Hirdetés
Hirdetés

Bombázók a levegőben, romboló a vízen: Amerika ijesztgetni kezdett

2017. október 11., 10:23

Miközben bombázókat irányít a koreai félsziget fölé, Amerika nem feledkezik meg Kínáról sem - erődemonstráció levegőben és vízen.

Egy amerikai B-1B Lancer száll fel a guami amerikai légibázisról 2017. október 10-én, hogy japán és dél-koreai vadászgépekkel hajtson végre közös gyakorlatokat. Fotó: EPA / Amerikai Légierő
Egy amerikai B-1B Lancer száll fel a guami amerikai légibázisról 2017. október 10-én, hogy japán és dél-koreai vadászgépekkel hajtson végre közös gyakorlatokat. Fotó: EPA / Amerikai Légierő

Bombázók Korea fölött

Az amerikai légierő két bombázója repült át a koreai félsziget fölött egy keddi erődemonstráció keretében - éppen akkor, amikor Trump elnök amerikai védelmi vezetőkkel tárgyalt arról, hogyan válaszoljon az ország az észak-koreai fenyegetésekre.

A közelmúltban még tovább fokozódott a feszültség Washington és Phenjan között, Trump a hétvégén a Twitteren már arról írt, hogy minden tárgyalás hiábavaló, sajnos csak egyetlen megoldás maradt Észak-Koreával kapcsolatban. Nem részletezte, mi az az egy opció, de nem kell komoly elemzőnek lenni ahhoz, hogy katonai megoldásra gondoljunk.

Hirdetés
Kedden ünnepelték az Észak-Koreát irányító párt megalapításának 72. évfordulóját.

Az amerikai bombázók Guam szigetéről szálltak fel, és két dél-koreai vadászgép kísérte őket az úton. Ezután levegő-föld-rakétatámadást gyakoroltak a tenger fölött a félszigettől északra majd délre, a Kínához közelebbi vizeken. Ezután japán vadászgépek csatlakoztak az amerikai bombázókhoz, szintén közös gyakorlatozásra - ez az első alkalom, hogy japán és dél-koreai gépekkel is közös éjszakai gyakorlatot hajtanak végre amerikai bombázók.

Kínának a tengeren üzentek

Szintén kedden egy másik erődemonstrációt is tartott az amerikai hadsereg: a haditengerészet egyik rombolója haladt el a vitatott hovatartozású Paracel-szigetek mellett. Kína folyamatosan fenntartja területi igényeit a régióban, hasonlóan Tajvanhoz és Vietnamhoz - az USA haditengerészeti műveleteivel viszont Kína területi igényeivel szemben a „hajózás szabadságát” biztosítaná.

Az Egyesült Államok Észak-Korea kapcsán igyekszik keresni az együttműködést Kínával, amely nélkül nem képzelhető el Kim Dzsongun megfékezése - Peking a legfőbb kereskedelmi partnere Phenjannak, és ha valaki képes hatni az észak-koreai rezsimre, az Kína.

Miközben tehát Washington az együttműködést keresi Kínával, azt is jelzi, hogy nem fordította el tekintetét a vitatott szigetekről - igaz, a mostani erődemonstráció jóval kevésbé volt provokatív, mint a korábbiak, amelyeket Trump elnök hivatalba lépése után hajtott végre az amerikai haditengerészet.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Balaton helyett a Velencei-tónál vennél nyaralót? Ennyiért találsz

Balaton helyett a Velencei-tónál vennél nyaralót? Ennyiért találsz

Az idei nyár egyelőre szeszélyes arcát mutatja, mégis ezekben a hetekben, hónapokban pörög leginkább a nyaralóvásárlás. A Balaton mellett kedvelt célterület a Velencei-tó környéke, amely elsősorban Budapesthez való közelségének köszönhető, így akár lakhatási szándékkal is megfontolandó lehetőség az ingatlanvásárlás.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?