Hirdetés
Hirdetés

Csak ennyit tudott kipréselni a magyar ipar?

2018. július 12., 10:03

Az előző évhez képest alig növekedett a volumen, jelentősen visszaesett a járműgyártás.

Az ipari termelés volumene 0,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit májusban. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,8 százalékkal emelkedett éves alapon, míg az előző hónaphoz viszonyítva 1,9 százalékkal nőtt a mutató – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal közleményéből.

Az export 2 százalékkal zsugorodott 2017 májusához képest, és bár az értékesítés egyharmadát kitevő járműgyártás több mint 10 százalékot esett, a kivitel 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 5,7 százalékkal nőttek. Az ipar belföldi értékesítése 2,9, ezen belül a feldolgozóiparé 7,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Hirdetés

Az iparon belül a döntő súlyt (96%) képviselő feldolgozóipar termelése 0,6 százalékkal nőtt, míg az energiaipar kibocsátása 8,9 százalékot csökkent éves összevetésben. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül hatban csökkent a termelés, a többiben 3,0 és 16,3 százalék közötti mértékben nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

Forrás: KSH
Minden régióban nőtt a termelés

A feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 5,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, ez az alacsonyabb teljesítményszint a rendelésekben is tükröződik. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9 százalékkal, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,8 százalékkal nőtt, a vegyi anyag, termék gyártás pedig kiemelkedően, 16,3 százalékkal emelkedett. A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 11,8, míg a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 9,9 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Az előző hónap...Idén áprilisban az ipari termelés volumene mintegy 7,8 százalékkal haladta meg az előző évit, munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 2,9 százalékkal nőtt a termelés. A két adat közötti jelentős eltérést az okozza, hogy idén áprilisban kettővel több munkanap volt, mint egy évvel ezelőtt. Részletek >>>

Az ipari termelés a Nyugat-Dunántúlon és Dél-Dunántúlon csökkent (2,7, illetve 6,4 százalékkal), Észak-Alföldön stagnált, a többi régióban 2,3 és 5,7 százalék közötti volumennövekedést regisztráltak. Az új rendelések volumene 3,2 százalékkal, az új exportrendelések 3,7 százalékkal nőtt, míg a rendelésállomány 6,2 százalékkal elmaradt a 2017. májusitól.

Az idei január-májusi időszakban éves összevetésben több mint 3 százalékkal emelkedett az ipari termelés, összes értékesítés csaknem kétharmadát adó külpiaci eladások volumene 1,1, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 5,3 százalékkal bővült. Az ipari termelés minden régióban nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Durván kitömik megrendelésekkel a magyar építőipart - de ki fog teljesíteni?

Ki vannak tömve megrendelésekkel a hazai építőipari cégek, a termelés növekedési üteme azonban csak nem akar fokozódni - a munkaerőhiány lehet a háttérben. Tovább >>>

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi köcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?