Hirdetés
Hirdetés

Békülne a nyugattal Putyin, és nem akar 100 éves koráig kormányozni

Fellegi Tamás, 2018. március 20., 06:07

Az orosz elnök nyilatkozott a választási győzelme után, és elmondta, hogy nem akar szovjet módra fegyverkezési versenyt, sem rossz kapcsolatokat a nyugati országokkal. Firtatták, hogy meddig maradna hatalmon, és válaszából úgy tűnt, ebben sem követné a szovjet mintát.

Sokan úgy gondolják, hogy az orosz elnök azért jutott hatalomra, főleg a szavazatok nagy arányával, mert az irányított demokrácia úgy intézi, hogy ez ne lehessen másképp. Ugyanakkor egyrészt egyáltalán nem szokatlan, hogy valakit sokszor válasszanak meg (Angela Merkelt is negyedszer), másrészt az oroszok jó része szemében tényleg népszerű az elnök, és ennek oka épp az előző vezetők, különösen Jelcin alatti időszak az oka.

Jelcin eldobta, Putyin visszaszerezte

Az oroszokban mélyen él a tudat, hogy a Szovjetunió a második világháború végétől felbomlásáig a létező két szuperhatalom egyike volt, és ez, amikor Jelcin feloszlatta a Szovjetuniót, hirtelen megszűnt, sőt, az ország gyenge és kiszolgáltatott lett. Egyúttal Jelcin a feloszlatást a Lenin és Sztálin által húzott belső határok mentén hajtotta végre, ezzel óriási orosz lakosságot hagyva a szomszédossá vált országoknál. Ezt nem bocsátották meg neki: olyan, mintha egy magyar vezető önként a trianoni határok mentén osztotta volna fel az országot.

Hirdetés

Putyin az elmúlt 18 évben (közben 4 évig Medvegyevvel elnökként) mindezt rendbe hozta, már amennyire lehetett. Oroszország erős, sőt újra nagyhatalom lett, amely immár a Közel-Keleten is fellépett, és noha egy szörnyeteget támogat Aszad személyében, így tudta az Iszlám Állam nagyjából felét legyőzni és felszámolni. Közben visszaszerezte az orosz földeket (a Krímet visszacsatolta, a többiből kvázi-állam lett, orosz állampolgárokkal). Ez utóbbi viszont, különösen az ukrajnai események, kivívták a nyugat haragját.

Kihívások

Az elnök egyik feladatának azt tekinti, hogy ezeken javítson. Amit akart, megszerzett, az orosz lakosságú területek megvannak, legalábbis de facto, viszont az érintett posztszovjet országokkal és a nyugattal ki kellene békülni. Míg a hidegháborúban az eltérő társadalmi rendszer miatt ez lehetetlen volt, most csak szándék kérdése. Feltehetően a nyugat sem akarja örökre befagyasztani a kapcsolatokat, ha nincsenek újabb konfliktusforrások, valószínűleg megindul a közeledés.

Az elnök előtt álló másik komoly kihívás a gazdasági helyzet. Ugyan országa minden korábbi időszakhoz képest jobb életet biztosít polgárainak (sem a cári, sem a szovjet, sem a jelcini korszak nem a jólétről volt híres), de miután a gazdaság jórészt nyersanyag-, és energiahordozó exportra épül, ebben a formában nincs további növekedési lehetőség. Marad a gazdaság szerkezetének átalakítása, amihez viszont tőkére, technológiára, a világ többi részével való nyitottságra van szükség.

Nem örökké

Megkérdezték Putyint, hogy 2024 után egy ciklus kihagyásával akar-e újra elnök lenni. Erre azt válaszolta, hogy számoljanak utána, mennyi idős lesz, azt gondolják, hogy 100 éves koráig akar hatalmon lenni? Ezzel feltehetőleg a szovjet elődökre utalt (nem beszélve a cárokról), akik életfogytig voltak hatalmon, Hruscsov kivételével, akit puccsal döntött meg Brezsnyev, és persze Gorbacsov sem lett örök vezető, Jelcin megfosztotta a hivatalától.

Az orosz elnök most 65 éves, 71 lesz mandátuma kifutásakor, 77 lenne a következő lehetséges megválasztásakor, 83 a terminus végén. A halálukig kormányzó szovjet vezetők közül a legtovább élő Brezsnyev is csak 76 évet élt, így a kérdés tényleg abszurdnak tűnik. Egyedül Gorbacsov élt túl minden elődöt: az idén 87 éves politikus viszont már 26 éve visszavonult.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?