Hirdetés
Hirdetés

A török elnök háborúra készíti hadseregét

2017. augusztus 08., 06:07

Miután a török elnök a tavalyi puccskísérlet első évfordulóján még egy kiadós tisztogatást rendezett, hadseregét is megfelelően megtisztogatta, átalakította, új vezetőket nevezett ki, most megfenyítette a szíriai kurdokat, hogy kész ellenük a harcra. A kurdok ugyanakkor elszánt és hatékony harcosok, ráadásul Amerika fegyverezte fel őket.

Amióta az iraki és szíriai kurdok kvázi függetlenséget, önállóságot értek el maguknak, a török elnök némiképp érthetően attól retteg, hogy a törökországi kurdok, akik ráadásul sokkal többen vannak, fellelkesednek, és ők is a függetlenség felé kezdenek kacsingatni. A kurdok maguk ugyanakkor messze nem egységesek, az iraki és a szíriai kurdok között például fel se merült valamiféle közös haza létrehozása, és mindkét társaság állítja, hogy a törökországi kurdok ügyeibe sem akarnak beleszólni.

Fél tőlük

Mindez Erdogant nem nyugtatja meg. Az iraki kurdok de facto függetlenségét még valahogy elfogadta, úgy érezte, hogy ez kevésbé hat saját országára, bár az ellen tiltakozik, hogy formálisan is független legyen az iraki Kurdisztán. A szíriai kurdok, akik kvázi függetlenségüket az Iszlám Állam elleni rendkívül hatékony harccal érdemelték és egyben vívták ki, sokkal jobban aggasztják Törökországot, leginkább talán azért, mert sokkal hosszabb a közvetlen határ a szíriai kurd területek és Törökország között.

Hirdetés

Tavaly már olyan hatékony volt a kurdok előretörése az Iszlám Állammal szemben, hogy Törökország katonai beavatkozásra szánta el magát, és az Iszlám Állam utolsó, még Törökországgal határos részeit gyakorlatilag maga szabadította fel, ezzel két részre választva a kurd területeket. Ez is volt a cél: mindenáron el akarta kerülni, hogy a teljes török-szír határ valójában török-kurd határ legyen. Így most van egy tartomány, ami gyakorlatilag a törökök által támogatott erők kezén van, de közben ennek határán állandó összetűzések zajlanak a kurdokkal.

Kialakult viszonyok, erős kurdok

Az Iszlám Államot időközben messzire visszaszorították, a kurdok is már csak egy helyen harcolnak ellene: Rakka városában, ahol körbekerítették őket és előbb-utóbb végeznek is velük, ahogy ez Moszulban is történt. Az Eufrátesz folyó déli partján a szír kormányerők orosz támogatásával sebesen haladnak kelet felé, egymás után szerzik vissza a falvakat, és már látszik, hogy az Iszlám Állam maradék területeit ők fogják megszerezni Szíriában.

Az Iszlám Állam utáni erőviszonyok így kialakultak, a kurdok méretes darabot ellenőriznek a korábbi Szíria északi részén. Ez zavarja Erdogant, kérdés, hogy milyen konkrét lépéseket fog tenni. A Reuters szerint többen utaltak arra, hogy a hadsereg átszervezése azért történt, hogy hatékonyan harcot indíthassanak az YPG, a szíriai kurdok katonai ereje ellen. Ugyanakkor Amerika jelezte, hogy Raqqa városának visszafoglalása után is támogatni fogja a kurd erőket, nem hagyja magára őket. Így adott esetben a két NATO-szövetséges, Törökország és Amerika gyakorlatilag szembekerülne a harcmezőn.

A lehetséges célok

Ez vélhetően nem célja a török elnöknek, de elképzelhető, hogy az erőfitogtatással több célt is elérhet. Egyrészt a szíriai kurdoknak jelezheti, hogy a vitatott, de általa ellenőrzés alatt tartott területekből nem enged. Emellett szigoríthatja a határon való mozgást is, meggátolva, hogy a szíriai kurdok fegyvert, muníciót, avagy egyáltalán csak a szabadság eszméjét terjesszék törökországi társaik között. Végül elképzelhető, hogy az erős hadsereg és annak mozgósítása maguknak a belföldi, törökországi szakadár kurd mozgalmaknak jelzi, hogy minden megmozdulásuk el lesz fojtva.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyi olaj kerül felszínre az óriás kitermelőhelyen, hogy nem tudják elszállítani

Annyi olaj kerül felszínre az óriás kitermelőhelyen, hogy nem tudják elszállítani

A legnagyobb amerikai palaolaj-kitermelő környéken, Nyugat-Texasban olyan ütemben növekszik a kitermelés, hogy rövidesen eléri azt a limitet, amit csővezetéken el tudnak szállítani, mondhatni, ami a csövön kifér. Egy évig most kénytelenek lesznek a földben hagyni a többletet, az OPEC legnagyobb örömére.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?