Hirdetés
Hirdetés

Az OTP máris lépett: megvan, meddig lehet lakástakarékot kötni

2018. október 16., 14:11

Nem sok ideje maradt azoknak, akik állami támogatást szeretnének lakástakarékuk mellé.

Megszünteti a lakástakarék-szerződésekhez járó állami támogatást egy, a parlamenthez benyújtott kormánypárti törvénymódosító javaslat. A jogszabály-módosítás értelmében a lakástakarék-szerződésekhez nem járna a jelenleg 30 százalékos, évente maximum 72 ezer forintos állami támogatás.

A KSH adatai alapján a magyar piacon működő lakástakarék-pénztáraknál lévő lakáshitel-állomány 385 milliárd forintot tett ki az idei első félév végén, ez a teljes lakáshitel-állomány több mint 12 százalékát tette ki. A bankok kezében 1773 milliárd forintnyi lakáshitel volt, ami a teljes hitelállomány 57 százaléka.

Hirdetés

Mennyi idő maradt?

Az igazi kérdés most az, mennyi időnk van biztosítani a lakástakarék mellé járó állami támogatást? A gyorsan elfogadott módosítás után az OTP Lakástakarék közzétette hivatalos menetrendjét – jelezte a Bank360 szakportál. A bank közleménye szerint

  • a mai nap (2018.10.16.) az utolsó nap, amikor még van lehetőség szerződni
  • partneri szerződéskötés esetén a szerződés leadási határideje a szerződéskötést követő 2. munkanap
  • a szerződés megkötését követően a lehető leghamarabb, de legkésőbb október 31-ig kell megtenni az első befizetést.

Veres Patrik, a Bank360 szakértője felhívta a figyelmet: hogy a törvény elfogadását követően további részletek láthatnak napvilágot az állami támogatással kiegészített lakástakarékpénztári megtakarítással kapcsolatban. Sokáig viszont nem érdemes gondolkozni, ha biztosítani akarjuk az akár 720 000 forintos állami támogatást – tette hozzá.

Csányi Sándor a támogatás megszüntetéséről nem egyeztetett előzetesen a Bankszövetséggel, a változásról ma értesült a hírekből, miután tegnap focimeccsen volt kollégáival. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója elmondta: az üzleti környezet szempontjából aggályos lehet az, hogy ilyen rövid idő alatt zavarnak le egy ilyen horderejű döntést – ugyanakkor ilyen típusú intézkedéseket nem szoktak fél-egy évvel korábban bejelenteni, mert akkor évekre el lehetne tolni a hatását – értesült a HVG.

A cikk szerint a bankvezér üzletileg nem számít jelentős változásra, mivel nem egy jövedelemforrás, vagy egy támogatott hitel lehetősége esik ki. A kormány szándéka szerint az államkasszában maradó összeget a CSOK-ra kívánják fordítani, nem pedig megspórolni. Hozzátette: jelenleg elég korlátozott a lakás-takarékpénztárak által felhasználható forrás köre – ha a támogatást szélesebb körben lehet felhasználni, akkor kedvező is lehet ez a változás.

Frissítés: Az online lakástakarékpénztár-nyitási opció már el is tűnt az OTP weblapjáról.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Semmit sem tanultunk a világháborúkból – miért életveszély Kína tengeri kihívása?

Semmit sem tanultunk a világháborúkból – miért életveszély Kína tengeri kihívása?

A politikai elitek nem engedik kitisztítani a pénzügyi rendszert, holott a globális adósságállományok brutális növekedése már nem jár együtt a GDP emelkedésével. Az első világháború lezárásának évfordulóján kiüresedett beszédeket hallhattunk, holott igazán aktuális lett volna a német-kínai párhuzam megvitatása. Washington katonai fenyegetései Peking címére az elmúlt napokban új szintre ugrottak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?