Hirdetés
Hirdetés

Aggódik az EU: ennyire rossz a helyzet Magyarországon?

2018. május 16., 17:28

Bírálják a magyarországi helyzetet az EP oktatási bizottságának véleményében.

Az Európai Parlament kulturális és oktatásügyi bizottsága (CULT) több okból is komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi helyzet kapcsán. A témáról nagy többséggel (13 igen, 4 nem) megszavazott véleményt csatolni fogják az ún. Sargentini-jelentéshez. A dokumentumban sajnálatosnak nevezték, hogy mindeddig nem sikerült rendezni az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti vitát a felsőoktatási törvényről. Kiemelték: Magyarországnak joga van saját oktatási törvényekhez, de azok nem mehetnek szembe a belső piaci szabadságjogokkal.

Bár a bizottság elismerte, hogy a magyar hatóságok teljesítették az EP bizonyos ajánlásait, problémásnak nevezték a CEU-ügy elhúzódását, és az intézmény működését lehetővé tevő megállapodás aláírására szólították fel a kormányt, mondván: a CEU már teljesítette az előírt feltételeket.

Hirdetés

Médiatorzítás, állami hirdetések, diszkrimináció

A bizottság szerint a brüsszeli testület nem végzett elég alapos munkát a 2010-es médiatörvény vizsgálatakor, a kereszttulajdonlásra vonatkozó szabályok ebben ugyanis nem elégségesek, így a médiapiacon torzulások és egyensúlyzavarok keletkeztek. Hozzátették: a magyar médiapiac koncentrációja megnőtt, rengeteg független helyi rádióadó és tévéállomás eltűnt.

Maradnának: a CEU nem vonul ki Magyarországról?

Soros alapítványa elköltözik Budapestről, a CEU viszont maradna. Tovább >>>

A dokumentum szerint az állami hirdetésekre fordított kiadások aránytalan mértékben kedveznek egyes vállalatoknak mások rovására, az állami megrendeléseket jellemzően kormányhű, túlnyomórészt oligarchák ellenőrzése alatt álló médiaorgánumok kapják meg.

A képviselők aggodalmukat fejezték ki a sajtó szabadságának és sokszínűségének helyzete, illetve a civil szervezetek szűkülő tere és az ellenőrzés alá vonásukra irányuló kísérletek miatt. Aggályosnak tartják továbbá a romákkal szembeni diszkrimináció "számos mindennapi formáját" és a roma gyerekek iskolai szegregációjának rendszerszintű jelenségét.

Csak a nyomásgyakorlás a cél?

A bizottság álláspontja szerint a felsorolt okok miatt Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, ami indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását. Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő véleménye szerint a szöveg alaptalan kritikákat tartalmaz és politikailag elfogult.

"Az objektív tények és az aktuális helyzet nem érdekelte a képviselőket, akik előre eldöntötték, hogy Magyarországot meg kell büntetni, pellengérre kell állítani. A hetes cikk szerinti eljárás kilátásba helyezésével továbbra is világos a baloldal célja: nyomásgyakorlás a magyar kormányra, hogy adja fel elveit és eddigi eredményeit, s hódoljon be a brüsszeli fősodor akaratának, áldozza fel az országot a „nyílt társadalom” eszméjének – tette hozzá.

A hetes cikk

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső soron akár az érintett állam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagország egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.

A szakbizottságban még márciusban vitáztak a kérdésről, amely azért volt a napirenden, mert az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) készülő magyarországi különjelentéséhez többek között a CULT is csatolni fogja a véleményét.

A várhatóan júniusban szavazásra bocsátandó értékelés ősszel kerülhet az Európai Parlament plenáris ülése elé, amely ennek alapján kezdeményezheti a hetes cikk szerinti eljárás megindítását a jogállamisági elvek megsértése miatt. A LIBE jelentéstervezetéhez az EP alkotmányügyi, kulturális és oktatási, költségvetés-ellenőrzési és nőjogi szakbizottsága is megküldi a véleményét.

Kőkemény brüsszeli javaslat: rengeteg pénzt bukhat Magyarország

Bemutatta az Európai Bizottság, milyen költségvetést javasol az Európai Uniónak a 2021-2027 közötti időszakra. A tervezet kitér ara is, milyen feltételek mellett vonhatnak el támogatást egyes tagországoktól. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Az amerikai gyógyszeripar kilóra vette meg a politikai osztályt, nem számít évi több tízezer ember halála sem. A túladagolásos halálesetek száma 2006 és 2016 között 400 százalékkal nőtt abban az Ohióban és Pennsylvaniában, amely két szövetségi államnak kulcsszerepe volt Trump két évvel ezelőtti győzelmében Hillary Clinton felett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?