Hirdetés
Hirdetés

Átterjedhet Kínára a hongkongi elégedetlenség – a Pentagon kemény lépései

Káncz Csaba, 2019. augusztus 14., 15:13
Cimkék
USA
, Kína
, Hongkong

A kínai kommunista párt mandarinjainak idegessége érthető, hiszen a társadalmi nyugtalanság átterjedhet a határon. Egy katonai beavatkozás esetén új szakasz kezdődne az USA és Kína politikai kapcsolataiban, amely már így is a Hidegháború időszakát idézi. A Pentagon ütemesen helyezgeti a bábukat a geopolitikai sakktáblán. Káncz Csaba jegyzete.

EPA/JEROME FAVRE
EPA/JEROME FAVRE

A világ nyolcadik legforgalmasabb repterét a hongkongi tüntetők tegnap már második napja bénították le. Mindez a múlt heti – öt évtizede az első – általános sztrájkkal karöltve érzékletetesen mutatja a hét milliós városban kialakult politikai válság mélységét. A befektetők bizalma is megrendült, a brókerek jó része elveszti az állását az elkövetkező hónapokban. A befektetők attól rettegnek, hogy a Mao Ce-tung egyeduralkodó elnököt példaképének tartó és az 1989-es Tienanmen-téri tüntetésnél Teng Hsziao-ping akkori kínai vezetőt gyengekezűnek tartó Hszi Csin-ping jelenlegi elnök bármikor megelégelheti a politikai felfordulást Hongkongban és beküldi a kínai fegyveres erőket "rendet tenni".

Kína szeretné színes forradalomnak beállítani

Erre maga az állami sajtó is rájátszik, amely hétfőn ilyen jellegű készülődésről tett közzé videót. Valóban, a kínai információs hadviselési gépezet már teljes fordulatszámon pörög.  Az elhárítás harmonikusan összedolgozik a propaganda-gépezettel és az elmúlt napokban sikerült azonosítaniuk azt az amerikai diplomatát, aki Peking szerint „színes forradalmat” szít az egykori brit koronagyarmaton.

A kínai állami média megnevezte Julie Eadeh diplomatát, a hongkongi amerikai főkonzulátus politikai osztályának főnökét, aki találkozott a tüntetők vezetőivel. Eadeh korábban több politikai válságövezetben szolgált Bagdadtól Bejrútig. A kínai állami sajtó szerint Eadeh egy felforgatásra kiképzett ügynök, aki a CIA zsoldjában állva fűti a tüntetéseket.

Hirdetés

Átterjed-e Kínára?

Peking eközben a tüntetőket már azzal vádolja, hogy a cselekedeteik kimerítik a terrorizmus fogalmát. A kínai kommunista párt (CCP) mandarinjainak idegessége érthető, hiszen attól tartanak, hogy a társadalmi nyugtalanság átterjedhet a határon. Ez bizony jogos aggodalom, hiszen a 30 éve leglassabb ütemben növekvő Kína korábbi virágzó városait már megérintette a recesszió jeges lehellete.

Trump elnök eddig távolságtartással figyelte az eseményeket és azt kínai belügynek nyilvánította augusztus elején. De a hongkongi politikai válság eszkalálódása megerősítette a keményebb fellépést követelők hangját. Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője hétfőn figyelmeztette Pekinget, hogy bármifajta erőszakos leverése a tüntetéseknek „teljes mértékben elfogadhatatlan” lenne, egyben támogatásáról biztosítva az autonómiájukért és szabadságukért tüntetőket.

A Pentagon nagyon aktív

Azt ebben a pillanatban nehéz megmondani, hogy milyen szintű embargós intézkedéseket hozna Washington egy kínai katonai beavatkozás esetén. Az viszont bizonyosnak tűnik, hogy egy teljesen új szakasz kezdődne a két ország politikai kapcsolataiban, amely már így is a Hidegháború időszakát idézi. A Pentagon mindenesetre már ütemesen helyezgeti a bábukat a geopolitikai sakktáblán.

A múlt héten Mark Esper új amerikai védelmi miniszter első külföldi útja nem Európába vezetett, hanem  Japánba, Dél-Koreába, Ausztráliába és Mongóliába. Olyan országokba tehát, amelyek problémásnak találják Kína világhatalmi törekvéseit és az USÁ-t tekintik védhatalomnak. Esper augusztus harmadikán – alig egy nappal azután, hogy az USA hivatalosan is kivonult a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodásból (INF) – kijelentette, hogy közép-hatótávolságú rakétákat akar Ázsiába telepíteni. Kína teljes joggal magára vette a fenyegetést és válaszlépéseket helyezett kilátásba.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek

Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek

Három éven belül az összes kínai kormányhivatalban és állami intézményben helyi gyártásúra kell cserélni az idegen számítógépes eszközöket és szoftvereket. Az intézkedés 20-30 millió hardver lecserélését jelentheti, az amerikai gyártók pedig évi 150 milliárd dolláros megrendeléstől is eleshetnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?