4p
Akárcsak az 1930-as évek végére, a kormányzatok által generált kereslet-ösztönzés mára kifulladt. Egy új biztonságpolitikai jelentés szerint, ha a kormányzás színvonala nem javul globális és nemzeti szinten, akkor a világ egy széleskörű káosz vagy egy nagy háború felé sodródik. De mennyire garantálja a NATO hazánk védelmét?

A 2016-os év első két munkahete minden idők legrosszabb évkezdetét produkálta az értékpapírok piacain. Az esés 3,2 ezermilliárd dollárt söpört el a globális részvények értékéből. Sajnos meg kell állapítanunk, hogy a világgazdaság jelenleg gyengébb állapotban van, mint a 2008 szeptemberi pénzügyi megrendülést követő hónapokban.

Egyrészt azóta a fejlett világ adósságállományai átlagosan 40 százalékkal emelkedtek, másrészt a BRICS országok, amelyek az elmúlt nyolc évben a globális bővülés 80 százalékát nyújtották, már többségükben recesszióban vannak. Ellentétben 2008-al a jegybankok már nem tudnak a piacok védelmére sietni, mivel kifogytak a puskaporból. Akárcsak az 1930-as évek végére, a kormányzatok által generált kereslet-ösztönzés (Keynesianizmus) mára kifulladt.

Biztonságpolitikai konzekvenciák

A gazdaságok leállása, a deflációs örvény és a pénzügyi turbulenciák törvényszerűen emelik a belső szociális és politikai feszültségeket, valamint belobbantanak számos, addig elfeledettnek hitt geopolitikai feszültséget.

A davosi székhelyű Világgazdasági Fórum új biztonsági jelentése (Global Risks 2016) szerint, ha a kormányzás színvonala nem javul globális és nemzeti szinten, akkor a világ egy széleskörű káosz vagy egy nagy háború felé sodródik. A svájci jelentés szakértői szerint egyrészt növekedett az elmúlt időszakban a stratégiai versengés a nagy és erős országok között. A hidegháború végeztét követő 25 éves viszonylagos nyugalom után a nagyhatalmak konfrontációja élesedik, ahogyan azt Kelet-Ukrajnában, a Közel-Keleten és a Dél-kínai tengeren is tapasztalhatjuk.

Káncz Csaba

Másrészt pedig egyes államok gyengesége kormányzási és államhatalmi vákuumhoz vezetett, amelyet szélsőséges- és szervezett bűnözői csoportok töltenek ki. Mindezen kihívások az ökológiai válsággal karöltve alapjaiban forgathatják fel a nemzetközi biztonsági tájképet. Az elkövetkező 15 évben a klímaváltozás felerősítheti a vízért és termőföldért folyó versenyt. Úgyszintén, technológiai innovációk forradalmasíthatják a konfliktusok természetét, kezdve az autonóm fegyver-rendszerektől egészen a genetikailag módosított biológiai fegyverekig.

A jelentés amellett érvel, hogy a biztonság megőrzése érdekében a hatalomnak szélesebb körből (stakeholders) kell konzultálnia és újra kell alakítania a polgárok és kormányaik közötti társadalmi szerződéseket.

Hazánk kitettsége

Bár a NATO tagállamaitól a GDP 2 százalékának költését várja el védelmi kiadásokra, ez Magyarország esetében csupán a GDP 0,76 százaléka az idén, amelyet a kormányzat 2022-ig a nemzeti össztermék 1,39 százalékáig tervez fokozatosan emelni. Az ország hadserege jelenleg alkalmatlannak tűnik alaprendeltetésének betöltésére, a terület fegyveres védelmére.

Márpedig az amerikai Republikánusok kemény magjában erősödik a meggyőződés, miszerint véget kell vetni egyes NATO-tagállamok potyautas bliccelésének és felül kell vizsgálni a Washington által korábban adott háborús garanciákat.

A NATO-tagállamok következő csúcstalálkozóját idén júliusban Varsóban rendezik meg. Az észak-atlanti szövetség az ukrajnai válság fejleményeire reagálva tavalyi walesi csúcsértekezletén döntött keleti szárnya megerősítéséről. A szervezet ennek érdekében hoz létre előretolt vezénylési központokat, úgynevezett integrációs egységek (NFIU - NATO Forces Integration Unit) gyorsreagálású erőinek. A mintegy 40 fős egységek feladata, hogy segítsék a tervezést és a gyakorlatozást és veszély esetén megkönnyítsék az ország védelmét megerősítő NATO-erők fogadását. Magyarországon Székesfehérváron létesül ilyen központ.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG