Hirdetés
Hirdetés

Az OTP máris lépett: megvan, meddig lehet lakástakarékot kötni

2018. október 16., 14:11

Nem sok ideje maradt azoknak, akik állami támogatást szeretnének lakástakarékuk mellé.

Megszünteti a lakástakarék-szerződésekhez járó állami támogatást egy, a parlamenthez benyújtott kormánypárti törvénymódosító javaslat. A jogszabály-módosítás értelmében a lakástakarék-szerződésekhez nem járna a jelenleg 30 százalékos, évente maximum 72 ezer forintos állami támogatás.

A KSH adatai alapján a magyar piacon működő lakástakarék-pénztáraknál lévő lakáshitel-állomány 385 milliárd forintot tett ki az idei első félév végén, ez a teljes lakáshitel-állomány több mint 12 százalékát tette ki. A bankok kezében 1773 milliárd forintnyi lakáshitel volt, ami a teljes hitelállomány 57 százaléka.

Hirdetés

Mennyi idő maradt?

Az igazi kérdés most az, mennyi időnk van biztosítani a lakástakarék mellé járó állami támogatást? A gyorsan elfogadott módosítás után az OTP Lakástakarék közzétette hivatalos menetrendjét – jelezte a Bank360 szakportál. A bank közleménye szerint

  • a mai nap (2018.10.16.) az utolsó nap, amikor még van lehetőség szerződni
  • partneri szerződéskötés esetén a szerződés leadási határideje a szerződéskötést követő 2. munkanap
  • a szerződés megkötését követően a lehető leghamarabb, de legkésőbb október 31-ig kell megtenni az első befizetést.

Veres Patrik, a Bank360 szakértője felhívta a figyelmet: hogy a törvény elfogadását követően további részletek láthatnak napvilágot az állami támogatással kiegészített lakástakarékpénztári megtakarítással kapcsolatban. Sokáig viszont nem érdemes gondolkozni, ha biztosítani akarjuk az akár 720 000 forintos állami támogatást – tette hozzá.

Csányi Sándor a támogatás megszüntetéséről nem egyeztetett előzetesen a Bankszövetséggel, a változásról ma értesült a hírekből, miután tegnap focimeccsen volt kollégáival. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója elmondta: az üzleti környezet szempontjából aggályos lehet az, hogy ilyen rövid idő alatt zavarnak le egy ilyen horderejű döntést – ugyanakkor ilyen típusú intézkedéseket nem szoktak fél-egy évvel korábban bejelenteni, mert akkor évekre el lehetne tolni a hatását – értesült a HVG.

A cikk szerint a bankvezér üzletileg nem számít jelentős változásra, mivel nem egy jövedelemforrás, vagy egy támogatott hitel lehetősége esik ki. A kormány szándéka szerint az államkasszában maradó összeget a CSOK-ra kívánják fordítani, nem pedig megspórolni. Hozzátette: jelenleg elég korlátozott a lakás-takarékpénztárak által felhasználható forrás köre – ha a támogatást szélesebb körben lehet felhasználni, akkor kedvező is lehet ez a változás.

Frissítés: Az online lakástakarékpénztár-nyitási opció már el is tűnt az OTP weblapjáról.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Horst Seehofer szerint a magyar kormányfő néha ugyan túlzásokba esik, de ettől még demokrata politikus, akinek figyelemreméltó múltja van. A német belügyminiszter, a CSU egykori elnöke a Neue Zürcher Zeitungnak arról is beszélt, hogy a menekültpolitika Európa Achilles-sarka. A német kormány a héten újabb menekültügyi szigorításokról döntött, és csökkentené a menedékkérők ellátását.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?