Hirdetés
Hirdetés

A nap képe: újabb szövetséges hagyta el Boris Johnsont

2019. szeptember 05., 16:20

A kormányfő öccse távozott a brit kormányból.

New Business and Engery Minister Jo Johnson arrives as British Prime Minister Boris Johnson begins his new term at Downing Street in London, Britain, 24 July 2019, reisssued 05 September 2019. Media reports on 05 September 2019 state that Jo Johnson, younger brother of Prime Minister Boris Johnson is resigning his post as minister and his position as Conservative Member of Parliament for Orpington. EPA/NEIL HALL
Jo Johnson a Downing Streeten 2019. július 24-én - most bő egy hónap után távozik. EPA/NEIL HALL

Jo Johnson, aki az üzleti ügyek minisztériumának államtitkára volt, távozását azzal indokolta, hogy "feloldhatatlan feszültséget" jelent számára a családi lojalitás és a nemzeti érdekek képviseletének egyidejű kötelme. Lemondott alsóházi képviselői mandátumáról is.

A 47 éves politikus – bátyjával ellentétben – a bennmaradás mellett kampányolt az Egyesült Királyság EU-tagságáról tartott népszavazáson 2016 júniusában.

Hirdetés

Nehéz napok

Távozása újabb fájdalmas fejlemény Boris Johnson számára, akivel az elmúlt napokban már szembefordult csaknem 30 konzervatív parlamenti képviselő. Támogatásukkal a brit parlament alsóháza tegnap elfogadta a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvénytervezetet, majd leszavazta a kormányfő kezdeményezését, miszerint október 15-én tartsanak előrehozott parlamenti választásokat.

Boris Johnson ma Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt, illetve Mike Pence-t, az Egyesült Államok alelnökét fogadta hivatalában.

Hétfőn ismét szavaznak

A brit kormány eközben bejelentette, hogy hétfőn ismét a parlament elé terjeszti szavazásra az előrehozott választásokról szóló javaslatot.

De ki az a Boris Johnson? Honnan jött és mit akar? Miben hasonlít Trumphoz, és miben különbözik tőle? Korábbi videókommentárunk:

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán, Trump és a keresztény fundamentalizmus – kimúlik a liberális eszme?

Orbán, Trump és a keresztény fundamentalizmus – kimúlik a liberális eszme?

Az USA-ban és hazánkban az állam és egyház közötti választóvonal a szemünk előtt oldódik fel, miközben az első számú politikai vezetők alkotmány feletti pozícióra törekszenek. A fundamentalista keresztények egyre növekvő politikai súlyára már az iszlamista terrorizmus egyik fő állami finanszírozója, Szaúd-Arábia is felfigyelt. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?