Hirdetés
Hirdetés

Arab tavasz 2.0 – távozik a már alig élő elnök

Fellegi Tamás, 2019. április 02., 13:10
Cimkék
Algéria
, arab tavasz

A 8 évvel ezelőtti arab tavasz jó néhány arab országban kormányváltást hozott, de volt egy, ahol akkor nem volt elég nagy az elszántság a hatalmához mindenáron ragaszkodó elnök eltávolítására. Most Algériában is betelt a pohár, a súlyos beteg, de hatalmat elengedni nem akaró Bouteflika elnöknek áprilisban távoznia kell.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

Szovjet minta

A 80-as évek első felében a gyengülőben lévő szuperhatalom, a Szovjetunió lett vicc tárgya, amikor súlyos beteg, életerőt alig mutató öregurak kormányozták a birodalmat. Igaz, ott nem voltak választások: maga volt az alkotmányos rend, hogy mint egy király, haláláig uralkodik a legfőbb vezető, a kommunista párt főtitkára. Brezsnyev halála után azonban a gondosan előkészített örökösödési rend szerint újabb két, élete vége felé járó vezető következett: két és fél év alatt lett három temetés, mire jött Gorbacsov (aki azóta minden orosz cárt és szovjet főtitkárt túlélt: most 88 éves).

Afrikai matuzsálemek

Nos, azóta egyes helyeken megismétlődik a jelenség: egy-egy önjelölt örökös, névleg megválasztott elnök kapaszkodik a hatalomba meglehetősen magas korában, és végül a hadsereg is alig tudja eltávolítani a már alig élő despotát. Az első arab tavasz alkalmával megdöntött Mubarak egyiptomi elnök 82 éves volt, de rajta is jócskán túltett Zimbabwe ura, a 92 éves Robert Mugabe, akit végül csak azzal a fenyegetéssel sikerült távozásra bírni, hogy beengedik hozzá feldühödött népét, akik bizony nem feltétlenül lesznek kíméletesek vele.

Hirdetés

Most egy ideje Algériában folyik a huzavona a 82 éves, már mozdulni alig tudó, de hatalmához a végsőkig ragaszkodó Abdelaziz Bouteflika elnökkel: hetek óta tartós tüntetéssorozat és a hadsereg erős nyomása után végre hajlandó távozni április 28-ig bezárólag, amikor lejár elnöki mandátuma. Múlt hónapban már beleegyezett, hogy nem indul az erre a hónapra tervezett választásokon az ötödik elnöki ciklusért, de ezt a döntését visszavonta, majd el is halasztották a választásokat.

Ki mozgatja?

Ha véletlenül a mostani döntést sem akarná betartani, feltehetően a Zimbabwében jól bevált módszert fogja alkalmazni a hadsereg, van most már bőven dühös tüntető az elnöki palotánál, akik most sem is vonultak el onnan, mivel az elnök azonnali lemondását követelik. Az algériaiak egy része úgy gondolja, hogy már nem is az alig élő elnök próbálkozott a hatalmon maradással, hanem a mögé bújó, őt szó szerint bábként mozgató, oligarchákból, politikusokból és katonákból álló eddigi hatalmi elit szeretné megőrizni pozícióját.

Utóhatások

Ha sor kerül a távozásra, és utána sikerül normál elnökválasztást tartani, akkor nagyjából befejezettnek tekinthető a folyamat, melyben az arab országok megszabadultak gyűlölt diktátoraiktól (kivéve Szíriát, melynek egy részén az orosz segítséggel helyreállított hatalmú Aszad marad még vélhetően jó darabig, igaz, uralma legalább nem terjed már ki a kurdokra). A folyamat ugyanakkor csak kevés országban hozott megnyugvást: Tunéziában lett igazi demokrácia, és Egyiptomban alakult ki több éves bizonytalanság után a jelenlegi stabilitás.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem lehet Rogánt megkerülni az informatikai beszerzéseknél sem

Nem lehet Rogánt megkerülni az informatikai beszerzéseknél sem

A kormányzati beszerzések központosításának újabb fejezete érkezett el a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendeletnek köszönhetően.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?