. január 1-jén kerültek forgalomba.

Természetesen továbbra is a görögöknek és az olaszoknak adnak a legnagyobb esélyt arra, hogy elhagyják valamikor az euróövezetet, a közös pénz sikere vagy kudarca azonban leginkább Németország és Franciaország együttműködésén múlik. Ha egyszer ennek a két országnak egyszer elege lenne egymásból, akkor az eurózóna végét jelentené egy szakértő szerint.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön az Ursula-kormány? Fokozódik a helyzet Olaszországban

Jön az Ursula-kormány? Fokozódik a helyzet Olaszországban

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ma délután három órakor mond beszédet a római parlament felsőházában. Ezután bizalmatlansági szavazás nélkül is benyújthatja lemondását Sergio Mattarella államfőnek, hivatalosan pontot téve az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös kormányzásának végére. Elemzők szerint még meglepetés is lehet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?