Hirdetés
Hirdetés

Atomtámadás miatti vészhelyzetet hirdetettek az amerikai szigeten

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 16., 06:07

Guam szigetén, melyet egy hete fenyeget Észak-Korea, annyira éber lett mindenki, hogy valaki már azt hitte, ott a bomba, és két rádión keresztül riasztást adtak le, hogy veszélyben a lakosság. Még jó hogy éjjel, és hogy már amúgy is kevesen hallgatnak hagyományos rádiót. Aki hallotta, rémesen érezhette magát, várva az atombombát.

Képzeljük el, hogy egy héten át fenyegetnek minket egy atombombával, és egyszer csak bemondja a rádió, hogy légiveszély, légiveszély. Nem szívesen lennénk a helyében azoknak a guami lakosoknak vagy ott állomásozó katonáknak, netán turistáknak, akik ezt hallották, és kezdhették lesni, hol a villanás és a tűzgömb, melybe nem szabad belenézni. Még szerencse, hogy éjjel negyed egy volt, amikor azért legtöbben otthon vannak, a katonák a laktanyában, az utcán kevesen, így nem sokan kezdtek óvóhelyet keresni.

Komolyan vehették

Hirdetés

Az már a hallgatóknak is feltűnhetett, hogy nem nevezték meg a konkrét veszélyt, noha hivatalosan úgy működne a dolog. Csak azt hajtogatták, hogy a lakosság veszélyben van. A CNCB szerint az üggyel foglalkozó hivatalos személyek elmondták, hogy az ilyen vészjelzések katonai vagy terrortámadás esetére vannak rendszeresítve, és mindig megadják a konkrét okot. A jelzést két rádió adta le negyed órán keresztül: egy zenei adó és egy keresztény vallási csatorna.

Persze nem biztos, hogy amikor észlelik a veszélyt, pontosan lehet tudni, mi is lesz belőle. Például ha már tudják, hogy rakéták közelednek, de azt nem, hogy mivel vannak felszerelve, akkor nehéz eldönteni, mi legyen a vészjelzés szövege. Így aki hallotta, akár ilyen esetre is gondolhatott, így komolyan vehette, még ha akkor is, ha várta a konkrét veszély megemlítését. Mindenesetre nem lehetett egy öröm ezt hallgatni, és rettegve várni az atombombát, egész addig, amíg be nem mondták, hogy bocs, vaklárma volt.

Közlemény, nyugtatás

A helyi polgári védelem közleményt adott ki, hogy a riasztás téves volt, nem kapcsolódott semmilyen fenyegetéshez, veszélyhez. Már dolgoznak azon a két rádióállomással, hogy hasonló tévedés a továbbiakban ne fordulhasson elő. A hatóságok próbálták megnyugtatni a helyieket és a turistákat egyaránt, hogy nagyon alacsony a tényleges veszély, persze a turisták erre azt mondhatják, hogy inkább egy másik szigetre megyünk nyaralni, melyet nem fenyegetnek atombombával, és ezért vaklármák sincsenek.

Hülye lenne odalőni

Mindazonáltal most már Észak-Korea részéről szamárság lenne Guam felé lőni, hisz minden szakértő annyit foglalkozott már a kérdéssel, hogy becsukott szemmel is lerajzolja a rakéta útját a térképpen, így aztán a teljes amerikai és japán rakétavédelem ezt szakaszt lesi, vagyis esélye sincs akár több rakétának is eljutni a célig. Felmerülhet még, hogy Kim Dzsong Un katonái ravaszak, és ez csak az elterelő művelet, a beetetés, és aztán majd lőnek másfelé, de feltételezzük, hogy erre a másik oldal is gondol.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Minden autós rémálma: százezres károkat okozhat, ha nem figyelsz

Minden autós rémálma: százezres károkat okozhat, ha nem figyelsz

Defekt, sérült felni, rossz egyenesfutás: problémák, amelyek akár egyetlen kátyú után is jelentkezhetnek. Mindez nem csoda: egy-egy fagyos, csapadékos hét után kátyúk ezrei jelennek meg a hazai utakon, amelyek akár százezres nagyságrendű kárt is okozhatnak autónkban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?