Hirdetés
Hirdetés

A gyógyíthatatlan betegség - ideges politikai játszmák Kínában és hazánkban

Káncz Csaba, 2019. szeptember 23., 13:16

A kínai kommunista pártvezetés már nem a hongkongi tüntetéseket, vagy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktust tartja a legveszélyesebb politikai fejleménynek, hanem a sertéspestis miatt elszabadult árakat. Kiszivárgott információk szerint hazánkban is ideges politikai játszma és eltussolás folyik a sertéspestis terjedése miatt. Káncz Csaba jegyzete.

2019-ben az afrikai sertéspestis (ASP) Kína, Hongkong, Észak-Korea, Vietnam és Mongólia területét is elérte, megfertőzve minregy 200 millió állatot, ezzel hivatalosan is a Föld valaha legnagyobb állatokat érintő járványáról beszélhetünk. Bár a kórokozó az emberre nem veszélyes, ellenszer egyelőre nem létezik és a megbetegedett állatok 2-10 nap alatt kivétel nélkül elpusztulnak. Kína a világ legnagyobb sertés termelője és egyben sertéshús fogyasztója és az ország már eddig mintegy 100 millió állat levágására kényszerült. A Rabobank előrejelzése szerint idén Kína elvesztheti teljes sertésállományának 20-70 százalékát, potenciálisan akár 350 millió sertést – a világ teljes állományának negyedét.

Politikai fejfájás, inflációs nyomás

A pekingi kormány rendkívül ideges, ami teljesen érthető, hiszen a húsfogyasztáson belül a sertéshús részaránya több, mint 60 százalékos.  Ráadásul október 1-én lesz a Kínai Népköztársaság alapításának 70. évfordulója, és az országban a nemzeti ünnepek alatt mindig megugrik a disznóhús fogyasztása. Márpedig augusztusban éves alapon a sertéshús ára 46,7 százalékkal szökött fel, felerősítve az inflációs nyomást az ország gazdaságában.

A hongkongi South China Morning Post megszerzett egy belső pekingi dokumentumot, amely szerint a kommunista pártvezetés már nem a hongkongi tüntetéseket, vagy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktust tartja a legveszélyesebb politikai fejleménynek, hanem a száguldó sertéshús árakat. A kormány össze-vissza kapkod: bár 2016 óta több, mint 150 000 kisebb sertéstermelő üzemet bezáratott környezeti- és hatékonysági indokokra hivatkozva, most 180 fokos fordulatot végrehajtva hirtelen újranyitná ezeket. Ezen felül sürgős eljárásban a stratégiai disznóhústartalék menedzsmentjéért felelős állami szerv összesen 10 ezer tonna disznóhúst árverez el, egyben az egekbe ugrott a főként Brazíliából importált sertéshús mennyisége.

Hirdetés

Hazai kormányzati elleplezés?

Mint a napokban kiderült, nemcsak a kínai kormányzat ideges az ASP terjedése miatt, hanem a hazai is. A hvg megszerzett egy nyáron készült belső dokumentumot az Agrárminisztériumból, amely szerint akár a legradikálisabb megoldás árán is meg kell akadályozni az ASP hazai továbbterjedését annak érdekében, hogy megmentsék az egész sertéságazatot, ennek nemzetgazdasági jelentőségű exportját, és ezzel a szektorban dolgozó közel 300 ezer ember egzisztenciáját.

De ezt hiába dolgozták ki a szaktárca szakértői, a HVG egy névtelenséget kérő kormányzati forrása szerint a javaslat "valahol elakadt". Ennek pontos okát nem tudni, de mivel az ASP miatti járványhelyzet továbbra is akut, a lap forrása arra következtet, hogy ennek politikai oka lehet: elképzelhető, hogy a vidéken, ott is a kisebb településeken hagyományosan erős Fidesz az október 13-i választás előtt nem akarja bevállalni a népszerűtlen intézkedést.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyugdíjaskodni egy tengerjáró hajón? Azt meg hogyan?

Nyugdíjaskodni egy tengerjáró hajón? Azt meg hogyan?

Az amerikai nyugdíjasok élete annyira drága, hogy azzal az erővel már egy óceánjáró sétahajón is tudnak kabint bérelni hosszú távra. Legalábbis a statisztikák és a hajótársaságok ezt sugallják. Van, ahol pedig alkudni lehet az árból. Ám van sok buktató, az egészségbiztosítástól kezdve a kisállatok elhelyezéséig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?