Hirdetés
Hirdetés

Ahogy az oroszok kivonulnak egy országból, úgy nem vonul ki senki

2017. december 26., 12:02

Miután kivonták a hadsereg nagy részét, megkezdte az állandó hadseregcsoport felállítását Oroszország Szíriában. Tartuszban egy hadikikötőt építenek maguknak, közel egytucat hadihajó állomásozik majd itt.

Egy orosz Mi-28-as helikopter járőrözik a Hmeijm melletti orosz légibázisnál. Fotó: EPA/Szergej Csirikov
Egy orosz Mi-28-as helikopter járőrözik a Hmeijm melletti orosz légibázisnál. Fotó: EPA/Szergej Csirikov

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt közölte: a múlt héten a főparancsnok (azaz maga Vlagyimir Putyin elnök) jóváhagyta a tartuszi és a hmejmími bázis szerkezetét, így megkezdték ott az állandó jelenlét kiépítését. Hmejmímben az orosz haderő légitámaszponttal, Tartuszban pedig haditengerészeti műszaki ellátó központtal rendelkezik, amelyet teljes értékű hadikikötővé építenek át.

Az orosz-szíriai megállapodás értelmében Oroszország egyszerre 11 hadihajót állomásoztathat a támaszponton, beleértve a nukleáris meghajtású eszközöket is.

Úgy vonultak ki, hogy ottmaradnak

Putyin elnök december 11-én adta ki a parancsot a részleges csapatkivonásra, a művelet befejezéséről Sojgu december 22-én tett neki jelentést. Szíriában a hmejmími és a tartuszi bázis legénysége mellett három zászlóaljnyi katonai rendész és a békéltető központ személyzete maradt.

Hirdetés

Miután bejelentette, hogy végeztek az Iszlám Állammal, Putyin váratlanul Szíriába repült, ahol közölte, hogy a Szíriában tartózkodó orosz erők nagyobb része máris hazatérhet, nem maradnak a szükségesnél tovább, de ha a terroristák újra felütnék fejüket, a maradó kislétszámú erő elég ahhoz, hogy ellássa a bajukat, és persze bármikor lehet újra erősítést hozni, ha szükséges.

Az orosz hadsereg egyre nagyobb szerepet kap?

Szergej Sojgu az utóbbi időben szokatlan helyeken bukkan fel: időnként külügyminiszteri feladatokat lát el a hadügyminiszter, ami jelentheti a hadsereg szerepének felértékelődését vagy Sojgu személyes karrierjének felívelését is. A világ mindenesetre attó tart, hogy Oroszország Szíria után más gócpontokon is katonai bázisokat létesíthet, például Szudánban, Jemenben vagy Afganisztánban, esetleg Líbiában.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Orbán Viktor régóta kivetette volna az illetéket a belterületbe sorolt ingatlanok eladására, de valami mindig közbejött.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?