Hirdetés
Hirdetés

Beindul a gépezet? Ekkor emelhet újra kamatot a Fed

2018. január 12., 12:12

Kettő emelést is várnak idén a Wall Street szakértői.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons

Ahogy arról már korábban is írtunk, decemberben hozta a papírformát az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserves, ekkor 2017-ben harmadszor emelték meg az alapkamatot az 1,25-1,50 százalék közötti sávba. Janet Yellen távozó Fed-elnök igazán szép képet festhetett utolsó sajtótájékoztatóján az amerikai gazdaságról: a növekedés stabil, az alapja nem az adósság fenntarthatatlan növekedése, ráadásul a globális gazdaság is szépen bővül a távozó elnök szavai szerint, a kockázatok száma pedig csökkent.

Ezt a Wall Street szakértői is így látják a The Wall Street Journal cikke szerint, így idén is folytatódhat a kamatemelési ciklus. Az elemzők döntő többsége arra számít, hogy márciusban jöhet a következő emelés, kétharmaduk pedig egy újabbat vár majd a júniusi kamatdöntő ülésen. A Fed legközelebbi, kétnapos kamatdöntő ülése január 31-én fejeződik be, ekkor azonban nem számítanak beavatkozásra az elemzők. A Wall Street szakértői szerint az amerikai alapkamat a következő években 2,85 százalékig nő, és ezen a szinten stabilizálódik. Az amerikai kamatláb 20 százalékon érte el a csúcsát 1980 márciusában és 0,25 százalékon a mélypontját 2008 decemberében.

Hirdetés

Földrengés jön a globális pénzügyi rendszerben és a világpolitikában

Jövőre derülhet ki, hogy a nagy jegybankok már ellőtték puskaporukat és elvesztették az ellenőrzést a pénzügyi folyamatok felett. Az elmúlt tíz évben 220 százalékkal erősödött meg a jobboldali populista pártok politikai képviselete Európában. A globalizáció jelenlegi megrendülésével párhuzamosan Moszkvában, Ankarában és Budapesten brutális erővel térnek vissza a történelem démonai és kísértetiesen hasonló politikai dinamikát figyelhetünk meg. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

A brit külügyminiszter igen súlyos váddal illette az orosz elnököt, mégpedig azzal, hogy személyesen ő rendelte el az Angliában elkövetett idegméreg támadást egy volt orosz kettősügynök és lánya ellen. Putyin közben a vasárnapi elnökválasztásra készül, ahol népe jó eséllyel megjutalmazza egy újabb ciklussal az elmúlt tizennyolc év után.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?