Hirdetés
Hirdetés

Az első jóslat: az euroszkeptikusok és a zöldek hozhatják a meglepetést az EP-ben

2019. május 26., 21:05

Az eddigi részeredmények, exit pollok alapján készült előrejelzések szerint a Néppárt a vártnál nagyobbat veszített, a liberálisok adják a harmadik legnagyobb erőt. A Salvini-féle euroszkeptikusok és a zöldek meglepetést hozhattak - egyelőre még kérdés, mekkorát.

Szinte minden országban nőtt a részvételi arány az 5 évvel ezelőttihez képest, a (részben előzetes) adatok alapján csak 3 országban csökkent a részvételi arány (Bulgária, Málta, Litvánia). Magyarországon rekord részvételi arány született - erről itt írtunk bővebben. Öszességében 51 százalék körül lehet majd a részvételi arány össz-EU szinten - utoljára 1994-ben volt 50 százalék fölött, egyébként folyamatosan csökkent a részvétel.

A nagy pártcsaládok tényleg sokat veszítettek - Salviniék és a zöldek is előretörtek

Hirdetés

A jelenlegi állás szerint a Néppárt 43, a szocialisták 38 mandátumot veszíthettek az 5 évvel ezelőttihez képest (173 és 147 mandátum) - a Néppárt az előrejelzettnél valamivel gengébb, a szocialisták a várttal megegyező eredményt hoztak.

A liberális Alde adhatja a harmadik legnagyobb erőt (101 mandátum, 32-vel több, mint 5 éve).

Az ENF, a Salvini-féle euroszkeptikusok 57 mandátumot szerezhettek, ez valamivel kevesebb lehet a vártnál, a zöldek viszont 71-et - ez 19-cel több, mint 5 éve, és a várakozásokat felülmúlja. Legalábbis az EP előrejelzése szerint - a Politico ugyanis jóval erősebbre várja az eurpszkeptikusokat (74 mandátum) és gyengébbre a zöldeket (55 mandátum)

A konzervatív ECR csak 58 mandátumot hozhat - ez 19-cel kevesebb, mint 5 éve és a várakozásokat is alulmúlja. Az ECR így harmadik erőből a hatodik helyre eshet vissza.

Így néz ki mindez az EP vizualizációján:

Így pedig a Politicóén:

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megéri Pakson dolgozni: csaknem 22 százalékkal nőttek tavaly a fizetések

Megéri Pakson dolgozni: csaknem 22 százalékkal nőttek tavaly a fizetések

Egyelőre nem az oroszoktól vásárolja a legtöbb szolgáltatást az új atomerőművi blokkokat építő cég. Lapunk számításai szerint 2018-ban átlagosan 21,7 százalékkal emelkedett a járulékoktól megtisztított bérköltség az új paksi blokkokat előkészítő állami vállalatnál, a Paks II. Zrt.-nél. Ami azt jelentette, hogy egy dolgozó bérköltsége átlagosan havi 1 238 313 forint volt az előző évben, míg egy évvel korábban 1 017 068 forintot számfejtettek az alkalmazottaknak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?