5p
A topjátékosok háza egy vár messze a város zajától, hermetikusan elzárva a külvilágtól. Bár mindenük megvan, gyakorlatilag otthonuk rabjai – ezért is viszik magukkal egész családjukat vagy laknak egymás közelében. A Financial Times utánanézett, hol éltek és élnek a leggazdagabb sztárok, és mi számít nekik igazán. Ezúttal a cikksorozat második részét közöljük.
Lionel Messi fehér falak mögött él – de legalább együtt sütögethet szomszédjával, Luis Suárezzel. EPA/Enric Fontcuberta

(Az első részt itt olvashatják.)

Az ingatlanügynökök jól tudják, hogy milyen házakra vágynak a futballisták.

Sokan a modern építésűeket preferálják, és általában semmi olyasmit nem akarnak, amivel munka van. Szeretik, ha minden kulcsra kész, és csak be kell költözniük

mondta a brit lapnak Andrew Thorpe, a Savills Wilmslow ingatlanügynökség egyik igazgatója.

Cápa, játékgép, forró fürdő

Nemrég egy olyan játékos volt az ügyfele, aki minden bútort maga vett.

Aztán a költözés napján megjelent egy szakáccsal és egy bőrönddel.

Szintén fontos a biztonság és a magánélet védelme. A spílerek könnyen válhatnak betörések áldozatává, hiszen az egész világ tudja, mikor vannak úton. Ráadásul gyakran órát, ékszert, készpénzt tartanak otthon. Emiatt klubjuk néha saját biztonsági szolgálatára bízza a házuk biztonsági rendszerének feljavítását.

A biztonság persze nem elég, kell a szórakozás is.

Mindenfélét akarnak: mozit, golfszimulátort, fedett medencét, forró fürdőt

– meséli Stephen Lovelady, a Barton Wyatt lakáseladási üzletágának vezetője. Crouch még viccesebb sztorikat mesél.

Még azok a játékosok is, akiknek gyerekeik vannak, PlayStationnel fifáznak, medencében ugrándoznak vagy játékgépeket püfölnek esténként.

Az angol válogatott egykori csatára szerint volt olyan csapattársa, aki cápát tartott az akváriumában.

Mindezen persze könnyű gúnyolódni, ne feledjük azonban, hogy a játékosok otthonuk rabjai, házuk pedig egy vár, amely előtt szelfivadászok hada várja őket.

A francia csodagyerek, Kylian Mbappé például olyan visszavonultan él, hogy – mint mondja –  ha majd az ifjúkori kalandjairól kérdezik jövőbeni gyerekei, nem lesz miről mesélnie.

Élet a falak mögött

Ami pedig a világ legjobb játékosát illeti, Lionel Messi civilben kisvárosi apuka. Egy átlagos katalán településen, Castelldefelsben él, fent a magasban, távol az éjszakai élet zajától. Szomszédja házát is megvásárolta, és egy pöpec otthont épített fel magának; a kertben természetesen mini-focipálya is helyet kapott. A kíváncsi tekinteteknek murvafürtök, pálmafák és fehér falak szabnak gátat.

A Barcelona argentin tízese maga viszi iskolába fiait, majd haza is fuvarozza őket. Olykor átugrik szomszédjához, Luis Suárezhez egy grillpartira vagy matéra – az uruguayi támadó nem csak csapattársa, hanem kebelbarátja is. Közben megbeszélik, hogyan aludtak a gyerekek.

A madridi csapatok volt vagy jelenkori sztárjai – Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann, Gareth Bale – szintén „egy kupacban”, a spanyol fővárostól nyugatra, La Fincában laktak vagy laknak szürke, modern kastélyokban, magas kerítésekkel körbevéve. Akár Florida egyik külvárosában is lehetnénk. Az utcák szinte kihaltak, csupán a magánjárőr-szolgálat autói törik meg a csendet. Minden pont az ellentéte a nyüzsgő Madridnak.

A szingli focisták olykor csak bolyonganak kastélyaikban.

Általában csak három szobát használnak. Nem használják az étkezőket és az öt hálószobát,   de még a medencét is csak ritkán. Az gyakran csak a presztízs miatt van. A legdrágább, legjobb házat akarják, ami a piacon elérhető

– árulta el Tom Burke, a Savills Wilmslow egyik területi vezetője az FT-nek.

Hozzák a pereputtyot

Más játékosok „kísérettel” jönnek. Amikor Memphis Depay a PSV Eindhoventől a Manchester Unitedhoz igazolt 2015-ben, haverjával, Gigivel együtt költözött be Gary Neville testvérének, Philnek a házába.

Mások a nagyobb családjukat is hozzák: a brazil Lucas Moura 2013-ban anyjával, barátnőjével és barátnője apjával együtt vackolta be magát egy palotába Párizs egyik elegáns külvárosában, Neuillyben, amely csendes utcáin kifogástalanul öltözött idős hölgyek sétáltatják kiskutyáikat. Neuilly az antitézise a Sao Paulo-i szegénynegyednek, ahol Moura felnőtt.

Semmi okom a panaszra

-mondta Moura szobája előtt, ahol csak a ház előtt rá váró fiúk zsivaja törte meg a csendet.

Lieke Martens, a Barcelona női csapatának holland játékosa azt szeretné, ha a nők is megengedhetnék maguknak az ilyen társaságot.

Néha még mindig honvágyam van. A férfi játékosok magukkal hozzák az egész családjukat, bárkit, akit akarnak. Megteremthetik a saját otthonukat.

Összehasonlításképp: míg az angol Női Szuperliga játékosainak 88 százaléka 18 ezer fontnál kevesebbet keresett 2017-ben, több mint ötven százalékuk pedig anyagi okok miatt a távozást fontolgatta egy nemzetközi szakszervezet, a Fifpro tanulmánya szerint, addig a férfiak éves átlagfizetése több mint hárommillió font az angol topbajnokságban, a Premier League-ben.

Tűz van, babám!

Ha pedig probléma adódik a ház körül, a focisták kívülről kérnek segítséget. Mino Raiola játékosügynök szerint ügyfele, az olasz válogatott Mario Balotelli egyszer azért hívta fel, mert égett a háza. „Hívd a tűzoltókat” – tanácsolta Raiola.

Néhányan még akkor is a klub menedzserét hívják, ha nem működik egy lámpa. Amire általában azt a választ kapják, hogy ki kell cserélni az égőt... Nem csoda, hogy gyakran nehezen boldogulnak, miután visszavonulnak, és eltűnik mögülük a támogató háttér.

Otthonukat egy új sztár fogja birtokba venni. Ha felvágós típus, akkor táncparkettre cseréli majd a cápás akváriumot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG