Hirdetés
Hirdetés

Átformálná Európa jövőjét Merkel és Macron - mégsem lesz közös pénzügyminiszter?

2018. március 17., 13:40

Közös reformokat készül bemutatni a francia és a német vezetés, a közös pénzügyminiszter gondolata azonban úgy tűnik, lekerül az asztalról.

Közös útitervet készít Franciaország és Németország az Európai Unió megreformálásához, a francia államfő azt ígérte, az terv világos és ambiciózus lesz:  kiterjed a gazdasági és pénzügyi unióra - főként az eurózónára -, a bevándorlásra, a védelmi politikára, valamint a kutatásra és oktatásra és más, még meghatározandó nagy ügyekre is.

Emmanuel Macron szerint az új elképzelések nélkülözhetetlenek Európa számára, a reformokat ráadásul a Brexit és az olaszországi választások alakulása is megnehezíti. Macron elmondta: Németország sok éven át várt, hogy Franciaország megcsinálja a maga reformjait. Franciaország ezt megtette. Európa sok éven át várta, hogy a francia-német páros előre haladjon. Most készek vagyunk rá.

Hirdetés

Elegük van a franciáknak Macronból?

Esik a francia elnök népszerűségi rátája. További részletek >>>

A napokban újraválasztott Angela Merkel kiemelte: a koalíciós kormány programjának alapvető célkitűzése a közösségi reform, és egyben válasz Franciaországnak, amely szintén reformokat javasol. A német kancellár elmondta: nem mindig vagyunk ugyanazon az oldalon, de Németország és Franciaország már elért egy sor dolgot a múltban, és ez most is határozott szándékunk.

Nem esett szó a közös pénzügyekről

A kancellár a gazdasági és monetáris együttműködés reformjára tett javaslatokat sürgette annak érdekében, hogy az euró tartósan szilárd legyen. Merkel hozzátette, szükséges a versenyképesség javítása az innováció terén, továbbá össze kell hangolni a menedéknyújtási politikákat is.

A sajtótájékoztatón nem esett szó olyan mély integrációs szándékokról, mint például az eurózóna közös pénzügyminiszteri posztja, vagy a tagországokat segítő, külső sokkhatások ellen létrehozható pénzalap gondolata. Elemzők szerint a németek különösen tartanak attól, hogy egy közös pénzügyminiszter esetén a gazdaságukat kitegyék a más, kevésbé stabil országok jelentette kockázatoknak. Júniusban 28-29-én lesz az első félévet lezáró uniós csúcstalálkozó, erre az időpontra ígéri Párizs és Berlin az útitervet.

Berlin és Párizs kemény figyelmeztetést kapott – megállj az eurózóna mélyítésével!

Nyolc észak-európai kormányzat világos figyelmeztetés intézett Macron és Merkel címére és óvják őket attól, hogy széleskörű koordináció nélkül további lépéseket tegyenek az európai egységesülés irányába. Ügyes diplomáciával Berlin adott esetben jól ki tudja használni az északiak lázadását. Az AfD szerint ráadásul a franciáknak el kellene hagyniuk az euróövezetet. Tovább >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Suttyomban beszivárog az életünkbe a blokklánc és a kriptodeviza

Suttyomban beszivárog az életünkbe a blokklánc és a kriptodeviza

Bitcoin-árfolyam ide vagy oda, kriptodevizákkal is, de még inkább az ezeket működtető blokklánc-technológiával rengeteg cég foglalkozik, köztük hatalmas multik is. A blokklánc-technika sokuk szerint olcsó, megbízható és gyors tranzakciókat tesz lehetővé, így beszivároghat a kiskereskedelembe, a szállításba, a bankvilágba, az elektromos autókba és még ki tudja, hová.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?