Hirdetés
Hirdetés

Az első tényleges esély Trump idő előtti leváltására

2017. augusztus 22., 06:07

Az amerikai elnök hét hónapja van hivatalban, de nem szűnnek a körülötte zajló botrányok. Sokan felteszik a kérdést, hogy ha így van, miért nem váltanak, hisz ennek a demokráciában semmi akadálya, ha a parlamenti többség úgy dönt. A válasz: saját pártja ragaszkodik hozzá, de jövőre kongresszusi választások lesznek, így változhatnak az erőviszonyok.

Már Trump megválasztása előtt is sok találgatás látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az ellentmondásosnak ígérkező elnök kitöltheti-e a hivatalát. Akkor azonban még megillette az elnökjelöltet az a vélekedés, hogy elnökként változtat retorikáján, és tulajdonképpen olyan lesz, mint a többi amerikai elnök. Nem ez történt, belpolitikai botrányai nem csitulnak, és a nemzetközi diplomáciában is volt pár kellemetlen eset.

Csak ha demokrata lesz a többség

Lehetőség elvileg lenne egy eljárás megindítására (impeachment), melynek vége az elnök leváltása lenne, hisz Bill Clintont annak idején egészen nevetséges okok miatt próbálták meg leváltani. Úgy tűnik azonban, az akarat nincs meg ehhez, a republikánus párt kitart az elnök mellett. Így jó eséllyel a jelenlegi kongresszusi felállás mellett nem is lesz ebben változás, a jövő évi választásokig nem merül fel a kérdés.

Hirdetés

Egy, a CNBC által megszólaltatott politikai elemző szerint azonban ha a jövő évi kongresszusi választásokon demokrata győzelem születik, megváltozik a helyzet. A demokraták győzelme esetére sem lemondatási eljárást jósol az elemző, hanem arra számít, hogy a különböző kongresszusi bizottságokat átvevő demokraták kikérhetik és nyilvánosságra hozhatják az elnök adóbevallásait, és azokból olyan dolgok derülhetnek ki, melyek az elnököt lemondásra kényszerítik.

Adóügyek

A kérdés már a kampány során is felmerült, ugyanis míg a 70-es évek óta az előző elnökök nyilvánosságra hozták adóbevallásukat, addig Trump ezt megtagadta. Azonban ezeknek elég kínos dolgot kell tartalmazniuk az elnökre nézve, különben a republikánusok nehezen szánják rá magukat álláspontjuk megváltoztatására, és akkor az elnökre sem nehezedik nyomás a lemondás iránt.

A különböző fogadóirodáknál egyébként folyamatosan magasnak tűnik az elnök lemondatásának esélye, meglepően sokan teszik fel pénzüket arra, hogy az elnök még idén megbukik. Ilyen folyamatot már az év elején is lehetett tapasztalni, most az elmúlt hetek botránysorozata dobhatta meg a fogadási kedvet. Ugyanakkor úgy tűnik, idén semmi nem ingatja meg az elnöki hivatalt.

Más a logika

A fogadók és a közvélemény jelentős része feltehetően abból a logikus gondolatmenetből indul ki, hogy ha egy elnökkel vagy miniszterelnökkel sok a gond és nagyon népszerűtlen lesz, akkor az őt a hivatalba juttató párt kiáll mögüle, és másik vezetőt választ helyette a parlamenten keresztül. Erre nálunk is volt példa: 2004-ben Medgyessy Pétert váltották le, nem mintha bármi különösebb probléma lett volna vele, csak úgy gondolták, nem tudnak vele újabb választást nyerni.

Elnöki rendszerben ez egy kicsit nehézkesebb, Amerikában ennek egyetlen módja az impeachment, amikor a képviselőház kezdeményezi annak megállapítását, hogy az elnök valami olyat követett el, ami indokolja a leváltását, és ezt mind a képviselőház, mind a szenátus jóváhagyja. A konkrét esetben a republikánusok gondolatmenete az lehetne, hogy a lemondott elnök helyét átveszi Mike Pence jelenlegi alelnök, és a következő elnökválasztásnál Trump már egy régi emlék lesz, és Pence simán nyerheti a választást. Kétségkívül Gerald Ford esetében, aki a lemondott Nixont követte, nem jött be ez a forgatókönyv.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Merkel két és fél évvel a migránsválság elindulása után európai megoldásról prédikál, de a német közvélemény többsége már Seehofernek hisz. A migrációs válság mély politikai hasadáshoz vezetett, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Orbán az EU Bizottságot „fehérgalléros embercsempészeknek” nevezte.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?