Hirdetés
Hirdetés

Büntethető lesz, aki súg a menekülteknek?

2019. március 25., 17:33

Németországban a BAMF menekültügyi hivatal sokszor azért nem tudja a kitoloncolásokat végrehajtani, mert jogvédő szervezetek súgnak a menekülteknek annak időpontjáról. Most a szövetségi belügyminisztériumban új jogszabály készül, amely büntetné a hasonló cselekményeket.

(Kép forrása: EPA/REUDAN)
(Kép forrása: EPA/REUDAN)

A migrációval és menekültüggyel foglalkozó német hivatal, a BAMF vezetője, Hans-Eckhard Sommer úgy tűnik, támogatást fog kapni a Belügyminisztériumtól. Egy törvénytervezet előirányozza a menekültek azon segítőinek megbüntetését, akik a kitoloncolási időpontokat kiadják. Ám a tervezettel nem ért mindenki egyet – írják német lapok.

A BAMF vezetője már régen úgy véli, hogy azok a szervezetek, amelyek kiadják a kitoloncolási időpontokat, szabotálják a német állam munkáját – írja a  Tagesspiegel.de a Die Welt an Sonntag-ra hivatkozva. Méghozzá kimondva-kimondatlanul azzal a szándékkal, hogy a kitoloncolandók ne tartózkodjanak ott, ahol szoktak, mire a hatóság emberei odaérnek.

Hirdetés

Sommer „önjelölt menekülttanácsokról” panaszkodik, így hívják ugyanis a leggyakrabban a menekültek érdekeit védő szervezeteket. Ezek a társadalmi szervezetek viszont elterelő manőverről beszélnek, amely elvonja a figyelmet a hivatalos szervek menekültügyi kudarcairól.

A társadalmi szervezetetek, köztük a legismertebb, a Pro Asyl azzal védekeznek, hogy a bíróságok rendre, az esetek mintegy felében nekik adnak igazat. A Pro-Asyl vezetője, Günter Burkhardt szerint tehát a BAMF döntéseinek felét visszadobják, így több mint jogos  hatóság döntéseinek kritikája a részükről.

A béke csak nehezít a helyzeten?

Tekintettel az afganisztáni kockázatokra, a biztonsági helyzetre, a deportálások felelőtlenek. Az Egyesült Államok és a tálibok közötti közelgő békemegállapodás tovább veszélyezteti azon menekültek visszatérését, akik tálibellenesek.

“A Szövetségi Belügyminisztérium és annak alárendelt BAMF katasztrofális hibát vétenek, amikor menedékjog iránti kérelmeket állítólag biztonságos területek létére hivatkozva elutasítják” és az afganisztáni kitoloncolásokat tovább erőltetik – mondta Burkhardt.

Fair vagy nem fair?

A liberális demokráciákban a civil társadalomnak joga van demonstrációkat rendezni a kitoloncolások ellen - mondta Burkhardt. Ezeket az alapvető jogokat nem lehet a büntetőjog eszközeivel támadni.

Stephan Dünnwald, a bajor menekültügyi tanács vezetője azzal vádolta Sommert, hogy a saját mulasztásairól akarja elvonni a figyelmet. A BAMF számos menekültügyi döntése szerinte nem fair. Ezért az érintetteknek védelmet kell nyújtani a kitoloncolások ellen.

Nem mindenkit tudnak megvédeni

Egyébként sok kitoloncolást a menekültügyi tanácsoknak sem sikerül megakadályozniuk. A kiutasítottak nagy részét nem tudják figyelmeztetni, mert például nem ismerik az időpontokat. A dublini szabályok szerinti kiutasítások esetében pedig a menekültügyi eljárás azon EU-állam felelőssége, amely területére a menekült először lépett be.

Németországban 19 tartományi “menekülttanács” igyekszik a menekültek érdekeit, jogait védeni, ezeket a Pro Asyl szervezet koordinálja.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Túlzás nélkül lerohanták a nyaralók kínálati piacát a leendő vásárlók - ismertette legfrissebb elemzését az ingatlan.com, amely a Balaton és a Velencei-tó melletti települések és az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok - lakások, házak és nyaralók - kínálatát és árát vizsgálta több ezer hirdetés adatai alapján.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?