5p
Vajon milyen meglepetéseket tartogat nekünk a következő év? Lehet überelni Trumpot és a Brexitet? Azt senki sem tudja, hogy mi történik jövőre, esélylatolgatások viszont vannak, és a hazai befektetők is készülnek az egyes forgatókönyvekre. Megkérdeztünk néhány szolgáltatót, hogy milyen váratlan események kavarhatják meg a világgazdaságot és milyen kockázatokkal kell szembenéznünk.

Micsoda év van mögöttünk, emberek! Alig gondolta józan eszű befektető, hogy a britek tényleg otthagyják az EU-t, aztán mégis. Ezek után pedig szinte biztosra vette a világ, hogy Amerika nem választja meg elnöknek a tévécelebet, és láss csodát! Egyetlen kérdés motoszkált már csak a fejünkben: ennyi izgalom után vajon mi jöhet 2017-ben a piacokon? Megkértünk több hazai befektetési szolgáltatót, hogy mondják el ők, milyen meglepetések tarthatják lázban a világot jövőre:

Szántó András - Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletág igazgató

"A 2017-es évben a kiszámíthatatlanság lesz a kiszámítható!" - sommáz az Equilor szakértője, aki szerint mindenképpen változékony piaci mozgásokra és további meglepetésekre számíthatunk.

"Sok nyitott kérdés lóg még a levegőben, a Brexit lebonyolításának a módja, menetrendje, az olasz belpolitika alakulása, Trump konkrét intézkedései, az OPEC olajpiacot érintő döntései és az USA erre adott reakciói. Szintén kérdéses a Fed kamatemelési hajlandósága, Törökország és Erdogan lépései, a kínai növekedés és a helyi bankrendszer helyzete mind szinte megjósolhatatlanok. Ilyen piaci körülmények között sok lehetőség lesz a rövidtávú pénzkeresésre, de a kockázatkezelés – mely legtöbbször a stop loss használatát jelenti – még a szokásosnál is nagyobb szerepet kell hogy kapjon" - árulja el a tippet Szántó András.

K&H Alapkezelő

"Ha valamit az idei évből megtanulhattunk, az az, hogy egy-egy olyan hirtelen jött sokk, amit a Brexit vagy Trump elnökké választása okozott, átmenetileg ugyan nagy árfolyammozgásokat okoz, a piacok azonban hamar „regenerálódnak”, mivel a befektetők hamar túllépnek a negatív hatásokon, és a kockázatok helyett inkább a pozitív üzenetekre koncentrálnak" - értékelte az elmúlt évet az alapkezelő.

Szerintük "a kutya előreszaladt", azaz a piac most megelőlegezi a bizalmat a gazdaságnak, alig törődve a kockázatokkal. "Kérdés tehát, hogy az amerikai gazdaságpolitikában rejlő kiszámíthatatlanságot, a csökkenő jegybanki élénkítést, az esetleges „hard” Brexitet vagy a jövőre esedékes holland, francia, német választások kimenetelét mennyire árazták be a piacok, vagy újabb – átmeneti – sokként hat majd" - válaszolták lapunknak.

Kicsi rá az esély, de az alábbi események számítanának a K&H szerint nagy meglepetésnek:

  • Ha a forint erősödésére ható fundamentális felértékelődési nyomás miatt az MNB árfolyamküszöböt vezet be az EUR/HUF árfolyamára.
  • Az eurónál is értékesebb dollár. A fizetőeszköz erősödése mellett szóló érvek még mindig nem koptak el az alapkezelő szerint: stabil gazdasági növekedés, erős munkaerőpiac, csökkenő jegybanki élénkítés és ezzel együtt emelkedő kamatszint, növekvő költségvetési élénkítés.

Fidelity International

A Fidelity szakértői is a kiszámíthatatlanságot nevezik meg a legnagyobb kockázati tényezőnek. A politikában

  • hatalmas a bizonytalanság Trump megválasztása után a geopolitikai helyzettel kapcsolatban
  • kérdéses, hogy lesz-e hard Brexit és ez aláássa-e a szigetország növekedését?
  • Mekkora előretörést mutat majd a populista politikai erő Olaszországban, Németországban és Franciaországban?
  • Kiterjeszti-e befolyását Kína és Oroszország az Egyesült Államokra az új vezetés segítségével?

Kockázatok a pénzpiacokon

  • Romló pénzügyi körülmények: kötvényhozamok közelmúltban lezajlott emelkedésének mind a mértéke, mind a tempója meglepetést keltett. A pénzügyi körülmények kedvezőtlenebbé válása – ha tartós lesz – árthat a növekedésnek a szakértők szerint.
  • Gyorsuló amerikai infláció: ha Trump intézkedései miatt tényleg felgyorsul az infláció, az alapkamat-emelés üteme is felgyorsulhat. A Fed már tegnap arról beszélt, hogy kettő helyet három emelés is lehet 2017-ben. Ez a hirtelen változás nagyon rosszul hatna a világgazdaságra, legnagyobb vesztesei pedig a feltörekvő országok lennének.
  • Amerikai gazdasági növekedés jelentős lassulása: ez is kihatna a világpiacra, így az elhasznált monetáris eszközök helyett a kormányok vehetik át a gazdasági élénkítés feladatát. Erre azonban nagyon sok országnak nincs megfelelő anyagi kerete.
  • Bizonytalan jegybanki politika: az egyre-másra meghirdetett mennyiségi enyhítő programok és az alacsony kamatkörnyezet nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, így új eszközöket kereshetnek a jegybankok. Ezzel megnő a hibázás lehetősége is a bizonytalanság mellett.
  • Kína "kemény landolása": nem új a fenyegetés, de nem hárult el az évek során. Ha a kínai vezetés hibázik és hirtelen lassulás kezdődik, az magával rántja a világpiacot is.
  • Feltörekvő országok: úgy néz ki, hogy minden hibának ezek az országok isszák meg a levét. Sérülékenyek, így már egy hiba is válságot okozhat, ráadásul az visszahathat a fejlett országokra is az összefonódások miatt.



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG