Hirdetés
Hirdetés

Átterjedhet Kínára a hongkongi elégedetlenség – a Pentagon kemény lépései

Káncz Csaba, 2019. augusztus 14., 15:13
Cimkék
USA
, Kína
, Hongkong

A kínai kommunista párt mandarinjainak idegessége érthető, hiszen a társadalmi nyugtalanság átterjedhet a határon. Egy katonai beavatkozás esetén új szakasz kezdődne az USA és Kína politikai kapcsolataiban, amely már így is a Hidegháború időszakát idézi. A Pentagon ütemesen helyezgeti a bábukat a geopolitikai sakktáblán. Káncz Csaba jegyzete.

EPA/JEROME FAVRE
EPA/JEROME FAVRE

A világ nyolcadik legforgalmasabb repterét a hongkongi tüntetők tegnap már második napja bénították le. Mindez a múlt heti – öt évtizede az első – általános sztrájkkal karöltve érzékletetesen mutatja a hét milliós városban kialakult politikai válság mélységét. A befektetők bizalma is megrendült, a brókerek jó része elveszti az állását az elkövetkező hónapokban. A befektetők attól rettegnek, hogy a Mao Ce-tung egyeduralkodó elnököt példaképének tartó és az 1989-es Tienanmen-téri tüntetésnél Teng Hsziao-ping akkori kínai vezetőt gyengekezűnek tartó Hszi Csin-ping jelenlegi elnök bármikor megelégelheti a politikai felfordulást Hongkongban és beküldi a kínai fegyveres erőket "rendet tenni".

Kína szeretné színes forradalomnak beállítani

Erre maga az állami sajtó is rájátszik, amely hétfőn ilyen jellegű készülődésről tett közzé videót. Valóban, a kínai információs hadviselési gépezet már teljes fordulatszámon pörög.  Az elhárítás harmonikusan összedolgozik a propaganda-gépezettel és az elmúlt napokban sikerült azonosítaniuk azt az amerikai diplomatát, aki Peking szerint „színes forradalmat” szít az egykori brit koronagyarmaton.

A kínai állami média megnevezte Julie Eadeh diplomatát, a hongkongi amerikai főkonzulátus politikai osztályának főnökét, aki találkozott a tüntetők vezetőivel. Eadeh korábban több politikai válságövezetben szolgált Bagdadtól Bejrútig. A kínai állami sajtó szerint Eadeh egy felforgatásra kiképzett ügynök, aki a CIA zsoldjában állva fűti a tüntetéseket.

Hirdetés

Átterjed-e Kínára?

Peking eközben a tüntetőket már azzal vádolja, hogy a cselekedeteik kimerítik a terrorizmus fogalmát. A kínai kommunista párt (CCP) mandarinjainak idegessége érthető, hiszen attól tartanak, hogy a társadalmi nyugtalanság átterjedhet a határon. Ez bizony jogos aggodalom, hiszen a 30 éve leglassabb ütemben növekvő Kína korábbi virágzó városait már megérintette a recesszió jeges lehellete.

Trump elnök eddig távolságtartással figyelte az eseményeket és azt kínai belügynek nyilvánította augusztus elején. De a hongkongi politikai válság eszkalálódása megerősítette a keményebb fellépést követelők hangját. Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője hétfőn figyelmeztette Pekinget, hogy bármifajta erőszakos leverése a tüntetéseknek „teljes mértékben elfogadhatatlan” lenne, egyben támogatásáról biztosítva az autonómiájukért és szabadságukért tüntetőket.

A Pentagon nagyon aktív

Azt ebben a pillanatban nehéz megmondani, hogy milyen szintű embargós intézkedéseket hozna Washington egy kínai katonai beavatkozás esetén. Az viszont bizonyosnak tűnik, hogy egy teljesen új szakasz kezdődne a két ország politikai kapcsolataiban, amely már így is a Hidegháború időszakát idézi. A Pentagon mindenesetre már ütemesen helyezgeti a bábukat a geopolitikai sakktáblán.

A múlt héten Mark Esper új amerikai védelmi miniszter első külföldi útja nem Európába vezetett, hanem  Japánba, Dél-Koreába, Ausztráliába és Mongóliába. Olyan országokba tehát, amelyek problémásnak találják Kína világhatalmi törekvéseit és az USÁ-t tekintik védhatalomnak. Esper augusztus harmadikán – alig egy nappal azután, hogy az USA hivatalosan is kivonult a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodásból (INF) – kijelentette, hogy közép-hatótávolságú rakétákat akar Ázsiába telepíteni. Kína teljes joggal magára vette a fenyegetést és válaszlépéseket helyezett kilátásba.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Miért nem gyengül az a fránya forint, ha mindenki azt várja?

Miért nem gyengül az a fránya forint, ha mindenki azt várja?

Miközben az MNB-nek hivatalosan nincs árfolyamcélja, a külföldiek már rég berendezkedtek arra, hogy a magyar jegybank folyamatosan a gyengébb szintek felé terelgeti a forintot. Mostanra úgy tűnik, belföldön is elfogadták az intézmények a folyamatot - ha azonban a grafikonok mögé tekintünk, azt látjuk, új szelek támadhatnak a devizapiacon. Külső szakértőnk jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?