Hirdetés
Hirdetés

Csak ennyit tudott kipréselni a magyar ipar?

2018. július 12., 10:03

Az előző évhez képest alig növekedett a volumen, jelentősen visszaesett a járműgyártás.

Az ipari termelés volumene 0,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit májusban. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,8 százalékkal emelkedett éves alapon, míg az előző hónaphoz viszonyítva 1,9 százalékkal nőtt a mutató – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal közleményéből.

Az export 2 százalékkal zsugorodott 2017 májusához képest, és bár az értékesítés egyharmadát kitevő járműgyártás több mint 10 százalékot esett, a kivitel 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 5,7 százalékkal nőttek. Az ipar belföldi értékesítése 2,9, ezen belül a feldolgozóiparé 7,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Hirdetés

Az iparon belül a döntő súlyt (96%) képviselő feldolgozóipar termelése 0,6 százalékkal nőtt, míg az energiaipar kibocsátása 8,9 százalékot csökkent éves összevetésben. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül hatban csökkent a termelés, a többiben 3,0 és 16,3 százalék közötti mértékben nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

Forrás: KSH
Minden régióban nőtt a termelés

A feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 5,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, ez az alacsonyabb teljesítményszint a rendelésekben is tükröződik. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9 százalékkal, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,8 százalékkal nőtt, a vegyi anyag, termék gyártás pedig kiemelkedően, 16,3 százalékkal emelkedett. A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 11,8, míg a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 9,9 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Az előző hónap...Idén áprilisban az ipari termelés volumene mintegy 7,8 százalékkal haladta meg az előző évit, munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 2,9 százalékkal nőtt a termelés. A két adat közötti jelentős eltérést az okozza, hogy idén áprilisban kettővel több munkanap volt, mint egy évvel ezelőtt. Részletek >>>

Az ipari termelés a Nyugat-Dunántúlon és Dél-Dunántúlon csökkent (2,7, illetve 6,4 százalékkal), Észak-Alföldön stagnált, a többi régióban 2,3 és 5,7 százalék közötti volumennövekedést regisztráltak. Az új rendelések volumene 3,2 százalékkal, az új exportrendelések 3,7 százalékkal nőtt, míg a rendelésállomány 6,2 százalékkal elmaradt a 2017. májusitól.

Az idei január-májusi időszakban éves összevetésben több mint 3 százalékkal emelkedett az ipari termelés, összes értékesítés csaknem kétharmadát adó külpiaci eladások volumene 1,1, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 5,3 százalékkal bővült. Az ipari termelés minden régióban nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Durván kitömik megrendelésekkel a magyar építőipart - de ki fog teljesíteni?

Ki vannak tömve megrendelésekkel a hazai építőipari cégek, a termelés növekedési üteme azonban csak nem akar fokozódni - a munkaerőhiány lehet a háttérben. Tovább >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

Bár az idei esküvői szezonnak már a vége felé járunk, a 2019-re tervezett lagzik szervezése már javában zajlik. Érdemes időben lefoglalni a legjobb helyeket, ugyanis egyre több pár áll mostanában az oltár elé. A növekvő tendenciát a KSH adatai is megerősítik: az első félévben közel négyszázzal több pár mondta ki a boldogító igent, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?