Hirdetés
Hirdetés

Az orosz pilótákon állna bosszút Amerika?

2018. április 20., 15:44

A Kreml szerint szándékosan akadályozzák az orosz pilóták vízumigénylését, ami gondot okozhat a légi forgalomban a két ország között.

Az orosz kormány szerint az amerikai hatóságok szándékosan akadályozzák a vízumok kiadását orosz pilótáknak, ami fennakadásokat okozhat a két ország közötti légi forgalomban. Washington korábban már jelezte, hogy a konzuli személyzet létszámhiánya miatt akadozik a vízumok kiadása, de a Kreml szóvivője szerint semmilyen objektív okuk nem lehet az amerikaiaknak a vízumkiadás lassítására, mivel a Szkripal-ügy miatti kölcsönös diplomáciai intézkedések a konzuli szolgálatokat nem érintették.

Nincs kegyelem - újabb csapást mértek az Iszlám Államra

Hirdetés

A Kreml nem zárja ki az újabb barátságtalan amerikai lépések lehetőségét. További részletek >>>

Dmitrij Peszkov szerint az amerikaiak szándékosan nehezítik a vízumkiadást, és ez - mint fogalmazott - "teljes egészében az amerikai kollégák lelkén szárad". Hozzátette: természetesen ez aggasztó, nem akarjuk az események ilyen irányú fejlődését. Az orosz külügyminisztérium korábban figyelmeztetett: megszűnhet a légi összeköttetés Oroszország és az Egyesült Államok között, ha az Aeroflot orosz légitársaság pilótái nem jutnak hozzá orosz vízumhoz. A tárca emlékeztetett arra, hogy a kétoldalú légi közlekedést szabályozó 1994-es orosz-amerikai megállapodás értelmében a hatóságok kötelesek jó előre kiadni a vízumokat a pilótáknak. A külügy közleményében azt írta:

"Az amerikai hatóságok mintha attól tartanának, hogy az oda érkező oroszok kinyitják az egyszerű amerikaiak szemét a rájuk tukmált oroszellenes propaganda butaságaira, ezért célirányosan akadályozzák az emberek közti kapcsolattartást."

A légitársaság közleményben tudatta, hogy a légitársaság pilótáinak jelen pillanatban van elegendő vízumuk ahhoz, hogy még néhány hónapig működtetni tudják a két ország közötti repülőjáratokat, de könnyen megtörténhet, hogy nekik és a légikísérőknek is túlórázniuk kell majd. A légitársaság súlyosnak tartja a problémát, és ezért fordult segítségért az orosz külügyi és közlekedési tárcákhoz.

Gyűlnek a viharfelhők Putyin feje felett

Brutálisan nő az országon a nyugati politikai és pénzügyi nyomás, mindez párosul az oroszok egyre növekvő igényével a változásra. Nem jó jel, hogy Putyin egy stagnáló gazdaságot ural, miközben nincsen kijelölt utódja. A hagyományos orosz befolyási övezetnek számító Közép-Ázsiában Moszkva mára elvesztette vezető gazdasági pozícióját, miközben Kína növeli a hatalmi jelenlétét. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

10 millió dollárt fizetett lobbizásra Horvátország, hogy kedvezőbb döntés szülessen a perekben. Az Interpol csak úgy körözte volna tovább Hernádit, ha a horvátok előre fizetik a perköltségeket arra az esetre, ha a Mol-elnök perel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?