Hirdetés
Hirdetés

A felcsúti focialapítvány festményeket vett és kiállítást szervez

Székely Sarolta, 2019. április 16., 06:01

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kezd az elnökének polihisztor nyomdokaiba lépni. Mészáros Lőrinc a kuratórium elnökeként tett javaslatot az önkormányzatnak, hogy állítsák ki az általuk vett festményeket. Ehhez pénzt is adott.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

Mészáros Lőrinc a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Mészáros Lőrinc a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Április 11-én rendkívüli ülést tartott Felcsút képviselő-testülete, az egyik napirendi pont a nemrég megvásárolt, Fő utca 125. szám alatt található, évek óta üresen álló lakóház sorsát érinti. A polgármester szakvéleményt kért azt illetően, vajon felújítani vagy újjáépíteni lenne-e célravezetőbb annak érdekében, hogy állandó festészeti kiállítást nyissanak benne.

A felkért építőmérnök véleménye szerint statikailag elfogadható állapotban van az épület, főleg annak fényében, hogy évek óta lakatlan és nincs felügyelet alatt. Komoly szerkezeti károsodást sem szenvedett. Arra viszont az épület belső kialakítása nem optimális, hogy befogadóhelye legyen egy állandó jellegű kiállításnak.

Hirdetés

Továbbá energetikai szempontból gyenge besorolással rendelkezik. Az előterjesztéshez mellékelt szakértői vélemény szerint az épület jelen állapotban történő üzemeltetése a 2017-es előírásoknak megfelelő új épülethez képest 366,5 százalékkal többe kerülne. Vagyis azt energetikai költségek ennyivel nagyobbak lennének, hogyha a mostani épületbe költözne be a tárlat, mintha az előírásnak megfelelő új épület fogadná be azt. Ugyanakkor a szakértő megjegyezi: a 2017-es terveknek megfelelően tájházként hasznosíthatná az épületet a felcsúti önkormányzat, energetikailag ennek az igénynek megfelelne az épület.

A szakértő végső megállapítása szerint:

"az Építőipari Költségbecslési Segédlet 2018" c. kötetében megadott költségáltalányok alapján, az új épület alapterületét megegyezőnek feltételezve, valamint rengeteg feltételezéssel és becsléssel élve az új épület kialakítása olcsóbb, mint a meglévő épületünk renoválása, korszerűsítése. Az új épület kialakítása kb. 85-95 százaléka a meglévő épület felújítási költségeinek".

Ez alapján a felcsúti képviselőtestület jó eséllyel az épület újjáépítése mellett döntött - biztosat akkor tudunk mondani, ha nyilvános lesz a múlt csütörtöki ülés jegyzőkönyve -, bár a munkák nem az önkormányzat kasszáját fogják terhelni.

A festészeti kiállítást ugyanis nem más rendelte meg, mint maga Mészáros Lőrinc, A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumi elnökeként. A képviselőtestület március végi ülésén volt terítéken a milliárdos vállalkozó által írt levél, ami egyben kérés, javaslat és felajánlás is volt.

Ebben arról tájékoztatta Mészáros a polgármestert, hogy a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány megvásárolta a váli származású, számos díjjal rendelkező festőművész, Kokas Ignác hagyatékát.


Kokas Ignác: Dombos táj (Forrás: Villás Galéria)


A TAO-milliárdokat bezsebelő focialapítványnak a hagyaték megvásárlására bőven lehetett és volt kerete. A 2017-es jelentés szerint 5,6 milliárd forint bevétele volt az alapítványnak támogatásokból, ebből 3,1 milliárd adomány volt, a költségek elszámolása után ebből kicsivel több mint egymilliárd forint maradt a kasszában.

Mészáros szerint egyébként a festmények olyan művészeti értéket képeznek, amit a művész "kedvelt szülőföldjén" szükséges bemutatni. Mivel az alapítvány nem rendelkezik kiállításra alkalmas helyiséggel, ezért Mészáros a Fő utca 125. szám alatti épületet javasolta az önkormányzatnak.

"Amennyiben a Tisztelt Önkormányzat támogatja javaslatomat, úgy Alapítványunk nevében 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást ajánlok fel az ingatlanon kialakítandó állandó Kokas-kiállítás létrehozására, a kiállítás céljára alkalmas épület kialakítására. A támogatás átadásának feltétele kizárólag a kiállítás biztosítására Alapítványunkkal kötött hosszú távú használati megállapodás, mellyel egyedüli célunk ennek az értékes hagyatéknak tartós és helyben történő bemutatása, azzal, hogy az Akadémiánkon tanuló utánpótlás korú sportoló fiatalok szellemi nevelését, oktatását segítse elő a helyszín biztosításával." - írja Mészáros Lőrinc.

Tekintve, hogy a nevezett épületet a kiállítás érdekében fogják újjáépíteni, az önkormányzat "a sportcélú neveléssel, fejlődéssel, mint önkormányzati alapfeladattal összhangban" elfogadta a volt polgármester javaslatát.

Eredetileg a Pannónia Szíve turizmusfejlesztési koncepció alapján a váli Ürményi-kastély felső szintjére tervezték a Válon született művész alkotásaiból állandó kiállítás megszervezését. Mészáros Lőrinc és Felcsút, illetve a település turisztikai vonzereje azonban jóval erősebb volt, mint a festő szülőhelyének érdekérvényesítő képessége. Igaz, csak 13 kilométer a távolság a két település között.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem lehet Rogánt megkerülni az informatikai beszerzéseknél sem

Nem lehet Rogánt megkerülni az informatikai beszerzéseknél sem

A kormányzati beszerzések központosításának újabb fejezete érkezett el a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendeletnek köszönhetően.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?