Hirdetés
Hirdetés

A Porsche most tényleg nagyot mondott: jön a repülő autó

2018. március 03., 16:03

Az önvezető autóval már nem lehet elég nagyot mondani: a Porsche már a repülő járműveket tervezgeti.

Egy Porsche 911 Carrera RS félig a levegőben 2010-ben. Ennél valami több kell majd a jövőben. Fotó: filedump / Flickr
Egy Porsche 911 Carrera RS félig a levegőben 2010-ben. Ennél valami több kell majd a jövőben. Fotó: filedump / Flickr

A Volkswagen-csoporthoz tartozó Porsche értékesítési vezetője egy hétvégi lapinterjúban azt mondta: készek repülő személyautót gyártani - beszállnának nagyvárosokban várhatóan kialakuló légi taxi- és autómegosztó piaci versenybe. Detlev von Platen szerint azért is lenne értelme egy ilyen fejlesztésnek, mert a Porsche zuffenhauseni gyárából legalább fél óra az út a stuttgarti reptérre közúton, ám repülve mindössze három és fél percig tartana odaérni.

Az autógyártók igyekeznek átalakítani stratégiájukat és termékkínálatukat az átalakuló piacon: a hagyományos autók helyett egyre inkább előtérbe kerülnek az önvezető autók és a közösségi autómegosztási megoldások, így egyre többen készítenek koncepciókat a repülő járművekre is, ami az új piacok egyik alternatív fejlődési iránya lehetne. A Porschénak több német startuppal, így a Daimler által támogatott Volocopterrel és a Lilium Jettel biztosan versenyeznie kell a piacon, ahogy az amerikai Terrafugia és Joby Aviation nevű cégek is komoly fejlesztésekkel jelentek már meg.

Hirdetés

A VW-csoport dizájner-részlege, az Italdesign a tavalyi genfi autószalonon már bemutatott egy, az Airbus-szal közösen fejlesztett, Pop.Up névre keresztelt kétüléses repülő autót.Az alábbi videóban látszik a koncepció:

A most megjelent cikk szerint a Porsche terveiben az szerepel, hogy az utasoknak ugyan lesz némi irányítási lehetősége az új autókban, de nem lenne szükség pilótajogosítványra, mivel a jármű legtöbb funkciója automatizált lenne.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Megkezdődött kedden a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, utóbbi távollétében a Zágráb megyei bíróságon. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség azt állítja, hogy tárgyi és személyi bizonyítékok vannak Sanader és Hernádi ellen.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?