Hirdetés
Hirdetés

A törökök közvetve Amerikát győzték le – nem kínos ez Trumpnak?

2018. március 19., 06:07

A török hadsereg és az általa támogatott szíriai lázadó erők elfoglalták Afrin városát, és ezzel a Szíria északkeleti részén található területről kiűzték a kurd erőket, akiket Amerika fegyverzett fel és képzett ki az Iszlám Állam elleni háborúra. Ki tudja, van-e megállás, vagy a többi kurd terület következik, ahol amerikai erők is vannak?

Terroristázás, mint casus belli

A török és velük szövetséges kurd erők kitűzték zászlóikat Afrin központjában és mindjárt kurd szobrot is döntöttek. Ezzel Törökország lényegében el is foglalt egy darabot Szíriából, de az Iszlám Állam ellen nem vette fel a harcot, amikor az határainál húzódott, azt a kurdokra hagyta. A győzelmet ráadásul a török elnök az első világháborús Gallipoli megemlékezésen tette, ahol a törökök győzelmet arattak a Churchill vezette antant erők fölött.

Az afrini támadás mindössze 8 hete indult, a törökök arra hivatkoztak, hogy az Iszlám Államot nagy területen leverő YPG kurd hadsereg egy terrorszervezet (2001 óta divat az ellenséget leterroristázni), ezért azt mindenáron fel kell számolni. Mindez azután történt, hogy Amerika bejelentette: szeretne a kurdok által ellenőrzött területen önálló határőrséget létrehozni.

Hirdetés

Cserbenhagyás

Katonai szakértők úgy gondoltak, hogy az Iszlám Állam leverésén megedződött, amerikai által jól felszerelt és kiképzett kurd erő sokáig ellenáll az ostromnak, de ez nem volt reális: a kurdoknak könnyűfegyverzettel kellett a török repülők, helikopterek és tankok ellen küzdeni, ami teljesen kilátástalan helyzet volt. Amerika ráadásul támogatást sem nyújtott, nem is közvetített, magára hagyta szövetségesét a másik szövetséges elvesztésétől való félelme miatt.

Visszavonulás

A helyi kurd erők egyik képviselője a Reuters szerint gerilla-, és partizánharcot ígért, lehetetlenné téve a török megszállók és szövetségeseik életét, de erre a valóságban nem sok esély van. A kurd erők az Aszad elnök által ellenőrzött szír területeken keresztül vonultak vissza egyrészt Aleppo kurd negyedébe, másrészt az Eufrátesztől keletre húzódó összefüggő területükre.

A területről 150 ezer ember menekült el, hizlalva a szíriai menekültek eleve meglehetősen népes táborát. A kérdés, hogy Törökország megnyugszik-e a mostani akcióval, vagy a kurdok összefüggő, nagy területét is támadni kezdi, ahol amerikai erők is állomásoznak, és ha igen, az amerikai erők vajon megfutamodnak-e előle, vagy végre meghúzzák a határt NATO-tagtársuknak.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?