Hirdetés
Hirdetés

20 éves az euró - vajon 20 év múlva is létezik majd? Májusban ez is eldőlhet

2019. január 20., 10:58

Legalább két évtizedig még biztosan létezni fog az euró, mivel a pénzügyi válságok kezelésére hozott intézkedésekkel a kormányok jelentősen megerősítették az alapokat - derül ki a Bloomberg firrs összeállításából. Az euró idén lesz 20 éves, a lap ezért közgazdászokat kérdezett meg a közös pénz kilátásairól.

A szakértők azért óvnak a túlzott elbizakodottságtól, leginkább azért, mert Európa-szerte populista politikai kampányok indultak, felvetve az EU-ból való kilépés lehetőségét is. A Dekabank szakértője, Kristian Toedtmann összességében sikertörténetnek nevezte a Bloombergnek az eurót, amelynek előnyei még tovább is nőhetnek, ha a bankunió és a tőkepiaci unió kialakításában további előrehaladást sikerül elérni.

Amit a britek művelnek, az mindenki kedvét elveszi a kilépéstől?

Első hallásra furcsa lehet, de a válaszadók közel 80 százaléka részben épp a Brexit miatt hisz az euró további fennmaradásában. A britek kiválása az EU-ból ugyanis annyira problémásra sikeredett, hogy könnyen elveheti bármilyen más "billegő" ország kedvét a kilépéstől. A britek nem tagjai az eurózónának, a szakértők szerint azonban a közös pénz elhagyásának gazdasági következményei még súlyosabbak lennének, mint az EU-ból történő kilépésnek. Az Intesa Sanpaolo közgazdásza szerint az euró [bevezetése] gyakorlatilag visszafordíthatatlan folyamat; a közös pénz elhagyása egy olyan költséges folyamat lenne, amelyet egyik tagállam sem kíván magának.

Hirdetés

Mi lesz, ha tényleg megerősödnek az európai populisták?

Mások azért a kockázatokról is beszéltek a lapnak, vannak, akik kevésbé optimisták abban, hogy a kormányoknak sikerül szorosabbra fűznie az integrációt. Szerintük az elmúlt 20 év története óvatosságra int; bár a mostani politikai vezetők elkötelezettnek tűnnek abban, hogy biztosítsák az euró túlélését, ez megváltozhat akkor, ha a májusi európai parlamenti választásokon a populista erők törnek előre, kapnak nagyobb szerepet a döntéshozatalban. Ezért van, aki inkább úgy fogalmaz: az euró 20 év múlva is velünk lesz - de nem feltétlenül ugyanaz a 19 ország használja majd, aki most is.

Lehet, hogy Magyarországon soha nem lesz euró?

A Kormányinfón feltettük a kérdést Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy van-e céldátum az euró bevezetésére, amely uniós vállalásunk. A kormányfő által elmondottak alapján az sem kizárt, hogy nem fogunk euróval fizetni Magyarországon. Részletek >>

A németeken és franciákon múlik minden

Az eurót 1999. január 1-jén vezették be, mint elszámolási pénzt.  Az euróérmék és az euróbankjegyek 2002. január 1-jén kerültek forgalomba.

Természetesen továbbra is a görögöknek és az olaszoknak adnak a legnagyobb esélyt arra, hogy elhagyják valamikor az euróövezetet, a közös pénz sikere vagy kudarca azonban leginkább Németország és Franciaország együttműködésén múlik. Ha egyszer ennek a két országnak egyszer elege lenne egymásból, akkor az eurózóna végét jelentené egy szakértő szerint.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az év kémsztorija: kik és miért buktatták meg az osztrák kormányt?

Az év kémsztorija: kik és miért buktatták meg az osztrák kormányt?

Azt már tudjuk, hogy az osztrák kormány belebukott az osztrák alkancellárról titokban készült ibizai videóba. Az is egyértelmű, hogy profik csalták csapdába Heinz-Christian Strachét, és nyilvánvalóan politikai céllal tették ezt. De kik állhatnak a háttérben, és pontosan mi vezérelhette őket? Számba vettük a legvalószínűbb forgatókönyveket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?