Hirdetés
Hirdetés

A NAV-osok ébresztették a főnököt: lecsaptak a repceolajjal trükköző bandára

2018. február 19., 09:35
Cimkék
NAV
, repce
, ipari repce

Közel 1 milliárd forint áfát csaltak így el.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Csaknem egymilliárd forintos kárt okozó költségvetési csalás miatt javasol vádemelést a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága egy ipari repceolajjal kereskedő bűnbanda ügyében - közölte a NAV a Facebook oldalán.

Így trükköztek

A gyanú szerint az elkövetők úgy csaltak el kilencszázhúsz millió forintot, hogy az unióból nettó áron vásárolt árut cégről cégre számlázták bruttó áron, azonban az áfát egyik társaság sem fizette meg. A fiktív számlázással kizárólag az volt a céljuk, hogy a közösségi beszerzést belföldi ügyletnek álcázzák, kijátszva ezzel az uniós áfaszabályokat.

Hirdetés

Ébresztő!

A rajtaütéskor mintegy húsz helyszínen jelentek meg a NAV pénzügyi nyomozói, járőrei és informatikus szakemberei. A céghálózat vezetőjét a NAV kommandósai ébresztették, mivel fel kellett készülni arra, hogy fegyvert használ és drogot rejteget. Három embert vettek őrizetbe, közülük a fő gyanúsítottat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Az ügy felderítésében tanúkihallgatás, szembesítés, és nemzetközi jogsegély segítette a nyomozók munkáját.

A nyomozás lezárult, az iratokat vádemelési javaslattal küldték meg a pénzügyi nyomozók a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek. Az ügyben érintett két cég stróman ügyvezetője a mai napig nem került elő, őket körözi a nyomozó hatóság.

8 évet is kaphatnak

Az áfacsalással gyanúsított két férfinak különösen nagy értékű költségvetési csalás miatt kell felelnie a bíróság előtt, és akár nyolc év szabadságvesztésre is számíthatnak. Közülük a hálózat vezetője, aki a háttérből irányította a cégeket, a halmazati szabályok miatt ennél is többet, akár 12 évet is kaphat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a szuperbaktériumok – ki nem találod, mi lehet a gyógyír

Támadnak a szuperbaktériumok – ki nem találod, mi lehet a gyógyír

Napjainkban egyre nagyobb gondot okoznak az úgynevezett szuperbaktériumok, ezek ugyanis rendkívül ellenállóak az antibiotikumos kezelésekkel szemben. Egy-egy új baktériumtörzs fejlődése így soha nem látott, súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Szerencsére a tudósok találtak egy módszert, amivel felvehetik a harcot – ehhez azonban előbb meg kell fejniük egy kacsacsőrű emlőst.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?