4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A bevándorlás korlátozása közrejátszhatott az 1930-as évek nagy gazdasági világválságában, állítja egy amerikai közgazdász. Úgy véli, hogy Donald Trump antimigráns politikája szintén negatív következményekkel jár majd. Számos elemző szerint Európának szintén szüksége lenne bevándorlókra a munkaerőhiány miatt. A Németországba érkezett menedékkérőknek ugyanakkor csak negyede dolgozik.
(Fotó: 123rf.com)

Mi okozta valójában az 1930-as évek gazdasági világválságát? Ezzel kapcsolatban rukkolt elő egy alternatív magyarázattal Noah Smith, a Bloomberg kolumnistája, aki Twitter oldalán – alighanem némi iróniával – azt írja magáról, hogy "2018 top neoliberális svindlerének” választották.

A szerző elöljáróban megjegyzi, hogy az emberek többsége szerint a kiváltó ok a tőzsde 1929-es összeomlása volt: a Dow Jones elvesztette értékének csaknem kilencven százalékát. Azt maga is elismeri, hogy a piaci buborék, a túlzott gazdagság és a lakáspiac összeomlása szerepet játszott a zuhanásban. Lehetséges okként említi a többi közt az Egyesült Államok és kereskedelmi partnerei között kibontakozó vámháborút, valamint a globális monetáris politika szigorítását is. Szerinte azonban a háttérben meghúzódhatott egy további, kevésbé ismert tényező is: a migráció korlátozása.

Bevándorló boom

Smith emlékeztet arra, hogy a 19. század végén, a  20. század elején tömegek vándoroltak ki az Egyesült Államokba, egyre többen keltek útra például Dél- és Kelet-Európából. Voltak olyan évek, amikor több mint egymillió legális bevándorlót regisztráltak az amerikai hatóságok évente. A hatalmas emberáradat, valamint a született amerikaiak és az érkezők közötti , vélt kulturális különbségek miatt azonban a törvényhozók bekeményítettek:  egy 1924-ben elfogadott törvény a Dél- és Kelet-Európából érkezők számát drámai mértékben korlátozta, a japán bevándorlókét pedig gyakorlatilag a nullára szorította le. Ennek következtében a húszas évek második felére a migránsok száma évi 2-300 ezerre csökkent.

Ez – véli a szerző – szinte biztosan visszafogta a gazdasági növekedést. Ha ugyanis kevesebb a munkás, akkor kisebb a kereslet és a fogyasztás, kevesebb árura és szolgáltatásra van szükség. Szerinte a bevándorlók olyanok, mint a  természeti erőforrások: számuk csökkenése ugyanúgy korlátozza a gazdaságot, mintha az olajkitermelést vagy az acélellátást fognánk vissza.

Agglomerációs effektus

Smith úgy véli, hogy a sűrűn lakott munkásövezetekben beindul az úgynevezett agglomerációs effektus: az ottani üzletek, beszállítók, fogyasztók egy csoporttá forrnak össze, és profitálnak egymás közelségéből. Ezért nagyobb a termelékenység és magasabbak a bérek a nagyvárosokban, mint a kisebbekben. A munkások számának csökkenése viszont visszafogja ezt a jótékony hatást.

A szerző szerint ezt az elméletet egy 2016-os közgazdasági tanulmány is igazolja: az 1924-es bevándorlási kvóták miatt a bevándorló-negyedek lakossága csökkent, ami negatív agglomerációs effektusokat okozott, és rosszul fizetett munkákba kényszerítette a már régebb óta ott élőket.

Kevesebb bevándorló, kevesebb új lakás  

A bevándorlás korlátozása tehát károsította a helyi, kis gazdaságokat, és így kárt okozott a nemzetgazdaságnak is. Különösen rosszul jártak az építőipari cégek, hiszen már nem kellett annyi lakást építeniük. A lakáspiac és a migráció közötti összefüggésre mutatott rá nemrég egy török tanulmány is: a szíriai menekültek beáramlása Törökországba stimulálta a lakásépítést.  

A szerző szerint tehát a migráció visszafogása okozhatta a lakóingatlan-piac összeomlását, és amennyiben utóbbi vezetett a világválsághoz és/vagy a tőzsdekrachhoz (vagy legalábbis felerősítette azt), akkor egyértelmű összefüggés van a bevándorlás korlátozása és a világválság között.            

Smith szerint ezt azért is érdemes felidézni, mert a jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump drámai mértékben akarja korlátozni a legális migrációt. Habár ez most aligha vezet súlyos recesszióhoz, gazdasági következményei negatívak lesznek, zárja cikkét a Bloomberg szerzője.

A menedékkérők negyede dolgozik

Ami a jelenlegi európai helyzetet illeti, elemzők szerint az elöregedő kontinensnek új munkaerőre van szüksége. Ezt az igényt a frissen érkezett bevándorlók is kielégíthetik. Ugyanakkor problémát okoz, hogy sokan közülük nem szakképzettek, ezért nem vagy csak nehezen, jelentős késéssel tudnak elhelyezkedni.                         

Német sajtóhírek szerint a 2015 óta Németországba érkezett menedékkérők negyede állt munkába mostanáig. Sokan közülük olyan állásokban vannak, amelyekhez nem szükséges a jó német nyelvtudás. Sokan dolgoznak például takarítóként, illetve őrző-védő és logisztikai cégeknél.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG