3p
Amerikában maradt pár elavult törvény az alapító atyák idejéből. Egy ilyen miatt lett elnök Trump (3 millióval kevesebb választópolgár szavazott rá, mint ellenfelére), és most egy ilyen miatt kellett az elnöknek elbocsátania nemzetbiztonsági tanácsadóját. Vajon máris egy Watergate ügyről van szó, vagy ezek csak az első 100 nap turbulenciái?

Donald Trumpnak azért kellett menesztenie Michael Flynnt mindössze 3 hét után, mert kiderült, hogy még hivatalba lépése előtt tárgyalt az orosz nagykövettel, és a két ország kapcsolata, így a szankciók kérdése is szóba került. Hogy mi ezzel a gond? Leginkább semmi, csak épp van egy 1799-es törvény, amely szerint az Egyesült Államok bármely mezei civil polgára nem beszélhet egy másik ország kormányával vagy ahhoz köthető személlyel diplomáciai kérdésekről.

Ki gondol ilyenre?

Miután a tanácsadó elfoglalta a hivatalát, rájött, hogy létezik egy ilyen törvény, ami a nagykövettel folytatott beszélgetés során fel sem merült benne, valószínűleg nincs amerikai polgár, akinek eszébe jutott volna, hogy ilyen létezik. Így viszont benne volt már a csávában, ezért tagadta a dolgot az alelnök előtt. Ezzel a botrány már adott volt, és noha az 1799-es törvény szerinti vétség inkább megmosolyogtató, a felettesének való hazugság viszont már nagyon is kényes dolog, így óhatatlan lett a távozás. Persze ha néha modernizálnák az ósdi törvényeket, az ilyen szituációk fel sem merülnének.

Watergate jelleg

A szenátusban mind demokrata, mind republikánus oldalról támadások indultak a Fehér Ház ellen, leginkább Flynn és általában a kormányzat orosz kapcsolatait firtatva. Chris Coons demokrata szenátor a Reuters szerint azt kifogásolta, hogy Flynn egész mostanáig a posztján maradt, noha a Fehér Házat már három hete figyelmeztették, hogy ez egy zsarolási alap lehet. Coon az elnök felelősségét firtatva feltette a kérdést, hogy mit tudott az elnök és mikor tudta meg? És ezzel a dolog máris a Watergate botrányra emlékeztet, hisz ott is az volt a kérdés, mit tudott Nixon elnök.

Mi lesz az enyhüléssel?

Donald Trump elnökségének első 3 hete elég turbulens volt, bár az utolsó napokban a konszolidáció jelei mutatkoztak, miután az elnök kiállt országának több szövetségese mellett (Dél-Korea, Japán, Kanada). Trump politikájában ugyanakkor fontos szerepet foglal el az Oroszországgal 2014-ben megromlott viszony javítása, ami sokak szemét szúrja az amerikai politikusok között. Kérdés, hogy ezek után hogyan foghat neki az elnök a cél megvalósításának.

A Kreml szóvivője azt mondta, Oroszország nem foglal állást Flynn menesztése kapcsán, miután ez a Trump-kormányzat és Amerika belügye. Orosz parlamenti képviselők ugyanakkor felszólaltak Flynn mellett, egyikük azt hangsúlyozta, hogy az egész ügy egy agresszív támadás eredménye, melynek következő áldozata maga az elnök lesz (egy újabb Watergate-utalás). Kétségtelen, hogy Amerikában főleg a demokraták oldaláról folyamatosan feszegetik, menyire folytak bele az oroszok az elnökválasztási kampányba, és most ezt a kérdést újra fel lehet melegíteni, így most további vizsgálatokat követelnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG