Hirdetés
Hirdetés

20 éves az euró - vajon 20 év múlva is létezik majd? Májusban ez is eldőlhet

2019. január 20., 10:58

Legalább két évtizedig még biztosan létezni fog az euró, mivel a pénzügyi válságok kezelésére hozott intézkedésekkel a kormányok jelentősen megerősítették az alapokat - derül ki a Bloomberg firrs összeállításából. Az euró idén lesz 20 éves, a lap ezért közgazdászokat kérdezett meg a közös pénz kilátásairól.

A szakértők azért óvnak a túlzott elbizakodottságtól, leginkább azért, mert Európa-szerte populista politikai kampányok indultak, felvetve az EU-ból való kilépés lehetőségét is. A Dekabank szakértője, Kristian Toedtmann összességében sikertörténetnek nevezte a Bloombergnek az eurót, amelynek előnyei még tovább is nőhetnek, ha a bankunió és a tőkepiaci unió kialakításában további előrehaladást sikerül elérni.

Amit a britek művelnek, az mindenki kedvét elveszi a kilépéstől?

Első hallásra furcsa lehet, de a válaszadók közel 80 százaléka részben épp a Brexit miatt hisz az euró további fennmaradásában. A britek kiválása az EU-ból ugyanis annyira problémásra sikeredett, hogy könnyen elveheti bármilyen más "billegő" ország kedvét a kilépéstől. A britek nem tagjai az eurózónának, a szakértők szerint azonban a közös pénz elhagyásának gazdasági következményei még súlyosabbak lennének, mint az EU-ból történő kilépésnek. Az Intesa Sanpaolo közgazdásza szerint az euró [bevezetése] gyakorlatilag visszafordíthatatlan folyamat; a közös pénz elhagyása egy olyan költséges folyamat lenne, amelyet egyik tagállam sem kíván magának.

Hirdetés

Mi lesz, ha tényleg megerősödnek az európai populisták?

Mások azért a kockázatokról is beszéltek a lapnak, vannak, akik kevésbé optimisták abban, hogy a kormányoknak sikerül szorosabbra fűznie az integrációt. Szerintük az elmúlt 20 év története óvatosságra int; bár a mostani politikai vezetők elkötelezettnek tűnnek abban, hogy biztosítsák az euró túlélését, ez megváltozhat akkor, ha a májusi európai parlamenti választásokon a populista erők törnek előre, kapnak nagyobb szerepet a döntéshozatalban. Ezért van, aki inkább úgy fogalmaz: az euró 20 év múlva is velünk lesz - de nem feltétlenül ugyanaz a 19 ország használja majd, aki most is.

Lehet, hogy Magyarországon soha nem lesz euró?

A Kormányinfón feltettük a kérdést Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy van-e céldátum az euró bevezetésére, amely uniós vállalásunk. A kormányfő által elmondottak alapján az sem kizárt, hogy nem fogunk euróval fizetni Magyarországon. Részletek >>

A németeken és franciákon múlik minden

Az eurót 1999. január 1-jén vezették be, mint elszámolási pénzt.  Az euróérmék és az euróbankjegyek 2002. január 1-jén kerültek forgalomba.

Természetesen továbbra is a görögöknek és az olaszoknak adnak a legnagyobb esélyt arra, hogy elhagyják valamikor az euróövezetet, a közös pénz sikere vagy kudarca azonban leginkább Németország és Franciaország együttműködésén múlik. Ha egyszer ennek a két országnak egyszer elege lenne egymásból, akkor az eurózóna végét jelentené egy szakértő szerint.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?