Hirdetés
Hirdetés

A brit miniszterelnök közel járt az EU-megegyezéshez, de rárontottak nemzetei

Fellegi Tamás, 2017. december 06., 06:05

Elsőre jónak látszó megoldást talált ki a Theresa May, hogy lezárja az ír kérdést az EU-val folytatott tárgyalásokon és továbbléphessen a kereskedelem kérdésére, de a dolog nagyon félresiklott. Először kvázi koalíciós partnere, a szélsőséges északír párt döfte hátba, majd hirtelen Skócia is benyújtotta a számlát.

Tegnap úgy nézett ki, hogy Theresa May előhúzza az adu ászt, megegyezik az Európai Unióval a kiválás alapvető kérdéseiről, és már jöhet is a pezsgőbontás, jövőre pedig már tárgyalhat is a kereskedelemről, ami országa számára élet-halál kérdése. A javaslat úgy szólt, hogy Észak-Írország az egységes piac és a vámunió része maradna, szemben az Egyesült Királyság többi részével, így nem kellene változtatni a jelenlegi nyitott ír határokon, Írország pedig rábólintana a megegyezésre. Az angol fontot hirtelen meg is rántották, előre ittak a medve bőrére.

Légy a levesben

Csakhogy légy repült a levesbe, miután May kvázi koalíciós partnere, az őt szavazataival támogató szélsőségesen brit érzelmű északír párt, a DUP rögtön megtorpedózta ezt a tervet, mondván, ez azt jelentené, hogy Írország északi és déli része közeledne egymáshoz, ami számukra teljesen elfogadhatatlan lenne, észak csak ne közeledjen, inkább ne legyen megállapodás és szenvedjen az egész ország-konglomerátum, melynek Észak-Írország is része.

Hirdetés

Erre persze a font vissza is zuhant, a megállapodásba vetett remények elszálltak, na de ha mindez nem lenne elég, megjelent még valaki, mégpedig teljes joggal, hogy benyújtsa a maga számláját. Skócia, amely ugyanúgy nem akarta az EU-ból való kiválást, ahogy az északírek sem, azt mondja, hogy ha az északírek benn maradnak az egységes piacon, akkor a skótok is ugyanezt akarják. Sőt London polgármestere közölte, hogy a főváros is ezt szeretné.

Kecske és káposzta

Ráadásul a konzervatív párt skóciai vezetője maga is azt kezdte szorgalmazni, hogy inkább az egész Egyesült Királyság maradjon benn, ezzel megoldódna a probléma, és egyúttal a kereskedelmi tárgyalásokra se lenne szükség, amiért most annyira sietni kéne. Ez Maynek komoly érvágás, hisz látszik, hogy a konzervatív táboron belül is megosztottság van. Ugyanakkor egyre inkább úgy tűnik, hogy a legtöbb politikai erőnek leginkább megfelelő megoldás az lenne, ha az ország valóban bennmaradna az egységes piacon és a vámunióban.

Ebben az esetben a kecske is jóllakna és a káposzta is megmaradna, azaz lenne kilépés is, Nagy-Britannia visszakapná a hőn áhított szuverenitást legalábbis annyira, mint Svájc és Norvégia, ugyanakkor minden további gazdasági és politikai kár nélkül megúszná az egészet. Kétségkívül, ebben az esetben a munkaerő szabad áramlását is meg kell tartaniuk, de a bevándorlás már amúgy is csökkenő trendet mutat, és miután az EU keleti tagállamaiban viharos a bérek növekedési üteme, pár éven belül magától is visszaesik arra a szintre, amit maguk a toryk is megfelelőnek tartanak, sőt, akár még munkaerőhiány is kialakulhat egyes szektorokban.

A szellem kiszabadult

Persze a konzervatívok egy része elégedetlenkedne, hogy ez nekik nem elég, de ha az egészet ebben a formában még egyszer megszavaztatják a néppel, akkor olyan legitimitása lehet a megoldásnak, amivel szemben további kérdések már nemigen merülhetnek fel. Kérdés még, hogy megpróbál-e May az EU által meghatározott december 14-i határidőig valamilyen megoldással előállni az ír határ ügyére, de ha így is lesz, a mostani balhé olyan hullámokat keltett Skóciában, Észak-Írországban és Londonban, de még Wales-ben is, melyeket nem lesz könnyű lecsillapítani.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Az elmúlt hat évben drasztikusan csökkent a szívritmuszavarral küzdők halálozási rátája.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?