Hirdetés
Hirdetés

32-szer volt gond a magyar nukleáris létesítményeknél

2018. január 11., 12:54

Ez egy év mérlege, de komoly baj nem történt.

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója elmondta: az OAH több mint 2000 ellenőrzést végzett tavaly. A létesítményekből 32 eseményt jelentettek, de ezek a nukleáris biztonságot nem érintették, a hétfokozatú nemzetközi skála alapján a legenyhébb, skála alatti besorolást kapták - írja az MTI.

Süllyed a paksi erőmű, de nincs gond

Hirdetés

A hivatal tavaly decemberben kiadta a paksi atomerőmű 4-es blokkjának 20 éves üzemidő-hosszabbítási engedélyét. Az elmúlt évtizedek mérési eredményei, illetve az elemzések alapján a süllyedés hatásai nem fogják meghaladni a különleges beavatkozást igénylő mértéket.

Az első három paksi blokk üzemidejének hosszabbításakor is vizsgálták a létesítmények süllyedését, de a 4-es blokk van a legközelebb a Dunához, így kiemelten kezelték a kérdést, emiatt szerepel a süllyedéssel kapcsolatban külön rendelkezés is a 4-es blokk engedélyében.

Nem kapta volna meg az üzemidő hosszabbítás-engedélyt a 4-es blokk, ha az atomenergia hivatal bármilyen problémát észlelt volna.

Évtizedek óta

A hét elején jelent meg az a sajtóhír, amely szerint egyre több geológiai probléma adódik a paksi atomerőmű körül, a gyenge lösztalaj alkalmatlannak látszik az újabb blokkok felépítésére.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. erre reagálva egy közleményt adott ki, amelyben azt írták: a paksi atomerőmű 4-es blokkjának minimális süllyedése hosszú távon sem jelent semmilyen kockázatot, 2017-ben kevesebb mint egy milliméter süllyedést mértek a szakemberek. Az atomerőműnél a süllyedés aktuális állapotát egy 130 mérőpontból álló ellenőrző rendszer figyeli évtizedek óta.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?