4p
Egy héten belül változás áll be az alapellátásban, ami azt jelenti, hogy a háziorvosi rendelőkben elkülönített részt kapnak az akut légúti tünetekkel érkező betegek. 
Ráfér a fejlesztés a kórházakra.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs központi ügyeletének vezetője arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy ma reggel leszállt Kínából a rengeteg védőeszközt szállító repülőgép a Liszt Ferenc repülőtéren, de a tegnap beígért védőfelszereléseket már az elmúlt egy napban eljuttatták a kórházakba az egészségügyi dolgozóknak.

A Pénzügyminisztérium a testi érintkezés csökkentése érdekében 15 ezer forintra növeli a PIN-kód nélkül felvehető készpénzt, amely április 15-től lép életbe. A megyei védelmi bizottságok megkezdték működésüket, hogy területi szinten koordinálják a védekezési feladatokat. Egyre több csaló próbál hasznot akar húzni a járványból, időseket vezetnek félre azzal, hogy hatósági személynek adják ki magukat, hogy fertőtlenítést végeznének a lakásukban, természetesen ezért pénzt kicsikarva. Emiatt 14 eljárás indult, rémhírterjesztés miatt 16 esetben léptek fel.

Hatósági házi karanténban már 4207 ember van, akiknél 26 864 ellenőrzést végeztek, ebből pusztán az elmúlt egy napban 3689 esetben. De ahogy egyre több nap telik el, egyre többen meg is szegik a szabályokat. 177 ilyen jellegű szabálytalanságot állapítottak meg. 24 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 130 fővel szemben pedig szabálysértési eljárás indul. Üzletek szabálysértése miatt 40 fővel szemben kezdeményeztek szabálysértési eljárást, 16 főt a helyszínen bírságoltak meg.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy 187-re emelkedett a beazonosított fertőzések száma, és immár 9 főre a halottak száma. Sajnos fiatalabb nőbeteg halt meg, de számos krónikus betegséggel küzdött. Mégis, ez arra hívja fel a figyelmet, hogy bárki megfertőződhet és fertőzhet is. Praktikus és gyakori kérdés, hogy a várandósok és az újszülöttek számára milyen protokoll számít. A várandósság nem tekinthető kockázatos állapotnak, bár az immunrendszer fogékonyabbá válik ilyenkor, ezért még fontosabb a fokozott fertőtlenítés náluk.

Fontos, hogy a háziorvosi ellátás racionalizálása elkezdődött, melynek célja a kontaktusok minimalizálása. Annyiban módosul az alapellátás, hogy akut légúti betegségben szenvedők részére elkülönített egységet hoznak létre, remélhetőleg egy héten belül ez meg tud valósulni.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a koronavírus járvány természete, hogy egy fertőzött 2-3 embert tud megbetegíteni. Bár a Világegészségügyi Szervezet (WHO) arra hívja fel a figyelmet, hogy a járvány terjedése rohamosan nő, Magyarország kicsit jobb helyzetben van, hiszen korábban meg tudták tenni az intézkedéseket, amelyekkel lassítani lehet a terjedést. A járványkórházak száma folyamatosan bővül, az összes fekvőbeteg ellátó intézmény bevonódott a járvány kezelésébe, ezzel háromszorosára fog nőni az intenzív ellátás lehetősége.

Az elhunytakat továbbra sem tesztelik koronavírusra, de a boncolást felfüggesztette Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, hogy minél jobban védjék az egészségügyi személyzetét. Nagyon ritkán, ha nem derül ki a halott fertőzöttsége, ám mégis felmerül a gyanú, akkor a halál beálltát követően rövid ideg tesztelhető, amit kizárólag az elhunyt környezete felderítése érdekében tesznek meg. (Idevág az Mfor korábbi cikke, melyben halotti kocsikra írtak ki közbeszerzést). A ma érkezett 3 millió maszkból elsősorban az egészségügyi dolgozók és a védekezést ellátó dolgozók kapnak.

Kérdésünkre, miszerint a tegnapelőtti megfogalmazás rossz volt-e, miszerint az idősek nem fertőznek, azt a választ kaptuk, hogy” természetesen ők is fertőzhetnek.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG