Hirdetés
Hirdetés

Aggasztó a helyzet - egyre kevesebb anya oltatja be gyermekét

2018. április 23., 17:28

Jelentősen csökkent az átoltottság aránya Szlóvéniában az utóbbi években.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (NIJZ) közelmúltban végzett vizsgálata szerint a szlovén anyák kevesebb mint fele  bízik a védőoltásokban. A szlovén anyák 47 százaléka van bizalommal a védőoltások iránt, közel egyötödük erősen ellenzi azokat, míg 34 százalékuk bizonytalan  azok megítélésével  kapcsolatban.

Az arány annak ellenére ilyen rossz, hogy az anyák a legmegbízhatóbb forrásként 85 százalékban a háziorvosokat, valamint 74 százalékban a nővéreket jelölték meg. A szlovén orvosi kamara adatai szerint tagjaik 92 százaléka támogatja a gyermekkori védőoltásokat, és mindössze 7 százalékuk fél azok mellékhatásaitól.

Hirdetés

Nem engednék óvodába a beoltatlan gyerekeket

A tanulmány szerint az anyák 56 százaléka teljesen megbízik az interneten, 10 százalékuk pedig a közösségi médiában és különböző fórumokon az oltásokkal kapcsolatban megjelent információkban. Bár az átoltottság aránya csökkent, a fertőző betegségek megjelenése miatt alábbhagyott a csökkenés üteme.

A szlovén egészségügyi minisztérium nemrég bizottságot is létrehozott annak érdekében, hogy visszaállítsa a védőoltások iráni bizalmat, az intézkedéseknek azonban számos ellenzője akad. Nemrég több száz, zömében fiatal házaspár tüntetett a parlament előtt a kötelező oltás ellen a szülők szabad döntése mellett harcolva.

A javaslat szerint megakadályozható lenne azon gyerekek óvodai felvétele, akiknek a szülei nem oltatják be, de korlátoznák a középiskolai beiratkozásokat is olyan szakirányokban, mint az egészségügy és a szociális ellátás. Ezen intézményekbe való felvételhez csatolni kellene az oltási könyvet, amely tartalmazza mint az öt fertőző betegség - a kanyaró, a mumpsz, a rubeola, a szamárköhögés és a hepatitisz B - elleni kötelező védőoltást.

Ebből még nagy baj lehet - egyre kevesebben kérnek védőoltást

A védőoltások számának csökkenése közegészségügyi veszélyt jelent, a legnagyobb problémát a lakossági bizalom visszaesése jelenti, amely már jelenleg is érezteti hatását – derült ki az Európai Parlament közleményéből. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mutatjuk, hol vannak a legdrágább és legolcsóbb vidéki lakások

Mutatjuk, hol vannak a legdrágább és legolcsóbb vidéki lakások

A legdrágább vidéki lakások Sopronban vannak, de Győr, Debrecen és Kecskemét árai is vetekszenek a külső pesti kerületekével. A nagy autóipari cégek fejlesztései egyértelműen növelik a lakások értékét: Kecskeméten kétszeresére nőttek az árak hét év alatt, a debreceni lakásárakat pedig a BMW-beruházás húzza majd.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?