4p
Iránban egy héten keresztül szokatlan elégedetlenségi hullám söpört végig, noha nemrég volt elnökválasztás. Az országot azonban az elnök mellett még egy vallási vezető is irányítja, miközben a hatalmas szomszédnál, Szaúd-Arábiában épp felszámolják a papság hatalmára épülő középkori rendszert.

Az iráni forradalmi gárda bejelentette, hogy leverték az egy hete tartó tüntetéseket, elégedetlenkedéseket, melyeket szerintük persze a külföldi ellenség robbantott ki. Az ellenség által kirobbantott zavargások elméletével gyakran magyarázzák a bizonyítványt különböző országok kormányai, sőt sokszor van is valami igazság a dologban (gondoljunk csak 56-ra), de most valószínűleg úgy jött külföldről a hatás, hogy az nem „szándékos felforgatás” eredménye. Kiszabadult a szabadság szelleme a palackból, ahogy már oly sokszor a történelemben.

Az Iszlám Köztársaság

Iránban 1979-ig Amerika-barát rendszer volt, melynek élén a sah állt, aki azonban diktatúrát tartott fenn, és ezt a nép nagyon megunta. Egy szabadabb rendszer helyett azonban a szélsőséges Iszlám Köztársaság győzött, melynek legfőbb ura egy pap, az egykor a hírekben állandóan szereplő Komeini ajatollah volt. Ő határozta meg a rendszer jellegét, és ahol a vallás uralja az államot, ott a szabadság hamar csorbát szenved, az emberek életét fölöslegesen korlátozzák.

A rendszer meglehetősen stabilnak tűnt, jóllehet szélsőséges volt mind a bel-, mind a külpolitikája. Később azonban némi demokratizálódás kezdődött, az elnökválasztás teljesen demokratikusan zajlik, igaz, a vallási vezető, az ajatollah, aki most a már 29 éve hatalmon lévő Ali Hamenei, még mindig ott van, mint legfőbb hatalom. Tavaly másodszor választották meg a mérsékelt politikát folytató és népszerű Rohani elnököt, így elsőre meglepőnek tűnt, hogy zavargások törtek ki. De miután az elnök jogköre épp a vallási vezető miatt véges, nem tehet olyan intézkedéseket, ami annak és a mögötte álló papságnak nem tetszik.

A szomszéd sivatagja

Ugyanakkor a közeli nagy iszlám ország, Szaúd-Arábia épp most kezdte megváltoztatni szélsőségesen vallási alapú, középkori rendszerét. Belátták, hogy feudális körülmények között csak úgy tud élni az ország, ha eltartják, és most még az olaj eltartja. De ízelítőt kaptak, milyen az, amikor a mélybe hanyatlik az ár, emellett a korábbinál nyilvánvalóbb, hogy az olajszükséglet viszonylag rövid időn belül visszaesik. Korábban azt hitték, akkor lesz vége az olajnak, ha kitermelték mindent, most már viszont látszik, hogy környezetvédelmi okokból kell lecsökkenteni az olajégetést, és ezt jórészt lehetővé is fogja tenni a megújuló energiák előretörése és az elektromos autó.

Ha viszont kicsi lesz az olajbevétel, szükség lesz egy diverzifikáltabb, jól működő gazdaságra, amit még időben meg kell teremteni. Ehhez tőkére, technológiára, jogbiztonságra van szükség, ami viszont összeférhetetlen a feudális rendszerrel. Ráadásul mind Szaúd-Arábian, mind Iránban nagy létszámú fiatal korosztályok vannak, akik immár elődeiktől eltérően nincsenek elszeparálva a külvilágtól, az internet révén látják, milyen életformák vannak a világ nagyobbik részén, és azok bizony többnyire szimpatikusabbak nekik.

Láncreakció

Nos, Szaúd-Arábiában megindult a változás, de ennek szele nem áll meg a határokon. Ugyanúgy, ahogy az egykor függetlenné vált Amerikai Egyesült Államok köztársasági eszméje beindította a francia forradalmat, vagy ahogy a tunéziai diktátor elűzése beindította az arab tavaszt, úgy a szaúdi változások sem maradnak hatások nélkül. Ez úgy tűnik, talán tudatosodik is az iráni vezetésében, mert a rend helyreállításával egyidőben a parlament is összeült, és a Reuters szerint a biztonsági erőkkel együtt tárgyalják meg, hogyan reagáljanak a rendszert ért kihívásra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG