Hirdetés
Hirdetés

Átformálná Európa jövőjét Merkel és Macron - mégsem lesz közös pénzügyminiszter?

2018. március 17., 13:40

Közös reformokat készül bemutatni a francia és a német vezetés, a közös pénzügyminiszter gondolata azonban úgy tűnik, lekerül az asztalról.

Közös útitervet készít Franciaország és Németország az Európai Unió megreformálásához, a francia államfő azt ígérte, az terv világos és ambiciózus lesz:  kiterjed a gazdasági és pénzügyi unióra - főként az eurózónára -, a bevándorlásra, a védelmi politikára, valamint a kutatásra és oktatásra és más, még meghatározandó nagy ügyekre is.

Emmanuel Macron szerint az új elképzelések nélkülözhetetlenek Európa számára, a reformokat ráadásul a Brexit és az olaszországi választások alakulása is megnehezíti. Macron elmondta: Németország sok éven át várt, hogy Franciaország megcsinálja a maga reformjait. Franciaország ezt megtette. Európa sok éven át várta, hogy a francia-német páros előre haladjon. Most készek vagyunk rá.

Hirdetés

Elegük van a franciáknak Macronból?

Esik a francia elnök népszerűségi rátája. További részletek >>>

A napokban újraválasztott Angela Merkel kiemelte: a koalíciós kormány programjának alapvető célkitűzése a közösségi reform, és egyben válasz Franciaországnak, amely szintén reformokat javasol. A német kancellár elmondta: nem mindig vagyunk ugyanazon az oldalon, de Németország és Franciaország már elért egy sor dolgot a múltban, és ez most is határozott szándékunk.

Nem esett szó a közös pénzügyekről

A kancellár a gazdasági és monetáris együttműködés reformjára tett javaslatokat sürgette annak érdekében, hogy az euró tartósan szilárd legyen. Merkel hozzátette, szükséges a versenyképesség javítása az innováció terén, továbbá össze kell hangolni a menedéknyújtási politikákat is.

A sajtótájékoztatón nem esett szó olyan mély integrációs szándékokról, mint például az eurózóna közös pénzügyminiszteri posztja, vagy a tagországokat segítő, külső sokkhatások ellen létrehozható pénzalap gondolata. Elemzők szerint a németek különösen tartanak attól, hogy egy közös pénzügyminiszter esetén a gazdaságukat kitegyék a más, kevésbé stabil országok jelentette kockázatoknak. Júniusban 28-29-én lesz az első félévet lezáró uniós csúcstalálkozó, erre az időpontra ígéri Párizs és Berlin az útitervet.

Berlin és Párizs kemény figyelmeztetést kapott – megállj az eurózóna mélyítésével!

Nyolc észak-európai kormányzat világos figyelmeztetés intézett Macron és Merkel címére és óvják őket attól, hogy széleskörű koordináció nélkül további lépéseket tegyenek az európai egységesülés irányába. Ügyes diplomáciával Berlin adott esetben jól ki tudja használni az északiak lázadását. Az AfD szerint ráadásul a franciáknak el kellene hagyniuk az euróövezetet. Tovább >>>

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?