Hirdetés
Hirdetés

Amikor az amerikaiak még a magyarbűnözést tanulmányozták

Eidenpenz József, 2017. január 31., 14:51

Most, hogy az USA elnöke megpróbálja kitiltani a muszlim bevándorlókat, nem árt tudni: valamikor a katolikusokkal is hasonlóan bántak. Az ország múltjában megszámlálhatatlanok az olaszok, írek, zsidók elleni attrocitások, az új migránsokkal sokszor állatként bántak, gyilkosságok, lincselések is előfordultak. A lengyelek és magyarok sorsa sem lehetett sokkal jobb.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

(Fotó: Ancestry.co.uk)
(Fotó: Ancestry.co.uk)

„Zsidó, ír, ázsiai és olasz barátaimnak: őseitek a piszoknál is alávalóbbnak számítottak, amikor idejöttek” – írja egy amerikai tőzsdei szakember blogja, a Reformed Broker. Az olaszokat nem tekintették embernek, patkánynak vagy bűnözőnek nevezték, az íreket majomnak. Volt idő, amikor törvénnyel tartották távol a kínai nőket az országból, csak a kínai férfiak munkaerejére volt szükség, családjukra nem. A zsidókat leköpdösték az utcán.

A cikket meglepő korabeli karikatúrák illusztrálják, van, amelyiken az összes bevándorlót patkánynak ábrázolják, másutt sáskáknak. Szörnynek rajzolt külföldiek zabálják fel „Uncle Sam”-et (az USA-t). Az egyik rajz ma is készülhetett volna: egy bevándorló „nem kívánatos” feliratú csomaggal, égő kanócú bombával a fején áll az USA határát jelképező fal kapujánál. Másutt az Európából (annak szegénynegyedeiből) érkezőket általában szólják le, a hajóról az USA partjaira úszó patkányokat „maffia”, „anarchia” és „szocialista” feliratok tarkítják.

Hirdetés
Az USA kapuján hiába kopogtató migráns az Első Világháború idején
Az USA kapuján hiába kopogtató migráns az Első Világháború idején

Kizsákmányolástól a gyilkosságig

Pár évvel ezelőtt Ed Falco, a Keresztapa című film alapjául szolgáló regény szerzője írt az olaszellenességről a CNN-nek egy cikket, amiben azt írja, az USA történetében két és fél évszázados hagyománya van annak, hogy a különböző népcsoportokat, amelyek az egymás utáni hullámokban érkeztek az országba, kriminalizálják, ellenségnek tekintsék, kizsákmányolják vagy akár gyilkosságokat is elkövessenek ellenük.

Az ország legnagyobb lincselése (azaz amikor a megvadult tömeg embereket öl) 1891-ben nem afrikaiak ellen történt, ahogy sokan gondolnák, hanem olaszok ellen. New Orleansban 11 gyanúsított olaszt öltek meg egy rendőrgyilkosságban való állítólagos részvételük miatt, bírósági ítélet nélkül, a fogdából kivonszolva őket.

Katolikusoknak tágasabb

A közvélemény nem ítélte el a gyilkosságokat, sőt szinte pártolta is, és országos letartóztatási hullám indult – több száz újabb olasz ellen. A tömeget szervező személy később Louisiana állam kormányzója lett, és arról a mondásáról lett hírhedté, hogy az olaszok kicsit rosszabbak, mint a négerek – derül ki a Wikipedia cikkeiből.

A villongásoknak vallási vonulata is volt. A katolikusok helyzete annak idején hasonló volt, mint most a muszlimoké – írta Ed Falco, az olaszok említett szakértője még egy békésebb évben, 2012-ben. Már 1785-ben is csak New York határain kívül építhettek maguknak például templomot Manhattan helyett. Ma ugyanilyen vita egy muszlim központ körül zajlik. A szerző azt kérdi, vajon most is sok évtizednek kell-e eltelnie, hogy hasonlóan megváltozzon a muszlimok megítélése, ahogy annak idején a katolikusoké?

Olaszok rabszolgák helyett

A Wikipedia egész szócikket szentel az olaszok elleni amerikai (és brit) erőszaknak, leírva annak gyökereit. Az olaszokat az 1800-as évek második felében, az amerikai polgárháború után eredetileg a felszabadított rabszolgák miatt műveletlenül maradt déli mezőgazdasági területekre hívták be és a rabszolgákhoz hasonlóan bántak velük.

Ami a magyarokat illeti, az 1800-as évek végén-1900-as évek elején kivándorolt, főként szegény, vidéki, iskolázatlan, milliós, részben katolikus tömegeknek sem lehetett sokkal jobb a sorsuk, megítélésük, mint más európai országok polgárainak. Detroit egy fontos letelepedési területük lett, az egyik legnagyobb lélekszámú népcsoport lettek a városban, és külön tanulmány jelent meg róluk egy kriminalisztikai folyóiratban 1935-ben „A detroiti magyarok bűnözése és szokásai” címmel.

A magyar fiúk bűnei

Ebből kiderül, hogy több száz magyar bűnözőt tartottak nyilván a területen, az azonban nem, hogy statisztikailag mennyire relevánsak az adatok, átlag feletti volt-e a „magyarbűnözés” más népcsoportokhoz képest, vagy sem. Arról sok szó esett, hogy „kolóniájukon” belül alacsonyabb a magyarok bűnözési statisztikája, mint azon kívül.

Cikk a detroiti magyarok bűnözéséről (1935)
Cikk a detroiti magyarok bűnözéséről (1935)

Gyakori bűncselekmény volt a lopás, betörés, a szénlopás, de akadt szexuális bűncselekmény is, 7 darab a körükben. Egy másik jellemző ok azonban az alkohol, a féltékenység, a szegénység lehetett – a „részeg, féltékeny férj” volt az egyik leggyakoribb bűneset. Említik az elkövetők skizoid vonásait, sőt a boszorkányokkal kapcsolatos hiedelmeket is. (Még 2009-ben az Amerikába kitántorgó magyarok életéről Hunky Blues címmel másfél órás dokumentumfilm készült.)

Lengyel szörnyetegek

Úgy tűnik, a lengyeleknek is nagyon rossz volt a megítélése. Szintén a Wikipedia írja, hogy a korai 20. században például egyes regényekben milyen képet festettek róluk, szembeállítva a „haldokló és zsugorodó jenki populációt a fiatal lengyel bevándorlókkal”. (Mintha csak egy mai bevándorlásellenes szöveget olvasnánk.) Az 1913-as Invaders (megszállók vagy hódítók) című regényben a lengyeleket szörnyekként és állatszerű lényként írták le. A regénybeli angol származású hölgy és a fiatal lengyel migráns férfi kapcsolata nem volt társadalmilag elfogadott.

A migránskitiltó, falépítő példákért azonban nem is kell olyan nagyon visszamenni az időben. A Zerohedge emlékeztet arra, hogy Barack Obama elnök 2011-ben hat hónapra megtiltotta az iraki menekülteknek a vízumok kiadását. Korábban pedig Bill Clinton elnök (hivatalban 1993-2001 között) nagy sikert ért el egy beszédével, amelyben kikelt az illegális bevándorlók nagy száma miatt, és a határok megerősítését, a bűncselekményekért elítélt migránsok gyors kiutasítását ígérte. Sőt, falat akart építeni a déli határra.

(Itt kereshetünk az Amerikába menő hajók utaslistáiban, megnézhetjük például, őseink, rokonaink között volt-e kivándorolt.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A Facebook-adatokkal visszaélő cég mélyen belenyúlt egy ország választásaiba

A Facebook-adatokkal visszaélő cég mélyen belenyúlt egy ország választásaiba

A közelmúltban derült ki, hogy a Cambridge Analytica nevű adatelemző cég illegálisan szerezte meg a Facebooktól 50 millió felhasználó adatait, és lehet, hogy ezeket felhasználta az amerikai elnökválasztási kampányban. Úgy tűnik azonban, Kenyában sokkal mélyebben belefolytak a választásokba, akár rajzuk is múlhatott az eredmény.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?