4p
A bevándorlás korlátozása közrejátszhatott az 1930-as évek nagy gazdasági világválságában, állítja egy amerikai közgazdász. Úgy véli, hogy Donald Trump antimigráns politikája szintén negatív következményekkel jár majd. Számos elemző szerint Európának szintén szüksége lenne bevándorlókra a munkaerőhiány miatt. A Németországba érkezett menedékkérőknek ugyanakkor csak negyede dolgozik.
(Fotó: 123rf.com)

Mi okozta valójában az 1930-as évek gazdasági világválságát? Ezzel kapcsolatban rukkolt elő egy alternatív magyarázattal Noah Smith, a Bloomberg kolumnistája, aki Twitter oldalán – alighanem némi iróniával – azt írja magáról, hogy "2018 top neoliberális svindlerének” választották.

A szerző elöljáróban megjegyzi, hogy az emberek többsége szerint a kiváltó ok a tőzsde 1929-es összeomlása volt: a Dow Jones elvesztette értékének csaknem kilencven százalékát. Azt maga is elismeri, hogy a piaci buborék, a túlzott gazdagság és a lakáspiac összeomlása szerepet játszott a zuhanásban. Lehetséges okként említi a többi közt az Egyesült Államok és kereskedelmi partnerei között kibontakozó vámháborút, valamint a globális monetáris politika szigorítását is. Szerinte azonban a háttérben meghúzódhatott egy további, kevésbé ismert tényező is: a migráció korlátozása.

Bevándorló boom

Smith emlékeztet arra, hogy a 19. század végén, a  20. század elején tömegek vándoroltak ki az Egyesült Államokba, egyre többen keltek útra például Dél- és Kelet-Európából. Voltak olyan évek, amikor több mint egymillió legális bevándorlót regisztráltak az amerikai hatóságok évente. A hatalmas emberáradat, valamint a született amerikaiak és az érkezők közötti , vélt kulturális különbségek miatt azonban a törvényhozók bekeményítettek:  egy 1924-ben elfogadott törvény a Dél- és Kelet-Európából érkezők számát drámai mértékben korlátozta, a japán bevándorlókét pedig gyakorlatilag a nullára szorította le. Ennek következtében a húszas évek második felére a migránsok száma évi 2-300 ezerre csökkent.

Ez – véli a szerző – szinte biztosan visszafogta a gazdasági növekedést. Ha ugyanis kevesebb a munkás, akkor kisebb a kereslet és a fogyasztás, kevesebb árura és szolgáltatásra van szükség. Szerinte a bevándorlók olyanok, mint a  természeti erőforrások: számuk csökkenése ugyanúgy korlátozza a gazdaságot, mintha az olajkitermelést vagy az acélellátást fognánk vissza.

Agglomerációs effektus

Smith úgy véli, hogy a sűrűn lakott munkásövezetekben beindul az úgynevezett agglomerációs effektus: az ottani üzletek, beszállítók, fogyasztók egy csoporttá forrnak össze, és profitálnak egymás közelségéből. Ezért nagyobb a termelékenység és magasabbak a bérek a nagyvárosokban, mint a kisebbekben. A munkások számának csökkenése viszont visszafogja ezt a jótékony hatást.

A szerző szerint ezt az elméletet egy 2016-os közgazdasági tanulmány is igazolja: az 1924-es bevándorlási kvóták miatt a bevándorló-negyedek lakossága csökkent, ami negatív agglomerációs effektusokat okozott, és rosszul fizetett munkákba kényszerítette a már régebb óta ott élőket.

Kevesebb bevándorló, kevesebb új lakás  

A bevándorlás korlátozása tehát károsította a helyi, kis gazdaságokat, és így kárt okozott a nemzetgazdaságnak is. Különösen rosszul jártak az építőipari cégek, hiszen már nem kellett annyi lakást építeniük. A lakáspiac és a migráció közötti összefüggésre mutatott rá nemrég egy török tanulmány is: a szíriai menekültek beáramlása Törökországba stimulálta a lakásépítést.  

A szerző szerint tehát a migráció visszafogása okozhatta a lakóingatlan-piac összeomlását, és amennyiben utóbbi vezetett a világválsághoz és/vagy a tőzsdekrachhoz (vagy legalábbis felerősítette azt), akkor egyértelmű összefüggés van a bevándorlás korlátozása és a világválság között.            

Smith szerint ezt azért is érdemes felidézni, mert a jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump drámai mértékben akarja korlátozni a legális migrációt. Habár ez most aligha vezet súlyos recesszióhoz, gazdasági következményei negatívak lesznek, zárja cikkét a Bloomberg szerzője.

A menedékkérők negyede dolgozik

Ami a jelenlegi európai helyzetet illeti, elemzők szerint az elöregedő kontinensnek új munkaerőre van szüksége. Ezt az igényt a frissen érkezett bevándorlók is kielégíthetik. Ugyanakkor problémát okoz, hogy sokan közülük nem szakképzettek, ezért nem vagy csak nehezen, jelentős késéssel tudnak elhelyezkedni.                         

Német sajtóhírek szerint a 2015 óta Németországba érkezett menedékkérők negyede állt munkába mostanáig. Sokan közülük olyan állásokban vannak, amelyekhez nem szükséges a jó német nyelvtudás. Sokan dolgoznak például takarítóként, illetve őrző-védő és logisztikai cégeknél.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG