Hirdetés
Hirdetés

Aggasztó a helyzet - egyre kevesebb anya oltatja be gyermekét

2018. április 23., 17:28

Jelentősen csökkent az átoltottság aránya Szlóvéniában az utóbbi években.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (NIJZ) közelmúltban végzett vizsgálata szerint a szlovén anyák kevesebb mint fele  bízik a védőoltásokban. A szlovén anyák 47 százaléka van bizalommal a védőoltások iránt, közel egyötödük erősen ellenzi azokat, míg 34 százalékuk bizonytalan  azok megítélésével  kapcsolatban.

Az arány annak ellenére ilyen rossz, hogy az anyák a legmegbízhatóbb forrásként 85 százalékban a háziorvosokat, valamint 74 százalékban a nővéreket jelölték meg. A szlovén orvosi kamara adatai szerint tagjaik 92 százaléka támogatja a gyermekkori védőoltásokat, és mindössze 7 százalékuk fél azok mellékhatásaitól.

Hirdetés

Nem engednék óvodába a beoltatlan gyerekeket

A tanulmány szerint az anyák 56 százaléka teljesen megbízik az interneten, 10 százalékuk pedig a közösségi médiában és különböző fórumokon az oltásokkal kapcsolatban megjelent információkban. Bár az átoltottság aránya csökkent, a fertőző betegségek megjelenése miatt alábbhagyott a csökkenés üteme.

A szlovén egészségügyi minisztérium nemrég bizottságot is létrehozott annak érdekében, hogy visszaállítsa a védőoltások iráni bizalmat, az intézkedéseknek azonban számos ellenzője akad. Nemrég több száz, zömében fiatal házaspár tüntetett a parlament előtt a kötelező oltás ellen a szülők szabad döntése mellett harcolva.

A javaslat szerint megakadályozható lenne azon gyerekek óvodai felvétele, akiknek a szülei nem oltatják be, de korlátoznák a középiskolai beiratkozásokat is olyan szakirányokban, mint az egészségügy és a szociális ellátás. Ezen intézményekbe való felvételhez csatolni kellene az oltási könyvet, amely tartalmazza mint az öt fertőző betegség - a kanyaró, a mumpsz, a rubeola, a szamárköhögés és a hepatitisz B - elleni kötelező védőoltást.

Ebből még nagy baj lehet - egyre kevesebben kérnek védőoltást

A védőoltások számának csökkenése közegészségügyi veszélyt jelent, a legnagyobb problémát a lakossági bizalom visszaesése jelenti, amely már jelenleg is érezteti hatását – derült ki az Európai Parlament közleményéből. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Az amerikai gyógyszeripar kilóra vette meg a politikai osztályt, nem számít évi több tízezer ember halála sem. A túladagolásos halálesetek száma 2006 és 2016 között 400 százalékkal nőtt abban az Ohióban és Pennsylvaniában, amely két szövetségi államnak kulcsszerepe volt Trump két évvel ezelőtti győzelmében Hillary Clinton felett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?