4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kezd az elnökének polihisztor nyomdokaiba lépni. Mészáros Lőrinc a kuratórium elnökeként tett javaslatot az önkormányzatnak, hogy állítsák ki az általuk vett festményeket. Ehhez pénzt is adott.
Mészáros Lőrinc a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Április 11-én rendkívüli ülést tartott Felcsút képviselő-testülete, az egyik napirendi pont a nemrég megvásárolt, Fő utca 125. szám alatt található, évek óta üresen álló lakóház sorsát érinti. A polgármester szakvéleményt kért azt illetően, vajon felújítani vagy újjáépíteni lenne-e célravezetőbb annak érdekében, hogy állandó festészeti kiállítást nyissanak benne.

A felkért építőmérnök véleménye szerint statikailag elfogadható állapotban van az épület, főleg annak fényében, hogy évek óta lakatlan és nincs felügyelet alatt. Komoly szerkezeti károsodást sem szenvedett. Arra viszont az épület belső kialakítása nem optimális, hogy befogadóhelye legyen egy állandó jellegű kiállításnak.

Továbbá energetikai szempontból gyenge besorolással rendelkezik. Az előterjesztéshez mellékelt szakértői vélemény szerint az épület jelen állapotban történő üzemeltetése a 2017-es előírásoknak megfelelő új épülethez képest 366,5 százalékkal többe kerülne. Vagyis azt energetikai költségek ennyivel nagyobbak lennének, hogyha a mostani épületbe költözne be a tárlat, mintha az előírásnak megfelelő új épület fogadná be azt. Ugyanakkor a szakértő megjegyezi: a 2017-es terveknek megfelelően tájházként hasznosíthatná az épületet a felcsúti önkormányzat, energetikailag ennek az igénynek megfelelne az épület.

A szakértő végső megállapítása szerint:

"az Építőipari Költségbecslési Segédlet 2018" c. kötetében megadott költségáltalányok alapján, az új épület alapterületét megegyezőnek feltételezve, valamint rengeteg feltételezéssel és becsléssel élve az új épület kialakítása olcsóbb, mint a meglévő épületünk renoválása, korszerűsítése. Az új épület kialakítása kb. 85-95 százaléka a meglévő épület felújítási költségeinek".

Ez alapján a felcsúti képviselőtestület jó eséllyel az épület újjáépítése mellett döntött - biztosat akkor tudunk mondani, ha nyilvános lesz a múlt csütörtöki ülés jegyzőkönyve -, bár a munkák nem az önkormányzat kasszáját fogják terhelni.

A festészeti kiállítást ugyanis nem más rendelte meg, mint maga Mészáros Lőrinc, A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumi elnökeként. A képviselőtestület március végi ülésén volt terítéken a milliárdos vállalkozó által írt levél, ami egyben kérés, javaslat és felajánlás is volt.

Ebben arról tájékoztatta Mészáros a polgármestert, hogy a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány megvásárolta a váli származású, számos díjjal rendelkező festőművész, Kokas Ignác hagyatékát.


Kokas Ignác: Dombos táj (Forrás: Villás Galéria)


A TAO-milliárdokat bezsebelő focialapítványnak a hagyaték megvásárlására bőven lehetett és volt kerete. A 2017-es jelentés szerint 5,6 milliárd forint bevétele volt az alapítványnak támogatásokból, ebből 3,1 milliárd adomány volt, a költségek elszámolása után ebből kicsivel több mint egymilliárd forint maradt a kasszában.

Mészáros szerint egyébként a festmények olyan művészeti értéket képeznek, amit a művész "kedvelt szülőföldjén" szükséges bemutatni. Mivel az alapítvány nem rendelkezik kiállításra alkalmas helyiséggel, ezért Mészáros a Fő utca 125. szám alatti épületet javasolta az önkormányzatnak.

"Amennyiben a Tisztelt Önkormányzat támogatja javaslatomat, úgy Alapítványunk nevében 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást ajánlok fel az ingatlanon kialakítandó állandó Kokas-kiállítás létrehozására, a kiállítás céljára alkalmas épület kialakítására. A támogatás átadásának feltétele kizárólag a kiállítás biztosítására Alapítványunkkal kötött hosszú távú használati megállapodás, mellyel egyedüli célunk ennek az értékes hagyatéknak tartós és helyben történő bemutatása, azzal, hogy az Akadémiánkon tanuló utánpótlás korú sportoló fiatalok szellemi nevelését, oktatását segítse elő a helyszín biztosításával." - írja Mészáros Lőrinc.

Tekintve, hogy a nevezett épületet a kiállítás érdekében fogják újjáépíteni, az önkormányzat "a sportcélú neveléssel, fejlődéssel, mint önkormányzati alapfeladattal összhangban" elfogadta a volt polgármester javaslatát.

Eredetileg a Pannónia Szíve turizmusfejlesztési koncepció alapján a váli Ürményi-kastély felső szintjére tervezték a Válon született művész alkotásaiból állandó kiállítás megszervezését. Mészáros Lőrinc és Felcsút, illetve a település turisztikai vonzereje azonban jóval erősebb volt, mint a festő szülőhelyének érdekérvényesítő képessége. Igaz, csak 13 kilométer a távolság a két település között.

Fali képek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG