Hirdetés
Hirdetés

Az OTP máris lépett: megvan, meddig lehet lakástakarékot kötni

2018. október 16., 14:11

Nem sok ideje maradt azoknak, akik állami támogatást szeretnének lakástakarékuk mellé.

Megszünteti a lakástakarék-szerződésekhez járó állami támogatást egy, a parlamenthez benyújtott kormánypárti törvénymódosító javaslat. A jogszabály-módosítás értelmében a lakástakarék-szerződésekhez nem járna a jelenleg 30 százalékos, évente maximum 72 ezer forintos állami támogatás.

A KSH adatai alapján a magyar piacon működő lakástakarék-pénztáraknál lévő lakáshitel-állomány 385 milliárd forintot tett ki az idei első félév végén, ez a teljes lakáshitel-állomány több mint 12 százalékát tette ki. A bankok kezében 1773 milliárd forintnyi lakáshitel volt, ami a teljes hitelállomány 57 százaléka.

Hirdetés

Mennyi idő maradt?

Az igazi kérdés most az, mennyi időnk van biztosítani a lakástakarék mellé járó állami támogatást? A gyorsan elfogadott módosítás után az OTP Lakástakarék közzétette hivatalos menetrendjét – jelezte a Bank360 szakportál. A bank közleménye szerint

  • a mai nap (2018.10.16.) az utolsó nap, amikor még van lehetőség szerződni
  • partneri szerződéskötés esetén a szerződés leadási határideje a szerződéskötést követő 2. munkanap
  • a szerződés megkötését követően a lehető leghamarabb, de legkésőbb október 31-ig kell megtenni az első befizetést.

Veres Patrik, a Bank360 szakértője felhívta a figyelmet: hogy a törvény elfogadását követően további részletek láthatnak napvilágot az állami támogatással kiegészített lakástakarékpénztári megtakarítással kapcsolatban. Sokáig viszont nem érdemes gondolkozni, ha biztosítani akarjuk az akár 720 000 forintos állami támogatást – tette hozzá.

Csányi Sándor a támogatás megszüntetéséről nem egyeztetett előzetesen a Bankszövetséggel, a változásról ma értesült a hírekből, miután tegnap focimeccsen volt kollégáival. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója elmondta: az üzleti környezet szempontjából aggályos lehet az, hogy ilyen rövid idő alatt zavarnak le egy ilyen horderejű döntést – ugyanakkor ilyen típusú intézkedéseket nem szoktak fél-egy évvel korábban bejelenteni, mert akkor évekre el lehetne tolni a hatását – értesült a HVG.

A cikk szerint a bankvezér üzletileg nem számít jelentős változásra, mivel nem egy jövedelemforrás, vagy egy támogatott hitel lehetősége esik ki. A kormány szándéka szerint az államkasszában maradó összeget a CSOK-ra kívánják fordítani, nem pedig megspórolni. Hozzátette: jelenleg elég korlátozott a lakás-takarékpénztárak által felhasználható forrás köre – ha a támogatást szélesebb körben lehet felhasználni, akkor kedvező is lehet ez a változás.

Frissítés: Az online lakástakarékpénztár-nyitási opció már el is tűnt az OTP weblapjáról.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Az ázsiai nagyhatalom gazdasága óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben, ám tavaly hirtelen úgy belassult a növekedés, amilyenre közel harminc éve nem volt példa. A hosszú ideig tartó dübörgés annak volt köszönhető, hogy a kínai munkások egy része mert váltani, kockáztatni, és miután kaptak némi teret az államtól a szabad mozgásra, megcsinálták a szerencséjüket: szalagmunkásból gyárigazgatókká váltak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?