Hirdetés
Hirdetés

A volt miniszterelnök visszaterelné a briteket az EU-ba

2017. július 15., 10:20

A 10 éven át regnáló korábbi brit miniszterelnök, Tony Blair szerint lehetővé kéne tenni, hogy lefújják az Unióból való kilépést még a 2 éves kilépési időszakon belül, ha nagyon megváltozna a szavazók hangulata időközben. Blair egyúttal utódát, a jelenlegi munkáspárti vezért, Jeremy Corbynt is bírálta.

Ahogy egyre nyilvánvalóbbá válik, milyen gazdasági károkat és egyéb kellemetlenségeket okozhat Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, megfontolandóvá válhat, hogy az ország mégsem lép ki, különösen, ha Európában is olyan reformok zajlanak, amelyek vonzóbbá teszik az Uniót a szigetország számára. Blair szerint a jelenlegi helyzetben, amikor mindenki kezd ráébredni, mit is jelent a kilépés, nem szabad kizárni az a lehetőséget, hogy a polgárok még egyszer átgondolják, mit szeretnének.

Erre nem is gondoltak

A volt miniszterelnök többször hangoztatott hasonló véleményt a tavalyi népszavazás óta, de ez most jóval aktuálisabb lett a korábbinál, miután Theresa May a saját megerősödése céljából kiírt rendkívüli parlamenti választásokon nagyot bukott, és rendkívül ingatag pozícióban kormányozza tovább az országot. Kezdenek a konkrétumok is látszani: ha nem rendeződik megnyugtatóan az országban élő EU-polgárok ügye vagy és egyéb alapvető kérdések, a tárgyalások megfeneklenek, és ez teljes káoszt okozna a kilépés napján.

Hirdetés

Nem lenne kereskedelmi egyezmény, megállapodás a légiforgalomról, sőt még a turistautazások kérdése sem lenne megoldva, így a brit polgárok most szembesülnek azzal, hogy nem csak életszínvonaluk fog csökkenni, de előfordulhat, hogy egy darabig el sem tudják hagyni a szigetet Európa felé. Persze nem valószínű, hogy May kormánya addig makacskodna, amíg mindez bekövetkezik, de az, hogy ilyen lehetőségek egyáltalán felmerülnek, elgondolkoztatják a polgárokat.

Blair baklövése

Blair a Bloomberg szerint saját pártját is kritizálta. A volt miniszterelnök 1997-től 2010-ig vezette a Munkáspártot, és 1997-2007-ig tartó miniszterelnöksége alatt hallatlanul népszerű volt, de 2007-ben elkövette azt a súlyos hibát, hogy noha erős felhatalmazása volt a kormányzásra, egy korábbi ígéret miatt átadta a miniszterelnökséget pénzügyminiszterének, Gordon Brown-nak, aki igen népszerűtlen volt, így regnálása megágyazott a tragikus népszavazást kiagyaló és megvalósító David Cameron uralomra jutásának.

Corby is kapott

Blair szerint Jeremy Corbynnak változtatni kéne azon a nézetén, hogy valahogy le kell tudni a Brexitet, és utána megpróbálni a kármentést. Szerinte ez alig tér el Theresa May programjától, ha pedig bárki azt hiszi, hogy az egységes piacon kívül is létezhetnek a mostanihoz hasonló feltételek, az egyáltalán nem ismeri a mechanizmus lényegét. A jelenlegi brit export 50 százaléka az Európai Unióba irányul, és ha ennek feltételei lényegesen romlanak, az felmérhetetlen károkat okozna  a gazdaságnak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyi olaj kerül felszínre az óriás kitermelőhelyen, hogy nem tudják elszállítani

Annyi olaj kerül felszínre az óriás kitermelőhelyen, hogy nem tudják elszállítani

A legnagyobb amerikai palaolaj-kitermelő környéken, Nyugat-Texasban olyan ütemben növekszik a kitermelés, hogy rövidesen eléri azt a limitet, amit csővezetéken el tudnak szállítani, mondhatni, ami a csövön kifér. Egy évig most kénytelenek lesznek a földben hagyni a többletet, az OPEC legnagyobb örömére.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?