Hirdetés
Hirdetés

Negyven éves az iráni forradalom – Roosevelt unokájának bukott játszmája

Káncz Csaba, 2019. február 12., 09:05
Cimkék
Irán
, Közel-Kelet
, iszlám

Az 1979-es iráni forradalom szervesen illeszkedett a fejlődő világban azokban az évtizedekben lezajlott nemzeti felszabadító mozgalmakba. A Forradalmi Gárda parancsnoka tegnap azzal fenyegetőzött, hogy Tel-Avivot és Haifát földdel teszik egyenlővé, ha Washington megtámadná Teheránt. De mit csinált Roosevelt elnök unokája 1953-ban Teheránban? Káncz Csaba jegyzete.

Members of the Iranian Revolutionary Guard raise thair fists while shouting slogans during a ceremony marking the 40th anniversary of the 1979 Islamic Revolution, at the Azadi (Freedom) square in Tehran, Iran, 11 February 2019. The event marks the 40th anniversary of the Islamic revolution, which came ten days after Ayatollah Ruhollah Khomeini's return from his exile in Paris to Iran, toppling the monarchy system and forming the Islamic Republic. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
A Forradalmi Gárda tagjai a tegnapi ünnepségen Teheránban. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Tegnap volt negyven éve, hogy győzött a Khomeini ajatollah vezette iszlám forradalom, amely véget vetett az 1953-ban egy CIA-puccs által hatalomra segített sah, Reza Pahlavi uralkodásának. Kevéssé ismert történelmi tény, hogy a gyűlölt és a Nyugat bábjának tartott sahot hatalomra segítő amerikai titkosszolgálati műveletet (Operation Ajax) Theodor Roosevelt elnök unokája, Kermit Roosevelt koordinálta Teheránban.

Az 1979-es forradalom szervesen illeszkedett a fejlődő világban azokban az évtizedekben lezajlott nemzeti felszabadító mozgalmakba, amelyek a gyarmati igát rázták le magukról.  Perzsia már a 19. században több katonai megaláztatást szenvedett el Oroszországtól és az Egyesült Királyságtól, és végre önállóan akarta intézni nemzeti ügyeit.

Hirdetés

Teokrácia lett, nem demokrácia

1979-ben aztán az államforma is megváltozott, az ország neve Iráni Iszlám Köztársaság lett, melyben a legfőbb hatalom Istené, amit az alkotmányban is rögzítettek. Olyan kettős rendszer alakult ki, melyben a legmagasabb rangú vallási és politikai személyiség az iráni iszlám forradalom Legfőbb Vezetője, aki egyúttal a fegyveres erők főparancsnoka is, és gyakorlatilag ellenőrzést gyakorol mind a törvényhozó, mind a végrehajtó, mind a bírói hatalom felett.

A fiatal köztársaság helyzetét nehezítette, hogy kihasználva a politikai változásokat, Irak megpróbálta régi katonai célját megvalósítani, és lerohanta szomszédját. A nyolc éven át tartó háborúban (1980-1988) egyik fél sem tudott döntő győzelmet elérni. A nemzetközi közösség hozzáállása azonban a mai napig komoly traumát jelent az irániaknak, hiszen nem avatkozott közbe akkor sem, amikor az iraki csapatok vegyi fegyvereket vetettek be ellenük. Ez az áldozatszerep a mai napig meghatározza az iráni közbeszédet.

Izzó szenvedélyek négy évtized után is

Haszan Róháni elnök tegnapi beszédében hangsúlyozta:

„Továbbra is gyártani fogunk elhárító- és védelmi rendszereket. Nem kell engedélyt kérnünk ahhoz, hogy föld-tenger, tenger-tenger, levegő-levegő, vagy éppen föld-levegő rakétákat építsünk "

- mondta ünneplő közönsége előtt, hozzátéve, hogy Izrael és legfőbb támogatója, az Egyesült Államok az újabb szankciókkal sem tudják térdre kényszeríteni a perzsákat.

Nos, ezek szerint 40 év kevés volt, hogy begyógyuljanak a sebek. Halál Amerikára és a zsidókra - kántálta a kilométereken át kígyózó tömeg, több helyen pedig izraeli és amerikai zászlókat égettek. A Forradalmi Gárda parancsnoka pedig azzal fenyegetőzött, hogy Tel-Avivot és Haifát földdel teszik egyenlővé, ha Washington megtámadná Teheránt.

Új közel-keleti erőegyensúly

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az elmúlt évtizedekben a forradalom kiterjesztése érdekében az iráni ügynökök a nem állami, félkatonai arab szereplőket próbálták arra használni, hogy elérjék céljaikat a régióban. Az első – és azóta is a legsikeresebb – kísérlet a Hezbollah „szponzorálása” volt Libanonban, 1982-től kezdődően. A Hezbollah az a modell, amelyet Irán továbbra is követ az arab világban – a szervezet ráadásul jelenleg három miniszteri pozíció birtokosa az új libanoni kormányban.

Az iraki katonai beavatkozás Washington részéről eddig 5 ezer amerikai katona halálával és 5 ezer milliárd dollár közvetlen és közvetett költséggel járt, amelynek egyedüli világos nyerteseként Irán mára regionális középhatalom lett. Holnapután az iráni, a török és az orosz elnök tart újabb csúcstalálkozót Szocsiban a szír proxi háborút lezáró politikai rendezésről.

Ahogyan a múlt század a Közel-Keleten „Arab Évszázadnak” tekinthető, most egyre inkább úgy tűnik, hogy a századunkban a turbulens térség döntő erejű államai nem-arab államok lesznek: Irán, Törökország és Izrael.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nagyi kedvenc robotja - idősek millióinak élete válhat könnyebbé a jövőben

A nagyi kedvenc robotja - idősek millióinak élete válhat könnyebbé a jövőben

A robotok szépen lassan mindennapjaink részévé válnak, és így az idősek életminőségének javításában is komoly szerepet tudnak vállalni. Azokban a fejlett országokban, ahol kevesebb gyermek születik, több robot van, míg a fejlődő, fiatal országokban, ahol több gyermek születik, kevesebb a robot.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?