6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ugyan az elmúlt napokban mutatott némi életjelet a forint, ám még mindig meglehetősen közel van a történelmi mélypontjához. Aki külföldre készül nyaralni, azt a gyenge forint több szempontból érinti, de miért tétlen a kormány és a jegybank?
MTI Fotó: Varga György

Akár cinikusnak is minősíthető megjegyzést tett Varga Mihály, pénzügyminiszter egy csütörtökön megjelent, a Figyelőnek adott nyilatkozatban. A politikus arra a kérdésre, hogy a 325 forintos euróárfolyam mellett mit tanácsol, mikor vegyenek eurót a nyaralni induló magyarok, azt mondta: izgalmas egy külföldi kirándulás, de egyáltalán nem baj, ha honfitársaink itthon töltik a szabadságukat, itthon pihennek és költenek. Annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon.

Ha valaki mégsem hallgatna a miniszterre, és külföldi nyaralást tervez, az a gyenge forint miatt többletköltséggel kell, hogy kalkuláljon. Forintban számolva szinte biztosan magasabb szállásköltsége lesz, de nagy valószínűséggel az utazás is drágább lehet, hiszen a magyar fizetőeszköz helyzete visszaköszön az üzemanyag árakban is. A nemzetközi piacokon hiába esett az elmúlt hetekben szinte folyamatosan a szénhidrogén kurzusa, a hazai benzinkutaknál továbbra is a lélektani 400-as szint felett van mind a benzin, mind a gázolaj ára.

Az MNB nem foglalkozik a kérdéssel

A hazai lakosság a devizahitelek kivezetése óta kevésbé érzi a bőrén a forint hanyatlásának következményeit, ám a fentihez hasonlóan azért vannak esetek, amikor szembesülünk ezzel. Az importon keresztül az inflációra is hat a deviza árfolyam, ám a jelek azt mutatják, hogy sem a kormány, sem az MNB nem izgatja magát a forint kurzusa miatt.

Ha szóba kerül a forint árfolyama (legyen szó éppen erősödésről vagy gyengülésről) a jegybank illetékesei minden alkalommal megjegyzik, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja, így nem kívánnak azzal foglalkozni, hogy áll az euróhoz vagy a dollárhoz képest a magyar fizetőeszköz. A kormány ugyan a költségvetésben kalkulál egy árfolyammal, de az nincs kőbe vésve, így számukra sem okoz tragédiát, ha a terveknél esetleg gyengébb szintre került a forint.



Nincs komoly inflációs nyomás

Vannak azonban olyan területek, amit a politikai vezetés sem téveszt szem elől. A lakossági devizahiteleket leépítése az ország vezetése számára nagy könnyebbség, mert a szavazópolgárok részéről az ilyen típusú nyomás gyakorlatilag megszűnt. A lakosság részéről így esetlegesen egy erőteljes áremelkedés lenne, ami miatt a politika a forint erősítése érdekében tenne határozott lépteket. Erről azonban egyelőre nincs szó. Az energiaárak ugyan emelkedtek, az üzemanyagok a lélektaninak tekinthető 400 forintos szint fölé ugrottak, ám miután ilyennel néhány éve (igaz akkor jóval magasabb olajár mellett) találkozhattunk, ez nem járt semmiféle következménnyel. Emellett természetesen vannak olyan importtermékek, amelyek ára emelkedett, de a tömegcikkek közül egyiknél sem találkozhattunk ilyen esettel. A leértékelődés miatti inflációs nyomás tehát részterületeken van, ám annak a közhangulatra nincs általános hatása.

A devizában fennálló államadósság sem jelent kockázatot

Van viszont az államnak hitele (adóssága), amelynek egy része nem forintban, hanem valamilyen más devizában lett kibocsátva. A forint gyengülése miatt kötvények, és így az adósság forintban nyilvántartott mértéke növekszik. Miután az adósság elleni harc elég régen parkolópályára került, így a közvélemény számára inkább csak számmágiának tűnnek azok az adatok, ami az államadósság kapcsán nyilvánosságra kerülnek. Akikhez eljutnak ezek az információk, azok általában nem igazán tudják értelmezni ezt, jellemző példa, hogy a Facebookon rendszeresen jelennek meg olyan posztok, amelyek megkérdőjelezik Orbán Viktor csökkenő adósságról szóló kijelentéseit, azzal indokolva ezt, hogy az államadósság nominális értéke emelkedik.

Ha ebből a szempontból nézzük, akkor itt is igaz az, hogy a választópolgárok közvetlenül nem igazán érzékelik az államadósság hatását, így ennek sincs politikai kockázata. Ráadásul azt lehet mondani, hogy gazdasági sincs sok, hiszen világszerte továbbra is óriási a szabad likviditás, amelynek egy része a negatív hozammal kecsegtető német vagy svájci állampapírral szemben még mindig szívesebben választja a magyart. Arról nem is beszélve, hogy sikeres volt az elmúlt években az a stratégia, amely az államadósság esetében is a forintban történő kötvénykibocsátásokat preferálta, így a devizás kibocsátások jelentősége is csökkent.

Mi van a mérleg másik serpenyőjében?

Ha az államnak és az MNB-nek nem fáj a gyengébb forint, akkor felmerül, hogy esetleg előnye származhat-e belőle? A jegybank működése alapesetben nem arról szól, hogy nyereséget termeljenek, de ha mégis sikerül, azt nyilvánvalóan nem bánják. Korábban például ez volt a forrása az MNB által létrehozott Pallas Athéné alapítványoknak. A korábbi időszakban pedig bebizonyosodott, hogy a jegybank eredményére igen komoly hatással vannak az árfolyamok, az MNB kevésbé a kamatoknak, mint a gyenge forintnak köszönheti a profitot.

A kormány számára abból a szempontból lehet előnye az árfolyamoknak, hogy az egyébként erősen exportorientált magyar gazdaság szempontjából nagyon nem mindegy milyen az itteni vállalatok pozíciója.

Gesztus az autógyáraknak?

A magyar ipar motorja egyértelműen az autógyártás lett, amely ráadásul a GDP-ből is igen komoly részaránnyal rendelkezik, hiszen a Magyarországon előállított termékek és szolgáltatások 5 százalékát adja ez a szektor. Napjaink "zavaros" nemzetközi hangulata, így a kereskedelmi háborús helyzet nem kedvez az autógyártóknak, arról nem is beszélve, hogy a technológiai változások (elektromos hajtás előretörése, az önvezetők autók várható megjelenése) is kihívásokat jelent az ebben a szektorban tevékenykedő cégeknek.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a kormány ambiciózus béremelési programja, amely a munkaerőhiánnyal karöltve a munkavállalók számára lehetőséget teremtett a jobb alkupozícióra. Sőt, az Audinál például a nemzetközi ellátási láncot is megakasztó munkabeszüntetésre is sor került. A vállalatok végül kénytelenek voltak lenyelni a keserű pirulát, és a tervezettnél nagyobb béremelést hajtottak végre.

Az biztos, hogy nincs semmiféle formális megállapodás a kormány és a szektor legfontosabb szereplői között, az viszont nem kizárt, hogy valamiféle "összekacsintás" azonban történt. A gyenge forint - ahogy azt fent levezettük - a kormánynak különösebben nem fáj,  a németországi székhelyű, euróban számoló vállalatoknak viszont kifejezetten előnyös, mivel így a magyar üzemek költségei alacsonyabbak lesznek. Így benne van a pakliban, hogy ha már a forint a történelmi mélypontja közelébe gyengült, akkor a magyar illetékesek (MNB, kormány) nem tesz semmit, így gyakorolva gesztust a nagy exportőrök felé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG