Hirdetés
Hirdetés

A választás csak a kezdet - sűrű hét jön Magyarországon

2019. május 26., 17:10

Az EP-választás utóhangja mellett a jövő heti makronaptár is több izgalmas eseménnyel kecsegtet. Matolcsyék ismét összeülnek, de munkaerőpiaci, külkereskedelmi statisztikák is megjelennek, és az első negyedévi bruttó hazai termék második becslése is.

Kedden tartja májusi kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők nem várnak változást a monetáris kondíciókban. Áprilisi ülésén a jegybank monetáris tanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, és a kamatfolyosó sem változott.

Hirdetés


A döntést követően a tanács közölte: a monetáris politikai döntéseknél óvatos megközelítést alkalmaznak, amelynek során nagyban támaszkodik a negyedévente megjelenő Inflációs jelentés átfogó makrogazdasági és inflációs előrejelzésére. A testület a döntései során az árstabilitás fenntartására fókuszál. Az alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

Hány magyar dolgozik?

Szerdán a február-áprilisi gördülő negyedév foglalkoztatottság és munkanélküliség statisztikáit teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Az idei első negyedévben a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 497 ezer volt, 62 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,2 százalékponttal 69,9 százalékra emelkedett.

Forrás: KSH / Privátbankár

A 20-64 éves korcsoportban a foglalkoztatási ráta 1,2 százalékponttal, 75,1 százalékra emelkedett, ezzel meghaladta az EU 2020-ra kitűzött 75,0 százalékos célértékét. A munkanélküliek átlagos létszáma 166 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt az első negyedévben, a ráta a tavaly április-júniusi három hónapos időszakban csökkent először 3,6 százalékra.

Mennyit visznek haza a dolgozók?

Csütörtökön a keresetek első három havi és a beruházások idei első negyedéves statisztikáját közli a KSH. A keresetek növekedése gyorsult februárban, a bruttó és a nettó átlagkereset 12,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban a januári 10,6 százalékos emelkedés után. Az év első két hónapjában 11,4 százalékkal nőttek a fizetések.

Jön a GDP-adat második becslése

Pénteken a márciusi külkereskedelmi statisztika második becslését közli a KSH. Megjelenik az első negyedéves GDP második becslése, és a szolgáltatások külkereskedelmének első negyedéves adata. Az első becslés szerint Magyarország GDP-je a nyers adatok szerint 5,3 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,2 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest. A GDP az előző negyedévhez viszonyítva 1,5 százalékkal bővült a kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A kiigazított adatok alapján az első negyedéves GDP 2018-ban 4,9 százalékkal, 2017-ben 4,1 százalékkal nőtt.

Az első becslés szerint márciusban az áruexport euróban számított értéke 4,9, az importé 5,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az áruforgalmi aktívum 677 millió euró volt, 21 millió euróval kevesebb a tavaly márciusinál. Az első negyedévben 5,9 százalékkal nőtt az export és 7,5 százalékkal az import, az exporttöbblet 260 millió euróval csökkent a múlt év azonos időszakával összevetve, és 1,886 milliárd eurót tett ki.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megéri Pakson dolgozni: csaknem 22 százalékkal nőttek tavaly a fizetések

Megéri Pakson dolgozni: csaknem 22 százalékkal nőttek tavaly a fizetések

Egyelőre nem az oroszoktól vásárolja a legtöbb szolgáltatást az új atomerőművi blokkokat építő cég. Lapunk számításai szerint 2018-ban átlagosan 21,7 százalékkal emelkedett a járulékoktól megtisztított bérköltség az új paksi blokkokat előkészítő állami vállalatnál, a Paks II. Zrt.-nél. Ami azt jelentette, hogy egy dolgozó bérköltsége átlagosan havi 1 238 313 forint volt az előző évben, míg egy évvel korábban 1 017 068 forintot számfejtettek az alkalmazottaknak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?