Hirdetés
Hirdetés

A guru, aki 14 amerikai elnök alatt volt sikeres, nem kritizálja Trumpot

2017. augusztus 31., 15:00

Az utóbbi időben a gazdasági-politikai tanácsadók, köztük nagyvállalatok vezérei és befektetési guruk sorra otthagyták az amerikai elnököt, egyes esetekben élesen kritizálják is, viszont az egyik legrégebbi guru, Warren Buffett nem nyilvánít véleményt. Elmondja, miért nem, miközben azért nem áll távol tőle a politika.

Míg a legtöbb befolyásos vállalatvezetőnél akkor szakadt el a cérna, amikor a charlottsville-i erőszakos, náci jellegű tüntetésre az elnök először bizonytalanul reagált, addig Warren Buffett azt mondja, hogy ő nem nyilvánít véleményt, de nem azért, mert nem értene egyet a többiekkel, hanem mert eddig óvakodott attól, hogy ilyen szinten beleavatkozzon a politikába, illetve hogy összekeverje az üzletet a politikával.

Megszokta az elnököket

Buffett elmondta, hogy az Egyesült Államoknak eddig 45 elnöke volt, közülük 15 regnálása alatt ő már élt, és csak egy, Herbert Hoover alatt volt kisgyermek, Roosevelt idején már befektetésekkel foglalkozó fiatalember volt, ráadásul saját édesapja óvta attól, hogy részvényeket vegyen, mivel szerinte Roosevelt megválasztása a világvégét jelenti. Nem így lett, az akkor még nagyon ifjú Buffett látta jól, jól bevásárolt a második világháborút követő páratlan emelkedés előtt.

Hirdetés

Így 14 elnök idejét élte végig tudatosan, és megszokta, hogy egyik ilyen, másik olyan, de a világ mindig megy tovább, és ez most is így lesz. Eddig mindig óvakodott attól, hogy a hivatalban lévő elnökkel kapcsolatban állást foglaljon, és ennek jelentősége nagy, amióta elismert befektetési guru lett, és figyelnek szavára. Azt mondja, ha az előző elnököket nem bírálta vagy dicsérte, akkor most már Trumpot sem fogja, és ha megéri még a most 87 éves üzletember a következő elnököt, akkor sem tervez majd ezen változtatni.

Leléptek

Trump mellett kezdetben sokan sorakoztak fel tanácsadóként, leginkább abból a meggondolásból, hogy az új elnök alapvetően nem politikus, hanem üzletember, így a hatalmas ország irányításának gazdasági vonalát is gyakorlatiasabban tudja kezelni, és ebben ők partnerek. Megjelentek viszont a problémák, ellentmondásos, sokak számára elfogadhatatlan döntések, mint például a párizsi klímaegyezmény felmondása, és fokozatosan elpártoltak az elnök mellől.

A kampányokban részt vesz

Mindazonáltal nem lehet azt mondani, hogy Buffett ne venne részt a politikában, hisz az elnökválasztási küzdelmekben részt szokott venni, tavaly például Hillary Clintonnak dolgozott és pénzt gyűjtött a kampányához. Azonban számtalan elnökválasztást ért már meg, és azt mondja, hogy kedvenc jelöltje az esetek felében nyert, és ez így van rendben, és ha már lezajlott a választás, távol tartja magát az aktuális elnök véleményezésétől.

Észak-Korea

A CNBC-nek adott interjújában Buffett más aktualitásokról is beszélt, például a koreai helyzetről. Az mondja, hogy ő azon kevés emberek egyike, aki megélte az atombomba első éles bevetését, később a kubai válságot, ahol Kennedy és Hruscsov elég felelős volt ahhoz, hogy elkerüljék több millió ember halálát. Most azonban egy szegény ország vezetője költi országa minden pénzét arra, hogy Amerikát elérhesse egy atombombával, és egy ilyen ember kiszámíthatatlan. Ha csak egész kis esélye van annak, hogy mondjuk, egy öngyilkos nukleáris támadással akarja beírni magát a történelemkönyvbe, már nagy baj van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szombaton munkanap: te mennyire veszed komolyan?

Szombaton munkanap: te mennyire veszed komolyan?

A magyarok zöme kifejezetten örül a munkanapok átrendezésével járó hosszabb hétvégéknek, minden hatodik ember külföldi utazást is tervez egy vagy akár több ilyen alkalommal is – derül ki egy friss felméréséből. A szombati munkanapoknak viszont kevésbé örülünk, és nem is tarjuk eléggé hatékonynak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?