5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Alaposan megsínylik az éves szinten is eurómilliárdokat megmozgató észak-olaszországi dizájn kiállítások és vásárok a térséget sújtó koronavírus járványt. Egyre másra mondják vissza, vagy teszik későbbi időpontra az eseményeket, ami mind a kiállítókat, mind pedig a látogatókat komoly próbatétel elé állítja.
Fotó: depositphotos.com

Le kell bontani, később pedig újra kell építeni a vásári standokat

A lemondott repülőgép és szállodai foglalások csak a kisebbik gondot jelentik, de a vásáron hatalmas standokkal bemutatkozó cégeknek komoly szervezőmunkát, és vélhetőleg komoly plusz költséget jelent majd a pár hónapos csúszás; építőmunkásokat, hórukk-embereket kell egy későbbi időpontra fogadniuk, és a stand kellékek szállítást is újra kell intézniük, ami ebben a járványos helyzetben talán még nehezebb lesz.

A Salone del Mobile szervezői az elsők között voltak, akik bejelentették, hogy az esemény időpontját két hónappal későbbre tolják. Az eredeti dátum szerint április 21-e és 26-a között tartották volna meg a vásárt, ez most június 21-re módosult.

A Milánói Design Hét a szakma két legjelentősebb eseményének ad otthont, a Salone Internazionale del Mobile nemzetközi bútorkiállításnak, valamint a Fuorisalone (szalonon kívül) eseménysorozatnak. Az 1961 óta létező Salone del Mobile nemzetközi referenciaponttá vált a dizájn és bútorgyártás területén, évente átlagban a 400 ezer érdeklődőt vonz.

A nyolcvanas évek óta működő Fuorisalone a szakkiállítással párhuzamosan szerveződő művészeti és kulturális programsorozat. Az eseménysorozat összehozza a tervezőket, a gyártókat és a vásárlókat, és közvetlen kapcsolatot épít ki közöttük. A rendezvény nem véletlenül kapta a szalonon kívül nevet, hiszen a vásártól legalább egy órányi metróútra, Milánó belső kerületeiben kap általában helyet.

A magyarok is már inkább Milánóba járnak

Tavaly első ízben magyarok is érdekeltek voltak Fuorisalone-ban, a Magyar Design és Divat Ügynökség (HFDA) Budapest Select név alatt biztosította 13 magyar tervezőnek a megjelenés lehetőségét. Információink szerint az Ügynökség idén is komolyan készült a rendezvényre, ugyanis a magyar dizájn, egyáltalán a magyar tervezők számára az itteni megjelenést óriási kiugrási lehetőségnek tekintik. Lapunk szerette volna megtudni, hogy a két hónapos csúszás miatt mire számítanak, ám az Ügynökség honlapján megadott egyetlen mobilszámon nem tudtuk őket elérni.

A Sicis, mely egy 1987 óta működő olasz családi vállalkozás, már évek óta 600 négyzetméteres standon állít ki a Salone del Mobile egyik pavilonjában. A főleg belsőépítészeti anyagok, illetve bútorok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cég idén is a kiállítók között lesz, mint azt a cég magyarországi képviselője, Bor Iván lapunknak elmondta, az, hogy két hónappal későbbre tették a vásár időpontját, őket csak részben érinti, hiszen nem csak standdal vannak jelen a szalonon, de a városban állandó jelleggel fenntartanak egy háromszintes bemutatótermet is, ahová a vásár idején kívül is bármikor be lehet menni.

Milánó ma már kenterbe veri honfitársaink körében a többi dizájnvásárt, a tervezők, építészek, kivitelezők és magánügyfelek százával keresik fel a vásárt minden évben, és ők nem csak nézelődni járnak ki, de gyakran itt is vásárolnak be, márpedig nagy pénzekért. Ha ők lemondják az utat, az a kiállítóknak és gyártóknak, nem is beszélve a vásárszervezőkről nagy érvágás lehet.

Bor Iván elmondta, tavaly a Sicis standján a vásár négy napja alatt kétszáz magyar szakmabelivel (belsőépítésszel, lakberendezővel, stb.) tárgyalt, és ez csak egyetlen kiállítási hely volt. Bár a Salone del Mobile jelenti a dizájnvásárok topkategóriáját, azonban januártól kezdve számos kisebb dizájnvásár előzi meg és ezek egymásra is épülnek.

Megbicsaklott vásárnaptár

A kölni Imm Cologne vásáron sok olyan kiállító van, amelyik később standdal jelentkezik Milánóban is, és sok olyan anyagot, terméket tesztelnek a korábbi vásárokon, melyek debütálása, igazi bemutatkozása Milánóban történik majd meg. Márpedig egy két hónapos csúszás a kiállítási naptárban alaposan befolyásolhatja a hatást.

A luxus bútorszövetek egyik legnevesebb vására a comói tó partján minden évben megrendezett Proposte. A hivatalos honlapon még néhány napja is az eredetileg meghirdetett időponttal szerepelt a vásár (április 27-29.), és egy rövid szöveges bejegyzés tudósította csupán az oldal látogatóit, hogy a vásárszervezők folyamatosan figyelemmel követik a vírushelyzetet, és a hamarosan közzéteszik, hogy elhalasztják-e egy későbbi időpontra a vásárt, vagy sem.

Sokáig vártak a bejelentéssel, a döntés kimenetele azonban nem is igen volt kérdéses, a szervezők a vásár időpontját szeptember 23-a és 25-e közé tolták el,

Az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE) információi szerint is az, hogy a Proposte-t is egykésőbbi időpontban rendezik meg, várható volt, mivel Como is az erősen fertőzött észak-olaszországi régióban fekszik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG